PALI ZMAJČEKI U TRILER ZAVRŠNICI

Written by: Veljko Dragosavljević


Košarkaši Partizana su u veoma teškoj utakmici uspeli da savladaju goste iz Ljubljane. Crno-beli su nakon produžetka savladali Olimpiju rezultatom 86-85.


Košarkaši Partizana su nesigurno počeli ovu utakmicu. Nakon dve trojke Džefersona, dozvolili su gostima da se na samom početku odlepe na sedam razlike. Domaći su sve vreme kontrolisali skok u napadu, prednjačio je Luković, ali i pored toga lopta nije mogla da uđe u koš. Loše šutersko raspoloženje sa početka utakmice je prekinuo Andrić na polovini prvog perioda i tako doveo Partizan na -2. Nakon samo nekoliko trenutaka, domaći su osvojili loptu, potom je Hečer pogodio za tri poena a u istom napadu je Veličković dobio faul i priliku za dva bacanja. Kapiten je to iskoristio i Crno-beli su nakon pet poena u jednom napadu prešli u prvo vođstvo na utakmici, 12-11. Do kraja prvog perioda, Džeferson je pogodio još jednu trojku, Luković nastavio da da skuplja skokove a Janković pogotkom u poslednjoj sekundi zaokružio prvu četvrtinu na stranu njegove ekipe, 20-22.


Jedna zanimljivost na početku drugog perioda, u igru je ušao i Adin Vrabac, a u svodovima hale su se pojavila i dva goluba. Košarkaši Olimpije su stegli odbranu i time limitirali domete domaćina u šutu. Jaka odbrana „zmajčeka“ je prouzrokovala i veliki broj promašenih šuteva košarkaša Partizana što za dva, tako i za tri poena. Nikola Janković je najbolje iskoristio odličan period gostiju i tako skupio 15 poena i 7 skokova. Vodeći igrač Partizana od početka sezone, Vili Hečer je počeo da ubacuje i tako došao do 11 poena u prvom poluvremenu. Uroš Luković je nastavio tamo gde je i stao. Pored 6 poena, imao je i 6 skokova i radio najprljaviji deo posla na terenu kod domaćina. 3 minuta pre kraja drugog perioda, Frenk Robinson je „poklopio“ Hrovata, ali su sudije sankcionisale faulom što je bio Robinsonov treći penal. Do kraja prvog poluvremena, Olimpija je držala kakvu-takvu prednost. Partizan je spuštao i dolazio do egala ali sve preko toga ništa. "Zmajčeki" su prvo poluvreme rešili u svoju korist rezultatom 41-42. 


Košarkaši Partizana su dobro otvorili treći period. Serijom 6:0, Partizan je došao do 47-44. Stegli su odbranu i prvih nekoliko minuta Olimpija nije imala rešenja za tvrdu odbranu. Crno-beli su nakon odličnog starta upali u crnu seriju, što nije prvi put na utakmici, serijom 11:0, Olimpija je ponovo povela i otišla na +8. Aleksandar Džikić je zatražio kratak tajm-aut koji je pozitivno delovao na njegove izabranike. Vrabac je postigao jedno slobodno bacanje dok je Hečer realizovao poene u kontri posle četa je i Okorn pozvao svoje momke na klupu. Nakon tajm-auta, Partizan je ponovo stegao odbranu, a Luković nastavio da skuplja skokove. Marinković je ponovo pogodio trojku a utakmica je ušla u prazan hod. Nakon nekoliko promašenih šuteva van linije 6.75, Hečer je pogodio za tri poena, a nekoliko sekundi kasnije, Majstorović ukrao loptu i pogodio zicer za -2, 58-60. U poslednjem napadu, Janković preuzima odgovornost i pogađa uz faul. Realizovao je i dodatno slobodno bacanje i nakon 30 minuta na semaforu je stajalo, 58-63


Poslednji period je počeo dosta nervozno. Sudije su donele par interesantnih odluka koje se nisu svidele pristalicama domaćih košarkaša. Nakon dosta grešaka sa jedne i druge strane, Andrić je na 6 i po minuta trojkom prekinuo ne baš kvalitetan početak poslednjeg perioda. U tim trenucima Branislav Ratkovica je na sve moguće načine proigravao svoje saigrače koji ništa nisu mogli da pogode iz čistih situacija. Ni jednog trenutka pristalice domaćih nisu stale sa navijanjem pa i posle gotovo air ball-a Marinkovića sa linije penala. Džikić je potom uveo Hečera pa su bekovski tandem činili Hečer-Ratkovica što je donelo pomak kako u čvršćoj odbrani, tako i u organizaciji napada. Ponovo se dešavaju iste greške, čiste asistencije oba plejmejkera ostali igrači nisu mogli da iskoriste. Opet se ušlo u prazan hod i dosta neefikasan period utakmice. Tehničke greške domaćih košarkaša nisu dozvoljavale da se dogodi taj preloman trenutak utakmice kada će Partizan povesti. Branislav Ratkovica je ponovo pokazao o kakvom se igraču radi. Pogodio je za tri poena, potom dva penala i na 50 sekundi do kraja, kada je bilo najpotrebniji, odigrao fenomenalnu odbranu na Džefersonu i praktično poklonio loptu za svoju ekipu. Nov napad je iskoristio Vili Hečer i na 31 sekundu pre kraja doveo svoju ekipu u egal završnicu, 73-73. Poslednji napad za goste je rešio Džeferson pogotkom za dva poena. Hečer je na 9 sekundi do kraja povukao i spustio loptu Majstoroviću koji pogađa uz faul. Nastala je prava erupcija u hali. Majstorović je promašio bacanje i otišlo se u produžetak, 75-75 Dobra vest po Džikića je i ta da je Nikola Janković zaradio petu ličnu grešku nekoliko sekundi pre kraja što je kako-tako olakšalo igru u reketu u nastavku.


U nastavku se igralo dosta tvrdo. Veće serije se nisu pravile, igralo se koš za košem. Domaći su nastavili da šutiraju trojke iako ih nije išao šut kroz celu utakmicu. Olimpija je skupljala skokove u napadu ali sreća za Partizan je ta što i njih nije išao šut baš najbolje. Ponovo smo ušli u dramatičnu završnicu. Na 15 sekundi do kraja, domaći nisu dobro rotirali u odbrani pa su "zmajčeki" došli do lakih poena. Nakon tajm-auta Aleksandra Džikića, Vanja Marinković pogađa trojku 6 sekundi pre kraja utakmice i dovodi Crno-bele u vođstvo, 86-85. Džeferson preuzima odgovornost, maši trojku, Oliver iz drugog plana ne uspeva i Partizan odnosi novu pobedu rezultatom 86-85. Najefikasniji u domaćim redovima je bio Vili Hečer sa postignutih 20 poena. Veličković je postigao 13 a Marinković 12. Kod gostiju, Janković je uz 21 poena imao i 18 skokova. Pratili su ga Džeferson sa 18 i Hrovat sa 12. 



                                                                                                                                                                                                                                       Photo by: Emilija Jovanović

Коментари