NAPREDAK SAPLEO ZVEZDU NA STARTU! 2:2 (0:1)

Written by: Nikola Krunić



Upozorenje Miodraga Božovića od juče, ispostavilo se kao tačno. Gosti iz Kruševca su pokazali da su izuzetno motivisani kao novi – stari superligaš i uspeli su da smrse konce srpskom šampionu na premijeri domaćeg prvenstva. Kombinovani tim Zvezde uspeo je da stigne dva gola zaostatka u drugom poluvremenu i iščupa bod. Ruku na srce i pobeda domaćina ne bi bila nezaslužena. Večerašnji remi, danak je očajnoj odbrani Zvezde koja je ispoljila iste anomalije kao i prošle sezone. Ne baš najbolja uvertira pred megdan Ludogorecu…


Utakmica je počela prilično uspavljujuće. I jedni i drugi su tražili pravi ritam kojim bi otvorili utakmicu. Odsustvo ključnih igrača poput Kataia Ibanjeza i Donalda, bilo je više nego vidljivo. Bez njih, Božovićeva ekipa delovala je kao vozilo bez motora, koje su Plavšić i Poletanović pokušali da pokrenu “na gurku”. Pomenuti dvojac je prodorima i pasovima konstantno pokušavao da reanimira zvezdin napad i poveže se sa slabo pokretnim i odsečenim Sikimićem. U 10. minutu usledila je stopostotna šansa koja je razbudila malobrojnu publiku: Plavšić se probio po levoj strani, uposlivši Srnića, čiji je udarac sa desetak metara zaustavio Petrović. Crveno - beli su nastavili kao ose da obleću oko Petrovićevog gola. U pomenutim atacima, tandem Plavšić – Poletanović nije imao adekvatnu pomoć ostatka crveno - bele bratije, tako da plotuni zvezdine artiljerije nisu stizali do cilja.

 Gotovo sve akcije završavane su traljavim šutevima i završnim pasovima u prazno.  Napredak je strpljivo iz zasede čekao priliku da pripreti i dočekao je kada je Ndijae šutirao glavom iz neposredne blizine, ali je Kahriman bio spretniji. Uprkos evidentnom pritisku Zvezde, ponovio se scenario iz meča sa Valetom. Odbrana je ponovo utonula u san, konkretno kapiten Luković, što je Gobeljić vešto iskoristio u 42. minutu i bocnuo loptu pored nemoćnog Kahrimana. Kardinalna greška bivšeg reprezentativca Srbije uslovila je da crveno - beli odu na odmor sa glavoboljom i golom zaostatka.

Već početkom drugog poluvremena, zvezdini obrazi ponovo su brideli: Rezervista Vukanović je iskoristio propust zvezdine zadnje linije, “oduvao” Ristića u duelu i bez većih poteškoća duplirao prednost čarapana. Domaćin je pokušao da se izvuče iz nokdauna, najpre preko Le Taleka a zatim Plavšića, ali je golman Kruševljana bio uspešniji. Novosadska čigra je u 60. minutu dala veštačko disanje domaćinu. Omaleni vezista je projektilom sa tridesetak metara skinuo paučinu iz Petrovićevih rašlji i vratio nadu za preokret svojoj ekipi. Usledio je zatim diskutabilan potez Božovića, kada je najboljeg pojedinca na utakmici zamenio Vijeirom odmah nakon gola. Zvezdina kola su od tog trenutka izvučena iz blata i kreću ka golu Napretka u petoj brzini. Repetitivne greške zvezdine odbrane ponovo su bile u centru pažnje.

 Strelac drugog gola za goste, Vukanović, ponovo se našao u prilici da ugrozi gol domaćina, ali je Kahriman njegov udarac preusmerio na prečku koja je spasila zvezdin brod sigurnog potopa. Bilo je samo pitanje koliko će dugo kruševački bedemi čuvati svoj gol od crveno - belog cunamija. Odbrana Napretka, kapitulirala je ipak u 81. minutu. Mouče je pomerio centar za ravnotežu Simonoviću i maestralno proigrao Sikimića koji je preciznim udarcem glavom poravnao rezultat. Izjednačenje i huk sa tribina, dali su vetar u leđa domaćim igračima, koji su poput pirana namirisali krv i nastavili sa terorisanjem defanzivne linije Napretka, koja je bila pred pucanjem. Kruševljani su ipak, večeras bili miljenici fortune. Nišanske sprave Le Taleka i Vijeire su zakazale u samom finišu utakmice, tako da je Napredak prvi put posle 23 godine uspeo da “otkine bod” Zvezdi… 

Crvena zvezda – Napredak 2:2 (0:1)
Strelci: Plavšić 60, Sikimić 81. – Gobeljić 42, Vukanović 47.)
Stadion: “Rajko Mitić”
Sudija: Vlado Glođović (Vrbas)
CRVENA ZVEZDA: Kahriman - Petković, Luković, Fibel, Ristić - Le Talek, Poletanović (od 84. Babunski) – Plavšić (od 60. Vijeira), Ruiz, Srnić (od 60. Mouče) – Sikimić.
NAPREDAK: Petrović - Varga, Projić, Simonović, Abraham - Šljivić, Markoski, Vulić (od 75. Bjelić), Gobeljić, Urošević (od 46. Vukanović) - Ndijae.

Photo by: Zvanični portal FK Crvena zvezda


Коментари