LUKOVIĆ I ORLANDIĆ KAZNILI PROMAŠAJE BAČKE 2:0 (2:0)

Written by: Nikola Krunić



Upisao je srpski šampion sedmu prvenstvenu pobedu. Božovićevi izabranici nisu blistali, ali su iskoristili svoje šanse i kaznili brojne promašaje protivnika. Kad se sve sabere i oduzme, praviće Crvena zvezda Kataia od blata, jer je njena igra dobrim delom utakmice delovala potpuno raštimovano. Jedini koji su zaslužili pohvale, svakako su Kanga , koji je demonstrirao "fudbalsku hirurgiju" i Orlandić, koji odlično koristi svaki minut koji mu se ukaže.


U prvih nekoliko minuta viđeno je standardno tumaranje po terenu i opipavanje pulsa, sve dok gosti nisu kreirali prvu priliku u 6. minutu: Čeković se prikrao iza leđa Zvezdine odbrane, ali njegov prilično slab udarac lako je zaustavio Supić, koji se prvi put u ovoj sezoni našao na golu crveno - belih. Isti igrač našao se nešto kasnije u još povoljnijoj prilici, kojoj je prethodila greška Donalda, ali Supić ponovo izlazi kao pobednik iz dvoboja sa gostujućim napadačem. Ekipa iz Bačke Palanke igrala je otvoreno celo prvo poluvreme, ali realizacija Jelačićevih pulena nije bila na zavinom nivou. Na ruku im je išla "ozonska rupa" u Zvezdinoj odbrani, koja je nastajala po završetku ofanzivnih akcija srpskog šampiona. Greške Božovićevih "polovnjaka" u defanzivi nije iskoristio ni Luka Luković, koji je u 25. minutu nakon obećavajuće kontre, ali se ispostavilo da mlaki udarci nisu samo Čekovićeva boljka.


Na drugoj strani, posrnuli putnik za Evropu prvu priliku dočekao je i iskoristio u 12. minutu: Kontakt Đurića i Kange u šesnaestercu Bačke, sudija Tripković sankcionisao je penalom. Odgovornost je preuzeo kapiten Luković i preciznim udarcem sa 11 metara načeo mrežu Stepandića. Narednih dvadeset i kusur minuta Zvezdina igra delovala je potpuno monotono. Atraktivni potezi bili su retkost, izuzev solo simultanki Ristića i Ruiza, kao i poneke Kangine "pametne lopte". Nedorečene akcije, standardne greške u odbrani, kao i potpuna atrofija napadačkog sektora, činili su igru domaćih, koja do 35. minuta nije imala ni glavu ni rep. Onda je Orlandić rešio da razbije dosadu, krunišući golom akciju Moučea i Petkovića, kom se pripisuje asistencija. Snažni napadač je pokazao da, ma koliko osporavan, koristi svaku priliku koja mu se ukaže na najoptimalniji način. Crveno - beli su do kraja poluvremena kontrolisali tempo, iskoristivši u potpunosti sve svoje šanse, čime su obezbedili mirnu 15 - minutnu pauzu na poluvremenu.




"Mirno more" viđeno je na početku drugog dela igre. Zvezda je imala blagu inicijativu, ali kapitalna prednost stečena u prvom poluvremenu, omogućila je crveno - belima da smanje gas u napadu. Gosti su nastavili da igraju bez respekta prema srpskom šampionu. Četvrta izgledna prilika za Bačku usledila je u 54. minutu, kada je Luković odapeo hitac sa 30 metara, ali je stativa spasila Supića. Niz neiskorišćenih prilika obogatili su Čeković i Luković u 61. minutu, čiji su udarci, jedan za drugim, završili na prečki, a zatim na južnoj tribini stadiona "Rajko Mitić". Nakon serije promašaja gostiju, bilo je jasno da sa takvom realizacijom nemaju teoretske šanse da ugroze prednost Crvene zvezde, čiji su redovi osveženi ulaskom Plavšića u igru, umesto Moučea, koji je, kao i u prethodnom meču na "Marakani", ispraćen salvom zvižduka sa zapadne tribine.

Sa "atomskim mravom" u igri, oživela je Zvezdina desna strana. Bivši igrač Spartaka je u nekoliko navrata demonstrirao koliko je njegova levica opasna i kreativna, tako da se stiče utisak da bi igra domaćih bila daleko efektivnija i tečnija, da je omaleni vezista igrao od prvog minuta. Dve kolosalne prilike da overi tim iz Bačke Palanke, propustio je Srnić, koji je u 87. minutu, i u sudijskoj nadoknadi promašio čiste zicere, ali to nije uticalo na konačan ishod. Bodovi su ostali u Beogradu, kao lepa uvertira za crveno - bele pred večiti derbi sledećeg vikenda.   


Crvena zvezda - Bačka (2:0)
Strelci: Luković 12, Orlandić 35
Stadion: "Rajko Mitić"
Sudija: Lazar Tripković (Kraljevo)

CRVENA ZVEZDA: Supić, Petković, Luković, Le Talek, Ristić, Donald (od 89. Račić), Poletanović, Kanga, Mouče (od 69. Plavšić), Ruiz, Orlandić.
BAČKA: Stepandić, Smiljanić, Josimov, Rogač, Đurić, Švonja, Bjeloš, Čeković, Trivunović, Milovac (od 79. Klisura), Luković.





Photo by: Zvanični portal FK Crvena zvezda

Коментари