DŽEKSON DEMOLIRAO "PARNI VALJAK"

Written by: Veljko Dragosavljević


Košarkaši Partizana su prokockali +16 i tako doživeli još jedan poraz u ABA j.t.d ligi. Cedevita je nakon isključenja trenera Mršića dobila krila i odnela važnu pobedu.


Pred nešto više od 4.500 gledalaca, košarkaši Partizana su dočekali Cedevitu iz Zagreba. Nakon lošijeg starta sezone, gosti su napravili par rokada u svom sastavu, pa su na gostovanje u Beograd došli sa pet uzastopnih pobeda. Za razliku od prošle dve utakmice, Crno-beli su dobrim šutem otvorili ovu utakmicu. Trojkama Andrića i Birčevića, domaći su brzo stekli +7. Ali nova krv u ekipi Cedevite, u vidu Džeksona i Džejmsa nije dozvolila da domaći odu na veću razliku. Pik u saradnji Bilan-Džekson je proradio pa su uz nekoliko lakših poena, Zagrebčani uspeli da dođu do egala. Početkom drugog perioda nekoliko sudijskih odluka se nije svidelo treneru Cedevite, Veljku Mršiću, koji je zbog par komentara u vidu pretnji iskljčen sa terena, pa je kormilo preuzeo Italijan Đanmarko Poceko, koga je Boža Maljković doveo u klub 2015. godine. Gosti su u tom trenutku pored Mršićevog isključenja na svom kontu imali i tri lične greške drugog centra, Mirze Begića. Partizan je maksimalno iskoristio ovu situaciju i realizovanim slobodnim bacanjima otišao na +16. U tom trenutku je Novica Veličković vukao svoju ekipu, pa je tada sa postignutih 16 poena bio najraspoloženiji za igru, treba uzeti u obzir i 9 datih slobodnih bacanja. Ni +16 nije bilo dovoljno domaćima da mirne glave odu na kraću pauzu. Marko Tomas i Pjer Džekson su se pobrinuli da se Cedevita u potpunosti vrati u igru. Greškama domaćih košarkaša, gosti su napravili seriju 14:0 i na 49 sekundi pre kraja prvog poluvremena izjednačili rezultati, 49:49. Poenima Hečera na isteku, Partizan je ipak sa +2 otišao na kraću pauzu.  


Na početku trećeg perioda stekao se utisak da su ekipe ubacile u četvrtu brzinu. Dosta postignutih poena je prouzrokovao i dosta grešaka kada se igra takozvana "run&gun" košarka. Džekson i Tomas su nastavili da ubacuju, a pridružio im se i Bilan pa su gosti preokrenuli rezultat krajem trećeg perioda. Dosta tehničkih grešaka je uticalo na razvoj situacije. Šuterska klinika iz prvog poluvremena je prestala da deluje, kako to uglavnom biva, nervoza se uvukla pod kožu, što su gosti znali da iskoriste. Uz veliki broj promašenih, kako sa jedne, i datih šuteva sa druge strane, gosti iz Zagreba su pred početak poslednjeg perioda imali +7, 66:73. U nastavku, prazan hod Crno-belih se nastavio. Pjer Džekson je nastavio da zatrpava koš domaćih sa svih pozicija pa je na 7 minuta pre kraja, Cedevita otišla na +10. Aleksandar Džikić je u tim trenucima sve pokušavao, pa je "small-ball" postavom, sa dve četvorke i tri beka, širio u napadu, pokušavajući otvorenim šutevima da se vrati u utakmicu. S druge strane Poceko je imao odgovor u vidu zone 2-3. Za svaki pogođeni koš, gosti su imali odgovor. Crno-beli su na dva minuta pre kraja stigli na -4 ali ni to nisu iskoristili tako da je Cedevita laganim korakom utakmicu privela kraju. Džekson je petu ličnu grešku zaradio na 50 sekundi pre kraja utakmice pa je uz aplauz sa tribina napustio parket. Konačan rezultat je glasio 87:97. Najefikasniji u redovima pobednika je bio Džekson sa 32 poena. Pratili su ga Bilan sa 19 i Tomas sa 16. Kod domaćih, Veličković je postigao 20, Hečer 19, a Andrić je skupio 11 poena. 



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Photo by: Emilija Jovanović

Коментари