ZVEZDA NA MIŠIĆE PRESKOČILA VALETU - 2:1 (1:1)

Written by: Nikola Krunić

Pobedi se u zube ne gleda, ali određeni segmenti u Zvezdinoj igri opet povećavaju krvni pritisak crveno - beloj armiji navijača. Da bi stali na crtu narednom protivniku Ludogorecu, crveno – beli će morati da zakrpe rupe u odbrani koje su ruku na srce smanjene dolaskom Fibela i da ozbiljno porade na realizaciji. Da nije bilo Donaldove “prangije” i Kataijeve hladnokrvnosti, potres u Ljutice Bogdana bio bi daleko veći. Zvezda je ipak na mišiće prekoračila Valetu i plasirala se u 3. kolo kvalifikacija za LŠ.


Kao što je i očekivano, u startnoj postavi izvršene su dve izmene: Lukovića je zamenio Rendulić, a Srnića Mouče. Od trenutka kada je arbitar Hansen dao znak za početak meča, zvezdina igra delovala je daleko tečnije i agilnije u odnosu na prethodnu utakmicu. Što se kaže imala je rep “i glavu”. Glavnu sponu u igri crveno - belih činio je Kanga, preko kog su išle gotovo sve lopte. Vezni red je u napadu uglavnom proigravao desnu stranu, na kojoj je gospodario Mouče, pokazavši da u njegovim kopačkama ima izvesne doze magije. Argentinac je munjevitim prodorima uništavao levu stranu Maltežana koji za njega nisu imali rešenja. Moučeovim atacima falio je samo završni pas kako bi njegova simultanka urodila plodom. Gosti su forsiranjem dugih lopti primenili identičnu taktiku iz prethodne utakmice. U jeku zvezdine ofanzive na Bartolov gol, Maltežani su tražili najmanji manevarski prostor da šokiraju “Marakanu”. To se dogodilo u 10 minutu, kada je Karuana posle kornera koji je izveo, zatresao mrežu. Hladan tuš Maltežana već na početku utakmice, uključio je alarm u crveno - belim redovima. Napadi su postali intenzivniji, ali su završni pas i realizacija falili da se rezultat poravna. Odsečenost Vijeire I Kataia, pokušavali su da nadomeste Fibel, Ibanjez i Kanga, međutim, njihove nišanske sprave su zakazale. Vijeira se konačno izmigoljio defanzivcima gostiju, našavši se u izglednoj prilici. Ipak, sebičnost Portugalca upropastila je stopostotnu šansu  Stiče se utisak da je napadač Zvezde imao racionalnijih rešenja, pored Kataia i Moučea koji su se otvarali po bokovima. S obzirom da je lopta bila konstantno na polovini Valete, gol je visio u vazduhu. Led je probio Donald, evrogolom sa 20 -ak metara, nakon dodavanja Kange u 30. minutu. Napad je od tog trenutka prebačen u petu brzinu, a inicijatori brojnih opasnih napada Zvezde bili su Mouče i Kanga. Argentinsko - gabonska veza poboljšala je konekciju u redovima domaćina, ali je dezorijentisanost Vijeire kvarila akcije koje je pomenuti dvojac gradio. Uprkos slaboj realizaciji, kontinuirani napadi dali su pravo domaćinu da drugo poluvrem počne s optimizmom i nadom da će pomenuti segment igre korigovati u nastavku.


Nastavak igre doneo je očekivan epilog: Zvezda je konstantno tražila put do gola, dok su gosti iz zasede čekali priliku da ugroze Kahrimanov gol. Doduše u dve, tri situacije su bili blizu, ali je Kahriman ugasio požar u defnzivnoj liniji domaćih. Što se napada tiče, oštrica zvezdinog bajoneta je otupela, što je potvrdila uspavanost i nespretnost Vijeire u nekoliko navrata. Portugalac je pokazao da se njegova forma već neko vreme nalazi u silaznoj putanji, na šta je Božović reagovao zamenivši ga Sikimićem. Reforme u napadu Zvezde, zakačile su i Moučea, kog je zamenio Srnić, što se pokazalo kao ključni potez utakmice. Bivši igrač Čukaričkog je u 75. minutu izbacio Kataia samog ispred gola, što je momak iz Srbobrana vešto iskoristio i sproveo loptu u “malu mrežu”. Najbolji strelac Superlige imao je u nadoknadi vremena još jednu lepu priliku da poveća prednost, ali je njegov udarac sa distance ukrotio Bartolo. Zvezda je nakon preokreta spustila gard i povukla ručnu, tako da je rezultat ostao nepromenjen. Takođe, u finišu susreta, šansu je dobio i Ruiz, čija mizerna minutaža nije bila dovoljna da se pokaže u pravom svetlu. Prolaskom u 3. kolo kvalifikacija za LŠ, Zvezda je inkasirala 300. 000 evra.




Photo by: Nikola Novaković   

Коментари