ZAUSTAVITE JANUAR...

Written by: Nikola Krunić



Dejan Radonjić je sve ispite u januarskom roku položio čistom desetkom! Podgoričanin je dobio sve bitke na evroligaškom i abaligaškom frontu i stoprocentnim učinkom 10/10 (5 u ABA ligi, 5 u Evroligi), stavio tačku na ovaj mesec.



Da mi je neko početkom ove sezone rekao da će Zvezda, evroligaš sa najmanjim budžetom postati najbolja defanzivna ekipa u Evropi, mašina za mlevenje evropskih šampiona i da mesec dana neće izgubiti nijednu utakmicu, gotovo sigurno bih mu preporučio da poseti psihijatra. Pogotovo posle poraza od Žalgirisa na domaćem terenu (79:88) početkom decembra, kada su mnogi pomislili da je Zvezda propustila poslednji voz za plasman među osam najboljih, zbog paklenog rasporeda koji je predstojao crveno-belima krajem 2016 i početkom 2017. Ipak, Radonjić je uspeo da konsoliduje ekipu, koja je mimo svih očekivanja započela impresivan niz pobeda, koji i dalje traje. Nakon poraza od Olimpijakosa u Atini, zver je pokazala da je najopasnija kada je ranjena, nanizavši sedam pobeda, što ove sezone nije pošlo za rukom nijednoj ekipi u najelitnijem klupskom takmičenju na Starom kontinentu.

Crnogorski stručnjak je u periodu od 15. decembra do 26. januara “uzeo skalp” čak šestorici osvajača Evrolige (Makabi, Real, CSKA, Žalgiris, Fenerbahče, Panatinaikos), čime je zapušio usta svim kritičarima i “nevernim Tomama”. Dugogodišnji igrač i trener podgoričke Budućnosti je ove sezone enormno unapredio igru Crvene zvezde, koja je nakon 20 utakmica najbolja defanzivna ekipa u Evroligi sa najmanje primljenih poena (72,65) i najviše ukradenih lopti (8,40) po utakmici. Posebno su impresivne pobede protiv Makabija i CSKA. Naime, Ponos Izraela je do meča u Beogradu beležio 81 poen po utakmici, kada ga je Zvezdina barikada svela na samo 58 poena. Na drugoj strani, aktuelni osvajač Evrolige i najefikasniji tim u ovom takmičenju CSKA (87,75) bio je limitiran na “svega” 67 poena! Praksa čelične odbrane donosila je pobede i u januarskim evroligaškim obračunima, poput mečeva sa Žalgirisom, Fenerbahčeom, Baskonijom i Panatinaikosom, koji su pokazali da je Radonjić odbrambeni aspekt Zvezdine igre doveo do savršenstva.

Pored kolektivnog, i individualni učinak pojedinaca bode oči. Radonjić je ponovo demonstrirao da je majstor za “reciklažu” igrača, dajući dojučerašnjim statistima i marginalcima glavnu ulogu. Spisak “remontovanih” u njegovom mandatu je prilično dugačak: Marjanović, Kalinić, Miler, Cirbes od bivših, Jović, Lazić, Simonović, Dženkins, i Kuzmić od sadašnjih igrača. Tradicija je nastavljena, igrači kojima je dobar deo sportske javnosti u trenutku potpisivanja ugovora predviđao “bekap” uloge, postali su nosioci Zvezdine igre. Primera radi, upadljiva je činjenica da je Čarls Dženkins defanzivni segment igre podigao na najviši nivo, čime je izbio na čelo liste najboljih “kradljivaca” u Evroligi, sa dve ukradene lopte po meču, dok je “starosedelac” Branko Lazić, potvrdio da je jedan od najboljih odbrambenih igrača u ovom takmičenju, kao i da je u mogućnosti da odgovori na sve defanzivne zadatke trenera Radonjića i da “zaključa” bilo kog protivničkog igrača. Govoreći o individualnom napretku, ne možemo a da ne pomenemo Ognjena Kuzmića, koji ove sezone igra najbolju košarku u dosadašnjoj karijeri. Statistički parametri, prema kojima je gorostasni centar prvi skakač Evrolige (8,1 skok) kao i priznanje za najkorisnijeg igrača za mesec januar, nesumnjivo potvrđuju da momak iz Doboja pretenduje da zauzme mesto na spisku putnika za Evrobasket ove godine. Na listi “modernizovanih” je naravno i Stefan Jović, motor crveno-bele mašine, koji je od kragujevačkog Radničkog preko Crvene zvezde stigao do učvršćenog statusa “bekap” pleja u reprezentaciji i trećeg mesta na spisku najboljih asistenata Evrolige (5,9), iza Larkina i Spanulisa.


Istini za volju, još uvek je rano govoriti o plasmanu u top 8, ali briljantni rezultati tokom januara, koji su učvrstili Zvezdinu poziciju “iznad crte”, kao i individualni prosperitet “otpisanih” igrača, daju za pravo crveno-beloj armiji da se nada reprizi prošlogodišnjeg uspeha na evroligaškom bojnom polju. Eh, kad bi taj januar mogao nekako da se zaustavi…    

Photo by: www.euroleague.net

Коментари