PREKIDI SPASILI IRCE, PODELA BODOVA NA "MARAKANI" - 2:2 (0:1)

Written by: Nikola Krunić



Srbiji već duže vreme nikako ne ide od ruke da kvalifikacije za međunarodna takmičenja započne trijumfom. Nakon Škotske 2012, i Jermenije 2014, Irska je nastavila maleroznu tradiciju. Imala je igra orlova lice i naličje, ali je loša realizacija doprinela ispuštanju pobede. Izabranici O' Nila, pokazali su da su prekidi njihovo najubojitije oružje, kojim su iščupali bod na premijeri kvalifikacija za SP u Rusiji 2018. Odlični Tadić i Kostić, nisu imali adekvatnu pomoć napadača, koji su potpuno podbacili na večerašnjoj utakmici, što je kažnjeno od strane Henrika i Marfija.


Prvi meč orlova u kvalifikacijama nije mogao početi gore. Već u 3. minutu Irci su poveli nakon prekršaja Nastasića na ivici šesnaesterca: Rajković je odbio Brejdijev udarac sa 17 metara, a odbijena lopta koja je došla do Hendrika, prevarila je Rajkovića, prethodno zakačivši Ivanovića. Posle šokantnog vođstva gostiju, usledilo je nekoliko obećavajućih napada naše reprezentacije. Mozak Muslinove ekipe bio je Kostić, čiji su potezi bili ubedljivo najopasniji po gol Rendolfa. Vezista Hamburga je udarcima u 17. i 23. minutu stavio na muke irskog čuvara mreže, ali se "jedinica" Vest Hema nije dala prevariti.Pored Kostića i s vremena na vreme Tadića, ostatak ekipe nije uspevao da kreira izgledne akcije, jer je štoperski dvojac Kio - Vilan uspešno neutralisao brojne centaršuteve, tako da je Mitrović bio doslovno "odsečen" od ostatka ekipe. Ipak, u dva navrata, lopta je prošla "irsku carinu" i stigla u srce šesnaesterca, ali je napadač Njukasla oba puta suviše sporo reagovao, tako da domaćin do kraja poluvremena nije uspeo da profitira iz brojnih obećavajućih napada.

S druge strane, izabranici Martina O' Nila, bili su potpuno bezopasni u napadu, ne uspevajući da pređu centar u prvih 20 minuta. Priliku da priprete Rajkoviću, tražili su iz prekida i vrebajući greške Srbije. Većina napada gostiju na polovini Srbije, svodila se uglavnom na opstrukciju igre i odugovlačenje. Ipak, u 37. minutu, Brejdi je ponovo demonstrirao koliko je njegova levica opasna. Nakon njegovog idealnog centaršuta, Volters je odličnim udarcem glavom usmerio loptu ka golu, ali je Rajković pravovremenom intervencijom sprećio napadača Stouka da duplira prednost svoje ekipe. Gosti su do kraja poluvremena uspeli da sačuvaju minimalac, a publika je nakon Kasaievog zvižduka, glasnim negodovanjem ispratila Muslinove pulene u svlačionicu.

U nastavku utakmice, domaćin je pripretio tek u 57. minutu: Mitrović je ostavio loptu za Tadića, vezista Sautemptona je sa 15 - ak metara šutirao levicom, ali pored gola. Pet minuta kasnije, naleti orlova pred golom Irske konačno su urodili plodom: Nakon kombinacije Tadića i Pavlovića, lopta nekako dolazi do Kostića koji je sa par metara bez poteškoća matirao Rendolfa i razbudio beogradsku publiku! Krila orlova, raširila su se poput lepeze i njihovi napadi su od tog trenutka postali konkretniji i daleko opasniji. Bački bećar, Dušan Tadić, još jedanput je potvrdio da je u ovom trenutku najbolji dirigent Muslinove filharmonije. Najpre je provozao Irce kao na rolerkosteru, a odličnu partiju krunisao je  u 69. minutu majstorskom egzekucijom sa bele tačke, kojoj je prethodilo obaranje Kostića u šesnaestercu gostiju, čime je preokrenut rezultat.

Domaćin je imao priliku u 72. minutu da reši pitanje pobednika, ali je Pavlović sa par metara pogodio prečku, propustivši najbolju priliku na utakmici. Nakon promašaja bivšeg igrača Čukaričkog, Irci su stegli obruč oko Rajkovićevog gola. Nemoguć promašaj Pavlovića kažnjen je u 80. minutu: Gudelj je nakon kornera Iraca zakasnio da pokrije rezervistu Marfija, koji je udarcem glavom doneo izjednačenje svojoj ekipi. Uzbuđenjima tu nije bio kraj, jer je kapiten Ivanović u samom finišu utakmice imao idealnu priliku da donese tri boda našoj reprezentaciji, ali je defanzivac Čelsija i pored ogromnog prostora pogodio golmana Rendolfa. Promašajem Ivanovića, otišla je mast u propast, a sa njom i jedan bod za Dablin...

Srbija - Irska 2:2 (0:1)
Strelci: Kostić 62, Tadić 69. -  Hendrik 3, Marfi 80. 
Stadion: "Rajko Mitić"
Sudija: Viktor Kasai (Mađarska)

SRBIJA (3-4-2-1): Rajković - Ivanović, Nastasić, Vuković - Rukavina, Gudelj, Milivojević, Mladenović (od 77. D. Tošić) - Kostić (od 81. Katai), Tadić - Mitrović (od. 59. Pavlović).
IRSKA (4-4-2): Rendolf - Koleman, O' Šej, Kio, Vord (od 70. Kvin) - Hendrik (od 76. Marfi), Brejdi, Vilan, Meklin - Long (od 90. Klark), Volters.

Photo by: FMK sport 

Коментари