HEČER I VELIČKOVIĆ PRESUDILI TURCIMA

Written by: Veljko Dragosavljević

Košarkaši Partizana su u tvrdoj utakmici savladali ekipu iz Turske. Domaći su u poslednjoj četvrtini napravili ključnu razliku i slavili rezultatom 86:71.





Početak sa dosta naboja. Na parketu se našao miljenik druge frakcije, Vladimir Štimac, što su navijači burno propratili i pozdravili. Od početka su on i Luković vodili internu borbu koja je kasnije prouzrokovana tehničkom greškom Crno-belih iz Beograda. Štimac je postigao prve poene za goste na ovom meču. Domaći su čvrsto krenuli, jakom odbranom i solidnim šutem za dva su poveli 15:9. Ali ne i prvi put u sezoni, Partizan posustaje u drugom delu četvrtine. Nestalo je energije pa su gostujći Crno-beli na 56 sekundi pre kraja prvog perioda poveli sa 16:15. Sveža krv u vidu Marinkovića je trojkom osvežila domaće, pa je prvi period završen rezultatom 18:16. Na početku drugog perioda, na parketu se našao Stefan Pot. Ove sezone i ne tako standardan igrač, ali zbog izostanka Ratkovice mladi košarkaš je ostao kao jedina zamena. Odlično je otvorio svoje minute na parketu. Pogođenom trojkom i dobrom odbranom je zapaženo iskoristio uvodne minute, pa i odmor Hečera. Pogađalo se i sa jedne i sa druge strane u uvodnim minutima. Možda i najbolji igrač ove sezone, Novica Veličković, je opet odlično počeo utakmicu i uz Marinkovića bio najsvežiji kod domaćih. Partizan je sredinom četvrtine imao +7 ali su gosti odličnom odbranom, kao i promašenim šutevima domaćih, iskoristili to i sveli razliku na minimum. Navalu u odbrani je predvodio možda i jedan od najboljih defanzivaca u evropi, Di Džej Strouberi. Trojkom Robinsona u poslednjoj sekundi, domaći su sa malom prednošću otišli na kraći odmor, 44:41. Uroš Luković je u prvom poluvremenu limitirao Štimca. Jedan od najboljih igrača Bešiktaša je u ovoj sezoni stao na zavidnih 8 poena, ali samo sa jednim skokom, dok je Luković skupio 6 skokova. 

Početkom drugog poluvremena na južnoj tribini je osvanuo transparent posvećen Harisu Brkiću kome će 15. decembra biti navršeno 16 godina od ubistva ispred tadašnje Hale Pionir. Utakmica je nastavljena na visokom nivou. Džikić je uveo Koprivicu koji je brzo napravio tri penala i više puta na liniju slobodnih bacanja slao Štimca. Najveći problem za domaće je predstavljao četvrti faul Frenka Robinsona, koji je u ovoj utakmici bio i više nego raspoložen. Šuterski su bili odlično raspoloženi. Pre svih, Klark koji je nastavio da zatrpava koš domaćina. U odbrani su se igrači smenjivali na njemu ali nije dalo značaja. Strouberi i Štimac su bili jedini koji su ih pratili i koji su uspeli da drže rezultatski priključak. Krajem četvrtine se na parketu našao i Branislav Ratkovica, za koga je bilo najavljeno da neće igrati zbog lakše povrede. Sa nekoliko uzastopnih poena Vejseloglua, gosti su poravnali rezultati i nerešenim ishodom ušli u poslednji kvartal. I jedni i drugi su stegnuto počeli poslednji period. Viđeno je malo poena, jake odbrane plus veći broj faulova su uticali na takav ishod. Nakon 5 minuta smo videli 13 postignutih poena. Domaći košarkaši su mnogo bolje otvorili poslednji period. Koristili su promašene zicere gostiju i dizali svoju prednost. Hala je eksplodirala nakon dve postignute trojke Hečera i Veličkovića pa su tada beogradski Crno-beli otišli na najvećih +12, 78:66. Hečer je nosio svoj tim u poslednjoj četvrtini, a utakmicu je završio sa 14 poena i 7 asistencija. Veličković je i pored povrede koju je zadobio tokom meča, nastavio da igra na visokom nivou i kapitenski vuče svoju ekipu ka pobedi. Ni u jednom trenutku poslednjeg perioda se nije dovela u pitanje pobeda Partizana. U svim segmentima su bili dominantniji. Razlika je nastavila da raste pa su domaći košarkaši utakmicu završili sa +15, 86:71. Odličnom odbranom i iskorišćenim greškama gostiju, domaći su zasluženo slavili na kraju utakmice. 
Najefikasniji u domaćem sastavu je bio kapiten Novica Veličković sa 20 poena. Pratili su ga pomenuti Hečer sa 14, Birčević sa 12, dok je Marinković dodao 11 poena. Kod gostiju su se istakli Klark sa 17, Štimac sa 15 i Stroberi sa 10 poena. 

Photo by: Basketball Champions league official page

Коментари