CRVENO-BELA ŠUTERSKA KLINIKA RASTURILA PARTIZAN

Written by: Veljko Dragosavljević



Pred nešto više od 6.000 gledalaca, košarkaši Partizana su dočekali svog večitog rivala, Crvenu zvezdu. Šuterskom klinikom van linije 6,75 gosti su prekinuli niz od četiri pobede i dobili gradskog rivala rezultatom 84:100. 


Kao i uvek kada se sastaju dva najveća kluba na ovim prostorima, atmosfera je vrela i obe strane očekuju pobedu. Derbi je počeo veoma dinamično. Igralo se brzo i procenti šuta su bili visoki. Crveno-beli su meč počeli sa četiri ubačene trojke, dok su domaći držali priključak dobrim procentima za dva. Partizan je u uvodnim minutima sa Samjuelsom odlično branio pik igru Ročestija i Lesora ali je takođe primao dosta sa distance. Crveno-beli su kombinovali dijamant igru sa blokovima na postu tako da su spoljni igrači imali dosta vremena da se nameste i upute šut ka košu. Krajem prog perioda su Andrić i Lesor dobili po tehničku nakon kratkog razgovora koji se srećom nije završio nekim verbalnijim duelom. 


Drugi period su Crveno-beli otvorili znatno bolje. Pojačali su odbranu pa su Đoko Šalić i Novica Veličković imali turbulencija pod košem. Prvi veći problem u redovima domaćina se javio na sredini druge četvrtine kada je Najdžel Vilijams Gos dobio treću ličnu grešku. Nakon toga su gosti pogodili par šuteva pa se otišlo na do tada najvećih, +11. Miroslava Nikolića nije puno zabrinuo treći faul svog bitnog igrača u rotaciji pa ga je nakon samo jednog minuta vratio na parket. Amerikanac mu se zahvalio sa 5 uzastopnih poena. Samjuels se takođe vratio na teren a rezultat je bio, Lesor trećna lična greška. Gosti su u tim trenucima igrali sa Antićem i Bjelicom na četiri i pet što je dalo veću širinu u napadu. Uglavnom je taj tajndem donosio najviše ove sezone. Poslednji napad je završio Bjelica pogotkom za dva nakon dobrog protoka lopte, rezultat je glasio 42:53. 

Početkom trećeg perioda su gosti bili za nijansu raspoloženiji pa su vrlo brzo otišli na +14. Ponovo su šutevi sa distance rezurtirali  "lakšim poenima". Ulaskom Gavrilovića umesto Samjuelsa, crno-beli su ponovo igrali sa njim i Veličkovićem na visokim pozicijama što je dovelo do bržeg otvaranja kontra napada. tako su za nepuna dva minuta domaći napravili manju seriju od 5:0 i kako tako prišli gostima. Kratak hod Alimpijevićevih pulena nije dugo trajao. Ponovo je Antić, kao najiskusniji, dirigovao na parketu i uz pomoć pre svega Ročestija i Bjelice vraćao tu prednost od 11 razlike koja je većim delom meča bila na snazi. 

Zvezda je u poslednji period ušla sa prednošću od 11 poena. Usledile su dve mini serije sa obe strane. Prvo su košarkaši Partizana spustili na -6, pa su potom, kako je uglavnom bivalo, gosti uzvraćali seriju pa prednost potom i povećavali, Na 5 minuta pre kraja utakmice, Zvezda je otišla na +18 što je izgledalo kao nedostižno. Crvena zvezda je u ovom duelu trojkama izrešetala domaće. Podatak koji kaže da su crveno-beli pogodili 14 trojki je zaista impresivan. Takođe, podatak da su i za dva imali preko 50% je fenomenalan pa na kraju ne čuti i razlika kojom je utakmica završena. Milko Bjelica je ovaj meč završio sa 29 poena, uglavnom je bio nepogrešiv. Dvocifreni su još bili i Feldin (15), Ročesti (14), Antić (13), Dangubić (12) i Lesor (11). Na drugoj strani najzapaženiji su bili Veličković sa 18, Vilijams Gos sa 17 i Miler sa 16. U nekoliko trenutaka je izgledalo kao da će Partizan ipak uhvatiti priključak ali protiv takvih procenata šuta ipak nisu mogli. Krajnji rezultat je glasio 84:100. 








Коментари