MORNAR OSTAO BEZ POJASA ZA SPASAVANJE - 82:71

Written by: Nikola Krunić



Crveno-bela ekspedicija je posle velike drame urezala dvadesetu recku na konto. Nakon žestoke borbe, gosti iz Bara, koji su se pokazali kao dostojan protivnik, poklekli su u poslednjoj četvrtini.


Crveno-beli su u meč 20. kola ABA lige, kao što je najavljeno, ušli bez povređenog Dangubića i Jovića, koji je na poštedi zbog predstojećeg evroligaškog duela sa Efesom. Izostanak srpskog reprezentativca bio je prilično osetan. U startnoj petorci našli su se Dženkins, Dobrić, Simonović, Mitrović i Bjelica. Početak utakmice obeležio je trojkaški obračun. Na pogotke Dobrića i Dženkinsa, gosti su uzvratili pravom kanonadom sa linije 6, 75. Barani su u ovoj deonici realizovali čak šest trojki, a prednjačio je Voler sa 9 poena. Domaćin je na drugoj strani igrao prilično nestrpljivo i nervozno u napadu. Njegove akcije pratili su brojni promašaji, iz uglavnom nerezonskih šuteva i izgubljene lopte, tako da su gosti pred početak druge četvrtine imali +14 (9:23).

U nastavku utakmice gosti su nastavili sa čvrstom igrom u odbrani, potpuno su zatvorili reket, ne dozvoljavajući Zvezdi lake poene, tako da su Radonjićevi izabranici tokom čitavog drugog kvartala bili primorani da put do koša potraže sa linije penala. Simonović je nanizao nekoliko promašaja spolja, lopta gotovo da nije mogla da dođe do reketa, tako das u oscilacije u napadu i dalje bile prisutne. U redovima gostiju, Tatum se razigrao i postigao 8 poena, čime je ekipa Mornara uspevala da održi dvocifrenu prednost do finiša poluvremena, kada su crveno-beli korigovali igru u odbrani, zatvorili šut za tri poena i pogocima sa linije penala smanjili prednost na ispod deset razlike. Simonović je promašaje iz igre kompenzovao stoprocentnim učinkom sa linije slobodnih bacanja 8/8, dok je Tompson, koji je na ovom meču očekivano dobio nešto veću minutažu, takođe zaigrao dobro u ovom kvartalu i postigao 9 poena. Iako su u skoku bili nadmoćniji, Zvezdini košarkaši nisu uspeli da u potpunosti istope prednost Mornara, čija je klupa u prvom poluvremenu postigla čak 21 poen. (36:43)

Aktuelni šampion je početkom drugog poluvremena i dalje pokušavao da poveže konce u napadu. Protok lopte nije bio na zavidnom nivou što je vicešampion Crne Gore iskoristio i serijom 9:2 sredinom trećeg kvartala vratio najubedljiviju prednost na utakmici +14 (38:52). Radonjićevi izabranici su od tog trenutka protrljali oči i zaigrali daleko skladnije, što u odbrani, što u napadu. Bezglavoj igri se polako gubio trag, Volerovo oružje je utihnulo, Zvezdin šut sa spoljnih pozicija je proradio kada je bilo najpotrebnije i egzekucije Gudurića, Dženkinsa Simonovića i Lazića donele su posle dugo vremena prednost srpskom šampionu i psihološki ga podigle pred poslednjih 10 minuta utakmice – 57:56.


Zvezda je u poslednjoj deonici uspela da se odlepi na pristojnu razliku (67:58), zahvaljujući seriji 10:0 koju je inicirao Gudurić. Baranima je “ušla voda u uši”, nisu uspevali da dođu do lakih poena, a Lazić je trojkom četiri i po minuta pre kraja doneo svojoj ekipi dvocifrenu prednost prvi put na meču (74:62). Boris Bakić je u finišu utakmice pogodio nekoliko šuteva i pokušavao da svoju ekipu vrati u život, ali su Zvezdini košarkaši zahvaljujući sigurnoj igri i raspoloženom Laziću u poslednjoj četvrtini upisali 20. uzastopnu pobedu i na impresivan način stavili tačku na ovaj mesec, bez ijednog poraza na oba fronta.    




CRVENA ZVEZDA-MORNAR 82:71 (9:23, 27:20, 21:13, 25:15)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić"

Sudije: Jovčić, Radojković, Kralj

CRVENA ZVEZDA: Volters 8, Tompson 11, Mitrović 4,  Lazić 12, Dobrić 3, Simonović 15, Rakićević, Dženkins 12, Gudurić 8, Bjelica 9, Kuzmić.

MORNAR: Anderson 4, Vitkovac 8, B. Radunović, Vujošević 5, Čalić 3, Mijović, Tatum 10, M. Radunović, Elis 6, Hadžibegović , Pavić 10, Mugoša 3, Voler 15, Bakić 7.




Photo by: Zvanični sajt KK Crvena zvezda

Коментари