ZMAJČEKI ZAVRŠILI U RAKIĆEVIĆEVOJ MREŽI - 88:67

Written by: Nikola Krunić


Susret Crvene zvezde i ljubljanske Olimpije poslužio je Dejanu Radonjiću za razigravanje mladih igrača, koji su iskoristili ukazano poverenje i  nešto veću minutažu protiv zmajčeka. Čarls Dženkins odigrao jubilarni 200 -ti meč u crveno-belom dresu. 



Srpski i jadranski šampion je u utakmicu 24. kola ušao bez Jovića, Gudurića i već duže vreme povređenog Dangubića, dok je u redovima Olimpije falio njen najbolji ovosezonski skakač, Oliver. Već na početku utakmice, iz Zvezdine agresivne igre u odbrani proistekli su poeni u tranziciji i serija 12:0. U defanzivi je prednjačio Lazić, koji je na ovom meču sakupio četiri ukradene lopte. Zvezdini igrači su dobro branili reket, ne dozvolivši visokim igračima Olimpije da se naigraju. Trojkama Jankovića i Džefersona, prednost domaćina je ubrzo prepolovljena. Crveno-beli su odgovorili istom merom, preko Dženkinsa, Voltersa i Bjelice, čime su nagovestili još bolju napadačku predstavu u nastavku prve četvrtine. Ulazak Dobrića u igru dolio je ulje na vatru, kao i asistencije Voltersa, a 23-godišnji bek je sa nekoliko elegantnih prodora popeo svoj tim na +17 (29:12). Sticanjem kapitalne prednosti, Radonjić je dao veću minutažu Rakićeviću i Simaniću, koji su  se razigrali po završetku prve deonice, koju je ekipa sa Malog Kalemegdana završila sa +14 i čak 36 postignutih poena.


U drugoj četvrtini domaćin nije napadački blistao kao u prethodnoj deonici, ali je uspeo da se popne na +20 zahvaljujući trojkama Simanića i pogocima sa distance Rakićevića. Uredovima gostiju razigrao se Hrovat, koji je prvi došao do dvocifrenog učinka na večerašnjoj utakmici, ubacivši 10 poena do kraja poluvremena. Krilo Ljubljančana nije mnogo uticalo na rezultatski tok, jer je domaćin na njegove pogotke adekvatno odgovarao preko Voltersa i Kuzmića, ne dozvolivši ni jednog trenutka osetnije smanjenje prednosti.

Početkom drugog poluvremena crveno - beli su agresivnijom odbranom došli do nekoliko lakih poena iz kontre, preko Tompsona, od kojih je najupečatljivije zakucavanje Amerikanca nakon alej-up dodavanja Dobrića.  Na njegove poene nadovezali su se Rakićević i Lazić pogocima sa linije 6, 75, čime je domaćin sredinom trećeg kvartala stekao nedostižnih +28 (68:40) i već tada rešio sve dileme oko pitanja pobednika. Agoniju Ljubljančana produbljivao je Volters poentirajući iz tranzicije i deleći lopte šakom i kapom. Nekadašnjem igraču Milvoki Baksa nedostajale su dve asistencije za dabl-dabl učinak, pošto je pored 8 asistencija upisao i 12 poena.


Poslednjih deset minuta utakmice domaćin je rutinski priveo kraju. Tandem visokih zmajčeka Janković-Milošević došao je do vazduha i uspeo da se razigra. Međutim “mali milion” izgubljenih lopti slovenačkog predstavnika i Zvezdina granitna odbrana doslovno su progutale razigrani dvojac, koji je ostao u senci Radonjićevih klinaca. Mlada garda Crvene zvezde, sačinjena od Rakićevića, Dobrića i Simanića, dobila je odrešene ruke polovinom poslednje četvrtine, u kojoj su sve oči bile uprte u 19-godišnjeg plejmejkera Rakićevića koji je odigrao najbolju utakmicu ove sezone postigavši 14 poena, čime je pokazao da će vladar Jadrana u budućnosti moći ozbiljnije da računa na njega. Sa druge strane, njegov vršnjak Simanić je takođe naterao publiku i trenera Radonjića da trljaju ruke, zabeleživši 11 poena. Crvenoj zvezdi u četvrtak predstoji evroligaški duel sa nemačkim šampionom Bambergom.


   
Crvena zvezda – Olimpija 88:67 (36:22, 16:12, 25:15, 11:18)

Dvorana: “Aleksandar Nikolić”

Sudije: Dragojević, Mitrovski, Kralj

CRVENA ZVEZDA: Volters 12 (8 as), Tompson 6, Mitrović 2, Lazić 8 (4 uk), Simanić 11,  Dobrić 6, Simonović 6, Rakićević 14 (5sk), Dženkins 8, Gudurić, Kuzmić 4 (6 sk), Bjelica 11.

OLIMPIJA: Barbarič 6 (5 sk), Bubnič 7 (4 as, 3 uk), Pelko, Milošević 14, Janković 16 (5 sk), Džeferson 12 (4 as), Jurček, Hrovat 12 (6 sk, 5 as), Janežič.

Photo by: Emilija Jovanović

Коментари