FMP SLAVIO U DVOSATNOJ AGONIJI! BREJK, 0-1

Written by: Veljko Dragosavljević

Pred oko 2.000 gledalaca FMP iz Železnika je napravio brejk u prvoj polufinalnoj utakmici i savladao Partizan rezultatom 91:96. Gosti su veoma agresivnom odbranom stekli prednost u seriji. U jednoj veoma dugoj utakmici FMP je savladao Crno-bele. Košarkaši Partizana su utakmicu počeli vrlo slabo. Bilo je dosta problema u komunikaciji u odbrani pa su Bolden i Davidovac lako protrčavali ispod koša. Gosti su povukli dve kontre i obezbedili lake poene zbog loše komunikacije. U napadu su takođe imali problema u organizaciji. FMP je igrao agresivno odbranu pa najjače oružije Partizana ove sezone, pick&roll, nije mogao da prođe. Usledile su greške i sa jedne i sa druge strane. Dosta nerezonskih dodavanja, mnogo promašaja, veliki broj izgubljenih lopti u organizaciji, pa je usled svega toga na kraju prve četvrtine, na semaforu stajalo, 14:18.
Crno-beli su i drugi period otvorili slabo. Kada se Hečer našao na terenu očekivala se bolja organizacija ali ni sa njim, ni sa Ratkovicom postavka u napadu nije bila dobra. Kretnje su bile loše pa su se napadi uglavnom završavali pri samom isteku. Gosti su nastavili sa agresivnom odbranom od polovine na koju domaći nisu mogli da odgovore tako lako. Svaki igrač u FMP-ovoj rotaciji je bio ravnopravan kad je god ušao, nije se osetio pad u igri kada su Čović i Bolden svoje minute provodili na klupi. Sredinom drugog perioda, gosti iz Železnika su otišli na tada najvećih +10. Košarkaši FMP-a su koristili preuzimanja pa su uglavnom zidali ispod koša. Upravo je nakon jednog zidanja, i promašaja Šešlije, Bolden dohvatio loptu iz „džepa“ i zakucao preko Veličkovića. Ovim potezom je ponovo pokazao da je možda i najatraktivniji igrač u Košarkaškoj ligi Srbije. Krajem prvog poluvremena, domaći košarkaši su uspeli da se rezultatski približe, pa i povedu na 50 sekundi pre kraja. Ne toliko zbog neke bolje i organizovanije igre, koliko zbog grešaka igrača FMP-a. Usled velike prednosti su se malo opustili i sebi dozvolili neke glupe greške koje je znatno iskusnija ekipa uspela da iskoristi, 40:37.
Gosti su odlično otvorili drugo poluvreme. Kombinovali su presing na čoveku od polovine i zonu 2-3 protiv koje se Partizan dosta mučio. FMP je za samo 4 minuta napravio seriju 13-0 i ponovo otišao na +10. Domaći nisu mogli da se kultivišu na kombinovanu odbranu gostujuće ekipe. Nisu imali snage da dodaju gas, igrali su dosta usporeno. Kao da ih je iznenadila izuzetno snažna, i ponekad malo agresivnija odbrana gostiju. Sudije su pustile neke kontakte koji bi se u nekim drugim situacijama okarakterisali kao čisti faulovi. To je naravno izazvalo gnev i veliku buku na tribinama. Partizan se tada sa dve vezane trojke spustio sa -14 na -8, ali je Čović postignutom trojkom u poslednjoj sekundi ponovo odveo svoj tim na +11, 57:68.

Ni poslednji period nije doneo bog zna šta lepe košarke. Utakmica se odužila na gotovo dva sata. Mučila se domaća ekipa gotovo kroz celu utakmicu, tražila se ali je uspevala iz velikog minusa da dođe na rezultatsku klackalicu. Gostujući košarkaši su više grešili početkom poslednjeg perioda. Uglavnom su dosuđivani fauli u napadu ispod koša pa je Partizan ponovo na iskustvo, pre svih Veličkovića i Ratkovice sveo zaostatak na pet poena razlike na isto toliko minuta do kraja utakmice. Velike probleme u završnici su predstavljali peti penali za Ratkovicu i Marinkovića koji su bili bitni šrafovi u redovima domaćih. Ali nisu samo oni bili dovoljni da se savlada očigledno naelektrisana ekipa FMP-a. Od samog početka se videlo da više žele pobedu i da su za nijansu svežiji. Odbrana je definitivno odlučila pobednika, kao i doprinos sa klupe. Gotovo da su svi košarkaši FMP-a koji su kročili na parket bili ravnopravni sa najboljim košarkašima Partizana. Kada se mislilo da Partizan možda može da uđe u neizvesniju završnicu, na dva minuta pre kraja, Čović je na isteku napada pogodio vrlo tešku trojku i time goste približio trijumfu. Partizan je koševima sa penala u završnici pokušao da uradi nešto ali rezultata nije bilo. FMP je svoju odlučnu utakmicu lagano priveo kraju i savladao Partizan rezultatom 91:96. Interesantno je da se na ovoj utakmici izvelo 85 slobodnih bacanja što je i više nego užasno. Najefikasniji u domaćoj ekipi je bio Novica Veličković sa 27 poena, dok je na drugoj strani 23 postigao Filip Čović.                                                                                                                                                                   Photo by: Emilija Jovanović

Коментари