EVROPSKA ZVEZDA ZA EVROPSKU JESEN - 2:1 (1:0)

Written by: Nikola Krunić



Crvena zvezda je pred prepunom “Marakanom” savladala Krasnodar rezultatom 2:1 i plasirala se u Ligu Evrope. Golovima Radonjića i Kange, crveno-beli su prekinuli “evropski post” dug deset godina i obezbedili evropsku jesen u srpskoj prestonici.




Uvodni minuti najavljivali su otvorenu utakmicu. Crveno-beli su zaigrali agresivno od početka a prva ozbiljna prilika krunisana je golom. Milić je šutirao sa 20-ak metara, njegov udarac je zaustavio Sinicin, ali se Radonjić našao na pravom  mestu i volejom o zemlju zatresao mrežu i izazvao delirijum na tribinama. Rusi su nakon primljenog gola pojačali ritam, ali su vezni red i defanzivna linija Zvezde bili na visini zadatka, tako da nisu ostavljali prostora gostima da ugroze Borjana. O tome najbolje svedoči podatak da su najbolju priliku za Rusi imali iz slobodnjaka, kada je Smolov šutirao pored gola. Zvezdina igra bila je besprekorna i dobro organizovana. Od Borjana do Boaćija, sve je izgledalo “kao podmazano”. Defanzivci su bez problema stizali sve da pokriju, vezni red je kontrolisao loptu uz dobru komunikaciju sa igračima na bokovima i Boaćijem, a napadač iz Gane je demonstrirao koliko je sposoban da sam sebi izgradi priliku. Izabranici Vladana Milojevića su nastavili da vrše pritisak na gostujuće defanzivce istim intenzitetom, izgradivši u par navrata sjajne prilike za dupliranje prednosti. Najpre je Savić u 33. minutu nakon Kanginog centaršuta tukao glavom, ali malo iznad prečke. Akter druge, i verovatno najpovoljnije šanse u prvih 45 minuta, bio je Ričmond Boaći nakon kontre koju je povukao Kanga šutirao levicom sa ivice šesnaesterca, ali je njegov udarac završio na stativi. Crveno - beli su u prvom poluvremenu nadigrali goste u svim segmentima igre, ali su uprkos većem broju šansi otišli na odmor sa minimalnom prednošću.



Tek što je sudija Štiler dao znak za početak drugog poluvremena, Gelor Kanga je evrogolom duplirao prednost Zvezde. Reprezentativac Gabona je raspalio loptu sa 30 metara, pogodivši dalji ugao Sinicina, izazvavši erupciju oduševljenja na stadionu. Gosti su nakon drugog primljenog gola bacilli sve karte u napad i pojačali pritisak, da bi desetak minuta pre kraja uspeli da smanje rezultat. U tome im je pomogao nemački arbitar, koji je jedini “video” faul Stojkovića nad Vandersonom. Grankvist je iskoristio poklon i savladao Borjana sa bele tačke, čime je naterao domaćina da se brani u završnici meča, koju je Štiler produžio na čak šest minuta. Uprkos naletima ruskog predstavnika, Zvezdina linija odbrane nije popustila ni za milimetar. Imao je Grankvist u sudijskoj nadoknadi priliku da postigne i drugi gol, ali je njegov pokušaj glavom zaustavio sigurni Borjan, nakon čega je slavlje moglo da počne. Zvezda je posle pune decenije konačno razbila maler…



Crvena zvezda – Krasnodar 2:1 (1:0)



Strelci: Radonjić 7, Kanga 46 - Grankvist 81.



Stadion: “Rajko Mitić”



Sudija: Štiler (Nemačka)



Žuti kartoni: Radonjić, Donald, Kanga, Borjan, Savić, Boaći (C. zvezda) - Kabor, Ramirez, Grankvist (Krasnodar)



CRVENA ZVEZDA (4-4-1-1): Borjan - Stojković, Savić, Frimpong, Rodić (od 51. Gobeljić) - Donald, Srnić – Milić (od 70. Račić), Kanga- Radonjić (od 77. Pešić) - Boaći.



KRASNODAR (4-3-3): Sinicin - Petrov, Grankvist, Martinovič, Ramirez - Mamajev (od 59. Pereira), Kabore (od 46. Žiuljev), Gazinski - Vanderson, Klaeson, Smolov (od 66 Ivan).



Photo by: Zvanični portal FK Crvena zvezda

Коментари