DŽENKINS I VOLTERS PROSULI CEDEVITU - 81:66!

Written by: Nikola Krunić



Košarkašima Crvene zvezde pripala je prva runda finala ABA lige. Rafalna paljba Dženkinsa, brza igra Voltersa, kao i dominacija u reketu Kuzmića doneli su ubedljivu pobedu crveno-belima u prvoj bici za trofej regionalne lige – 81:66.



Uprkos odsustvu najboljeg igrača i strelca, Boutrajta, gosti iz Zagreba bolje su otvorili utakmicu u odbrani i napadu. Bilan se brzo razigrao, postigavši 6 poena nakon prva dva minuta igre, inicirajući seriju 8:0. Za to vreme domaćin je igrao nervozno u napadu i nije imao rešenje za odbranu Cedevite koja je u potpunosti zatvorila reket, učinivši Kuzmića neupotrebljivim. Oscilacije su bile osetne i u Zvezdinoj organizaciji igre, što su potvrdile olako prodate lopte, nerezonska rešenja, kao i podatak da su u prvih 8 minuta igre postigli svega dva poena iz igre preko Gudurića. Hrvatski šampion je koristio dezorijentisanost protivnika i strpljivom igrom u napadu povećavao prednost iz minuta u minut, a trojkama Tomasa je u dva navrata dolazio i do +15. Do kraja prve četvrtine, crveno-beli su poenima Dženkinsa i Bjelice ublažili zaostatak pred početak druge deonice.

U nastavku utakmice Radonjićevi izabranici su podmazali mašinu i potpuno se vratili u igru. Zvezdini centri, Bjelica i Kuzmić su konačno pronašli rupe u odbrani Zagrepčana i došli do izražaja, Dženkins je namestio ruku, pogodivši nekoliko bitnih šuteva spolja a Volters je demonstrirao brzinu i kreativnost, postigavši poene u par navrata iz tranzicije i podelivši 4 asistencije. Zvezdina igra dobila je prepoznatljiv sklad i u odbrani, tako da je domaćin relativno brzo preokrenuo rezultat i uspostavio kontrolu nad utakmicom i došao do +8 (45:37). Ipak, raspoloženi Tomas i Bilan su do kraja poluvremena uspeli da smanje vođstvo protivnika na samo pola koša.


Crveno-beli su nastavili da igraju istim intenzitetom i u drugom poluvremenu. Tandem Kuzmić-Dženkins je nastavio tamo gde je stao u drugoj četvrtini i adekvatnim napadačkim rešenjima doneo dvocifrenu prednost svojoj ekipi. Na drugoj strani, gosti su ušli u kontraritam i jako teško dolazili do poena. Domaćin je pored dobro branjenog šuta u potpunosti uspostavio kontrolu nad defanzivnim skokom i na taj način onemogućio “vitamine” da mu ugroze prednost. Rašad Džejms je sa par pogodaka pokušao da razmrda saigrače, ali je nada o eventualnom kambeku bila kratkog daha.

Poslednji kvartal su Radonjićevi puleni rutinski priveli kraju. Zvezdini Amerikanci nastavili su da terorišu koš protivnika i da podižu publiku na noge. Do kraja meča pridružio im se i Gudurić, koji je sa nekoliko pogodaka u finišu utakmice postao peti igrač sa dvocifrenim brojem poena, čime je zacementirao ubedljivu pobedu srpskog i jadranskog šampiona. Drugi meč finalne serije, na program je sutra od 18:30.

Crvena zvezda - Cedevita 81:66 (16:27, 29:17, 21:10, 15:12)  

Dvorana: “Aleksandar Nikolić”

Sudije: Belošević, Hjordov, Majkić

CRVENA ZVEZDA: Volters 14, Tompson, Dangubić 2, Mitrović 2, Lazić 2, Dobrić, Simonović 4, Rakićević, Dženkins 20, Gudurić 10, Bjelica 13.

CEDEVITA: Džejms 12, Krušlin 6, Katić 5, Babić 5, Žganec 5, Musa 2, Bilan 12, Šurna 2, Begić 3, Tomas 14.

Photo by: ABA liga


Коментари