LUDA ŠUMA PROGUTALA ZVEZDU! 2:4 (1:2)

Written by: Nikola Krunić





Crvena zvezda nije uspela da kroz “ludu šumu” prokrči put ka Ligi Šampiona. Bugarski ekipa potvrdila je da je fizički spremnija, organizovanija i kvalitetnija od srpskog šampiona. Pokazalo se da su Ludogorecova krila i napadači atletičari u poređenju sa Božovićevim izabranicima, koje je Kanga ostavio na cedilu, kada je nepromišljeno odgurnuo Đakova, zbog čega je poslat u svlačionicu. Odbrana Zvezde nije imala rešenje za brazilsku kobru Vandersona, čiji je otrov u potpunosti paralisao klub iz Ljutice Bogdana i izgurao ga sa koloseka koji vodi u Ligu šampiona…





Uprkos činjenici da su navijači priželjkivali da Zvezda ne otvori meč defanzivno, početak je bio upravo takav. Gosti su nakon “opipavanja pulsa” u uvodnim minutima, preuzeli inicijativu, vršeći pritisak na zvezdinu zadnju liniju. Marselinjo je u 7. minutu prvi put uterao strah u kosti beogradskoj publici, ali je na njihovu sreću, šut Brazilca sa dvadesetak metara iskosa zaustavio Kahriman. Zvezdina igra delovala je nepovezano i dezorijentisano, tako da je bugarski šampion bio daleko opasniji u prvih petnaestak minuta. Crveno - beli nisu uspevali da se oslobode strahovitog pritiska, što je moglo skupo da ih košta u 14. minutu. Ponovo je sreća pogledala domaćina, jer je Plaštun posle trećeg uzastopnog kornera tukao glavom preko gola. Iako bezopasni do tog trenutka, crveno - beli prvi dolaze u vođstvo: Nakon loše intervencije Ludogorecovih defanzivaca, lopta se odbija Donaldu na stopalo, a zvezdin terminator je odapeo strelu sa 25 metara, pravo u gol Stojanova.

Božovićevi izabranici konačno su došli do vazduha i preko potrebnog pogotka. Uprkos očekivanju da će Zvezda zaigrati rasterećenije i slobodnije, nastavljeno je sa grčevitom defanzivom, što je kažnjeno sedam minuta posle Donaldovog gola: Kafu je reprizirao slalom iz Razgrada, majstorski prošao ukopanu odbranu Zvezde, poravnavši rezultat. Panika se raširila unutar crveno - belih redova, što su gosti namirisali i silovito krenuli u operaciju razbijanja Zvezdine odbrambene linije. Kanga je bio potpuno izolovan, bez dovoljno manevarskog prostora, tako da je organizacija igre bila potpuno paralisana. Nevidljivi Katai, pokušao je udarcem iskosa sa desetak metara, da skine bugarske okove sa svog tima, ali bilo je to bezuspešno opiranje. Gosti su lako dolazili u situacije 1 na 1 pred šesnaestercem Zvezde, što najbolje oslikava Vandersonov udarac sa 15 -ak metara, koji završava tik pored gola. Naleti Ludogoreca urodili su plodom, kada su Kahrimanove šuplje ruke “kumovale” da se isti igrač sa dvadesetak metara upiše u strelce. Bolno otrežnjenje pet minuta pre kraja, nije razbudilo Božovićeve izabranike, koji u svlačionicu odlaze sa golom zaostatka. Takođe, tik pred kraj poluvremena, arbitar Banti je  u svlačionicu poslao Plaštuna zbog drugog žutog kartona, a nakon zvižduka i Kangu, "pocrvenelog" zbog guranja Đakova, koji je pao kao da ga je pokosio rafal. Isključenje Gabonca, predstavljalo je prelomni trenutak utakmice.

Početkom drugog dela igre, Božović je osetio da je pravi trenutak da se promešaju karte na stolu. Napad je remontovan ulaskom u igru Vijeire i Ruiza. Za to vreme, Zvezdina igra je i dalje izgledala “navrat nanos”. Takav pristup mogao je da reši utakmicu u 54. minutu, ali se borbeni Ibanjez zakačio za Kafua kao pijavica, ne dozvolivši mu da izađe sam pred Kahrimana. Par minuta kasnije, Božovićeva rotacija u napadu se isplatila, kada je golman Stojanov oborio Vijeiru, što je sudija Banti sankcionisao jedanaestercem. Odgovornost je, kao po običaju preuzeo Ibanjez, koji je, hladan kao druga strana jastuka pogodio mrežu za 2:2! Fibel je sa Ibanjezom korigovao igru u odbrani, ostatak ekipe je zaigrao slobodnije, tako da je srpski šampion s vremena na vreme preuzimao kontrolu  nad utakmicom. Domaćin je gledao preokretu u oči, ali Donald nije iskoristio furiozan solo prodor Vijeire, te sa 15 metara šutira snažno pored gola. Ludogorec je u finišu stegao omču, ali je defanzivna linija Zvezde, odolela napadima i izborila produžetke.

Odmah po početku ekstra - tajma, usledila je treća šok - terapija, koju je priredio bugarski tim. Vanderson je kao gepard protrčao po desnoj strani, matiravši po drugi put nemoćnog Kahrimana. Igra demoralisanih crveno - belih, topila se kao led na suncu. Kao da su čekali da italijanski sudija svira kraj utakmice i prekine agoniju. Zvezdini defanzivci su ostali bez daha u trci sa maestralnim Vandersonom koji je het - trikom u 97. minutu definitivno bacio na kolena srpskog šampiona. Utihnula je “Marakana”, kao da je na repertoaru pozorišna predstava a ne fudbalska utakmica. Ista atmosfera na terenu, prenela se i u drugi deo produžetka, kada je Le Talek zamenjen Ristićem. Monotoniju je pokušao da razbije Ruiz, kada se probio i odlično šutirao, ali se odličnom intervencijom istakao Stojanov. Šut Kostarikanca, poslednji je detalj vredan pomena u gubitničkoj beogradskoj noći. Šansu za “zimovanje” u Evropi, Crvena zvezda će tražiti u kvalifikacijama za Ligu Evrope, ali bez Ibanjeza, koji ovih dana menja sredinu angažmanom u turski Trabzon. Kada se sve sabere i oduzme, Zvezda je još zelena za najelitnije klupsko takmičenje…    









Crvena zvezda - Ludogorec 2:4 (1:2)

Strelci: Donald 17, Ibanjez 61. - Kafu 24, Vanderson 40, 92, 97.

Stadion: "Rajko Mitić"

Sudija: Luka Banti (Italija)


CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Kahriman - Cvetković, Rendulić, Fibel, Ibanjez - Le Talek (od 105. Ristić), Donald - Kanga, Srnić (od 51. Vijeira), Mouče (od 57. Ruiz) - Katai.
LUDOGOREC (4-2-3-1): Stojanov - Minev, Plastun, Moci, Natanijel - Đakov, Abel - Džonatan Kafu (od. 70. Misiđan), Vanderson, Marselinjo - Keseru (od 46. Palomino).

Photo by: Zvanični portal FK Crvena zvezda

Коментари