TADIĆEV "BAČKI BEĆARAC" ZA DRUGI TRIJUMF - 3:2 (2:1)!

Written by: Nikola Krunić





Ispostavilo se da je orlovo gnezdo orah na kom je Austrija polomila zube. Kost u grlu Austrijanaca bio je fenomenalni Dušan Tadić. Dete Vojvodine izlomilo je kičmu gostima, a pogotkom i asistencijama steklo je epitet igrača utakmice. Nezaustavljivog Tadića, u stopu je pratio Mitrović, koji je sa dva gola zapušio usta kritičarima.

Susret Srbije i Austrije počeo je onako kako su priželjkivali fudbalski sladokusci. Otvorena igra obe ekipe inicirala je brojna uzbuđenja i goleadu na početku meča. Publika na "Marakani" je posle samo šest minuta pala u ekstazu: Kostićeva "štikla" za Tadića izbacila je kompletnu odbranu gostiju, a vezista Sautemptona je pred golom Austrije izvanredno proigrao Mitrovića, koji je sa desetak metara savladao Ozkana, upisavši se prvi put na listu strelaca od početka kvalifikacija. Austrijanci su podigli borbenu gotovost na najviši nivo, pritisnuvši odbrambenu liniju Srbije. Arnautovićev slalom kroz šesnaesterac, kojim su izbačeni Ivanović i Mitrović, završio je srećom visoko preko gola. Ipak, solo predstava napadača Stouka bila je uvertira pred izjednačenje:Mitrović je očajno zahvatio odbijenu loptu u šesnaestercu, prosledivši je pravo na nogu Zabiceru, koji vešto koristi poklon srpskog štopera. Austrijski napadač je nedugo posle izjednačenja imao stopostotnu šansu da postigne drugi pogodak, ali je iz duela "1 na 1" Stojković izašao kao pobednik.

Nakon izjednačenja, u igri naše reprezentacije bila je primetna nesigurnost. Austrijanci su nastavili sa pritiskom, dok su orlovi delovali prilično ošamućeno u odbrani i na sredini terena u narednih 6-7 minuta. Izabranici Slavoljuba Muslina, konačno su se oslobodili austrijskih okova u 23. minutu, kada je tandem Tadić - Mitrović ponovo dao rezultate: Milivojević je presekao loptu na sredini terena, proturio je do Tadića na desnom boku, koji je elegantnom "kiflicom" pogodio Mitrovića "u trepavicu", a napadač Njukasla je našoj reprezentaciji drugi put na meču doneo vođstvo. Nakon drugog gola Srbije, orlovi su prebacili težište na polovinu Austrijanaca. Naši reprezentativci su u potpunosti uspostavili kontrolu nad utakmicom, što su pokazale egzibicije Tadića, Kostića i Mitrovića. pred kraj poluvremena, ali brzopletost srpskih fudbalera i pad koncentracije u napadu, uticali su da rezultat do kraja poluvremena ostane nepromenjen.



Početak drugog poluvremena nagoveštavao je nastavak goleade. Gosti su nastavili da kidišu na nesigurnu odbranu Srbije, imali su odličnu šansu u 55. minutu, ali je Arnautović nakon "balona" Alabe pogodio stativu. Pritisak je urodio plodom sedam minuta kasnije, kada je nakon još jedne greške Mitrovića, Janko poravnao rezultat. Muslin je rešio da promeša karte na stolu, pa je indisponiranog Kostića zamenio Kataiem. A onda, kad je teško Tadić! Momak iz Bačke Palanke je najpre u 72 minutu idealno uposlio Mitrovića, koji je pred golom dao prejak for, te je ova šansa propala. Samo dva minuta kasnije, Dušanova magija došla je do izražaja: Posle prilično jakog dodavanja Kolarova, Tadić je spontano prebacio defanzivca Austrije i nepogrešivo tukao desnicom za konačnih 3:2! Do kraja utakmice, Muslin je uvođenjem Gudelja umesto Mitrovića pojačao odbranu, koja je odolela pred naletima Austrijanaca i sačuvala tri boda i pobedničku atmosferu pred nastavak kvalifikacija... 


Srbija - Austrija 3:2 (2:1) 

Strelci: Mitrović 6, 23, Tadić 74. - Zabicer 15, Janko 62.

Stadion: "Rajko Mitić"

Sudija: Jonas Erikson (Švedska)

SRBIJA (3-4-3): Stojković - Ivanović, S. Mitrović, Nastasić - Rukavina (od 90. Maksimović), Milivojević, Fejsa, Kolarov - Tadić, Kostić (od 65. Katai), A. Mitrović.

AUSTRIJA (4-2-3-1): Ozkan - Klajn, Dragović (od 70. Predl), Hinteregen, Vimer - Baumgartlinger (od 58. Ilsanker), Alaba, Arnautović, Junuzović (od 63. Šof), Zabicer - Janko.


Photo by: FMK sport

Коментари