ODBOJKA: Vojvodina na korak do Lige šampiona!

Written by: Ana Tomić
Odbojkaši Vojvodine NS Seme ubedljivo su savladali ekipu Tuluza u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Na gostovanju u Francuskoj dovoljna i dva seta za dalji prolaz
Foto: OK Vojvodina NS Seme

Vojvodina NS seme Novi Sad – Spejser Tuluz 3:0 (25:22, 25:23, 25:21)

Novi Sad: Velika dvorana SPC „Vojvodina“, gledalaca 3000, sudije Pušer (Italija) i Georgijev (Bugarska).

VOJVODINA: Simić 8, Vučićević 12, Bajandić, Stevanović 5, Vemić, Narančić, Brborić, Kujundžić 12, Peković, Mehić 12, Radović, Todorović, Rudić, Perić.

TULUZ: Šinenjez 2, Temponi 15, Birel 3, Ribens, Nikifor 3, De Amo, Demjanenko 5, Viljena 11, Bašić 13, Manasaki, Zagonel, Valgenvic.

,,Ćiribu, ćiriba! Igra Voša kao Barsa'' - ovim stihovima poznate pesme, uz izvođenje Baneta Krstića, počeo je odbojkaški duel između Vojvodine i Tuluza. Tada je malo ko verovao da će Voša stvarno biti ,,kao Barsa'' protiv vicešampiona Francuske, ali je domaćin pokazao da itekako ima kvalitet za najelitnije klupsko takmičenje u Evropi. 

Novosađani su sigurnije ušli u ovaj meč i na startu poveli sa 5:2. Tuluz je, za razliku od domaćina, na početku prvog seta napravio veliki broj grešaka (čak četiri) i poklonio Vojvodini prednost 8:4. Raspoloženi Simić, Vučićević i Kujundžić postarali su se da aktuelni šampion Srbije dođe i do plus šest na drugom tehničkom tajm-autu, a potom i do velikih osam poena prednosti (18:10) pred finiš prvog dela igre. Gosti su u nastavku uzvratili preko Bašića i iskoristili blagi pad koncentracije u redovima Vojvodine da se približe na 21:18. Međutim, nije to bilo dovoljno da se razigrani Novosađani, nošeni domaćom publikom, ozbiljnije poremete. Tuluz je u samoj završnici sa dve servis greške poklonio protivniku set loptu, a tačku na prvi deo igre stavio je Kujundžić, za 25:22 u korist Vojvodine.

Tuluz je na startu drugog seta prvi put došao do vođstva na meču. Izabranici Stefana Sapinara poveli su sa 5:8, ali je Vojvodina brzo uzvratila i izjednačila na 9:9. Francuzi su značajno smanjili broj grešaka i učinili ovaj set neizvesnijim, ali su Novosađani nastavili u istom tempu i došli do plus dva pred drugi tehnički tajm-aut. Stečenu prednost Vojvodina je sačuvala sve do finiša seta, iako je Tuluz preko Bašića i Viljene pokušavao da dođe do preokreta. Najbliži tome gosti su bili pri rezultatu 22:22, ali su tada novim nizom grešaka ispustili priliku da dođu do izjednačenja. Novosađani su to iskoristili i došli do velikih 2:0 u setovima, na kraju drugog - 25:23. 

Treći set obeležila je odlična igra Vojvodine, uz minimalan broj grešaka, za razliku od protivnika koji su na ovom meču napravili čak 31. Tuluz je uspevao da se povremeno rezultatski približi, ali ne i da ozbiljnije ugrozi rivala. Šampion Srbije je pred sam finiš trećeg seta imao velikih plus pet (22:17). Francuzi su uzvratili serijom dobrih servisa Bašića i smanjili rezultatski zaostatak (22:20). Međutim, ekipa Vojvodine bila je željna slavlja u novosadskom Spensu. Sa dva vezana poena došla je do meč lopte, a Tuluz je ponovo bio ,,darežljiv'' u finišu. Novom servis greškom protivnika domaćin je slavio sa 25:21 na kraju trećeg dela igre.

Revanš meč u Tuluzu igraće se 12. novembra. Tada će Vojvodini za prolaz biti dovoljan i poraz uz dva osvojena seta. U slučaju da domaćin slavi sa 3:0 ili 3:1 igraće se zlatni set.

 

Коментари