NO PASSARAN PUERTO RICO! 87:81

Written by: Nikola Krunić


Orlovi su preskočili prvi stepenik ka dobijanju olimpijske vize za Rio. Bez Bjelice i Mačvana, izabranici Aleksandra Đorđevića savladali su neugodni Portoriko rezultatom 87:81 u prvom kolu grupe A. Uprkos ubedljivoj prednosti stečenom tokom treće četvrtine, meč je završen podnošljivom razlikom za Portoriko, čime su gosti potvrdili da su tradicionalno tvrd orah za favorizovane ekipe. Najefikasniji igrači u redovima pobednika bili su Nedović sa 14 i Bogdanović, Kalinić, Birčević i Jokić sa po 12 poena, dok se kod gostiju istakao Holand sa 21 poenom. S jedne strane možemo biti zadovoljni pobedom nad najtežim rivalom u grupi, dok s druge strane ostaje nada da će Srbija do naredne utakmice uhvatiti pravi ritam, ne dozvolivši da se ponovi scenario iz poslednje četvrtine. 


Utakmica je počela prilično tvrdo. Napadi naše reprezentacije išli su uglavnom preko Jokića, dok se put do koša tražio uglavnom preko reketa. Spoljna linija je zakazala na početku utakmice, tako da su Jokić i Birčević bili najaktivniji u fazi napada. Gosti, koji su već polovonom prve četvrtine ispunili bonus, nisu dozvoljavali da se Srbija odlepi na pristojnu razliku. Zahvaljujući raspoloženom Barei, odnos snaga na terenu bio je ujednačen. Ulaskom Aroja u igru, banditosi su postali još opasniji u napadu i na tri i po minuta pre kraja došli su prvi put u prednost, napravivši seriju 7:0. Đorđević je uvođenjem "small ball" postave sa Teodosićem, Jovićem i Nedovićem poslao "pojačanje" asu Denvera koji je u prvom kvartali bio jedini raspoložen igrač u redovima orlova, postigavši 8 poena. Dok je mozak naše ekipe, Teodosić tražio pravi ritam, stari lisac Arojo je to vešto koristio i zahvaljujući njemu protok lopte Portorikanaca bio je daleko bolji u napadu, što ih je odvelo na +6 (16:22). Ipak, Teodosić je minut pre kraja trojkom ugasio požar i do kraja četvrtine prednost gostiju smanjena je na jedan poen (21: 22).



Početkom druge četvrtine Raduljica ulazi u ozbiljan problem sa faulovima, te biva zamenjen Štimcem. Gorostasni centar, Ramos bio je nerešiva enigma za doskorašnjeg centra Panatinaikosa koji je za 11 minuta na terenu napravio tri faula. Napad domaćina je ponovo delovao otupljeno jer su nastavljeni promašaji sa čistih pozicija. U "ćorcima" je prednjačio Bogdanović, koji je tokom cele druge četvrtine delovao obezglavljeno. Nedostatak kreativnosti i pročitani pasovi doprineli su rezultatskom egalu i igri bez koševa gotovo četiri minuta. Dvojcu banditosa Barea - Arojo nestalo je goriva, tako da gosti nisu uspevali da iskoriste konfuziju u redovima orlova, za šta bivaju kažnjeni u finišu drugog dela igre. As Fenerbahčea protrljao je oči i prekinuo crnu seriju sa linije 6, 75 inicirajući seriju 11:0 kojom se izabranici Đorđevića prvi put odlepljuju na dvocifrenu prednost, kojom se završava prvo poluvreme - (41:31). Kako su odigrali prvo poluvreme, orlovi su odlično prošli. Što bi se reklo: "Kako sam se nadala, dobro sam se udala..."


Treću četvrtinu, koja se ispostavila kao prelomna, otvorili su Barea poenima uz faul i Kalnić maestralnim "behind back" zakucavanjem. Domaćin je ispunio bonus za nešto manje od tri minuta, što je uključilo alarm u redovima naše reprezentacije, da se zaigra opreznije i agilnije. Bogdanović se ponovo razbudio postigavši sedam poena za manje od minut i po, čime je održao dvocifrenu prednost svog tima, nateravši Kasijana da zatraži minut odmora i pokuša da konsoliduje redove. Činjenica je da je Portoriko loše branio šut za tri poena, ostavljajući brojne otvorene šuteve naših reprezentativaca, čija je prednost mogla biti daleko veća da nije bilo slabe realizacije sa linije za tri poena. Loš procenat šuta kompenzovan je tečnijom igrom u napadu, poenima iz tranzicije i reketa, zahvaljujući kojima Srbija beleži najveću prednost na meču (65:45). Hirurg Teodosić nastavio je da operiše maestralnim asistncijama, tako da su banditosi u poslednju četvrtinu ušli zamrznuti na -18.

Početkom poslednje deonice gosti su napravili mini - seriju 5:0 ali se ispostavilo da se radi o jednom od poslednjih davljenika. Đorđević je ponovo bio primoran da menja centra jer je Raduljica za svega šest minuta na terenu napravio pet ličnih grešaka. To nije mnogo odmoglo orlovima, koji su održavali dvadesetak poena prednosti do polovine poslednjeg kvartala. Đorđevićevi izabranici su "podigli ručnu" i ušli u kontraritam što je omogućilo gostima da spuste deficit na jednocifrenu prednost (87:78) na minut pre kraja, najviše zahvaljujući raspoloženom Holandu koji je igrao sam protiv svih. U finišu je domaćin potpuno spustio gard i usporio tempo. Kada je delovalo da rizikuje da od gotovog napravi veresiju, ispostavilo se da banditosi nemaju snage ni vremena da naprave čudo u "Areni". Kapitalna prednost stečena u trećoj četvrtini bila je dovoljna da se zabeleži prvi trijumf na kvalifikacionom turniru. Pobedi se u zube ne gleda, ali Đorđević će svojim pulenima imati štošta da kaže povodom ležerne igre u poslednjoj četvrtini. Naredni meč u grupi A naša reprezentacija igra 6. jula protiv Angole.



Srbija - Portoriko 87:81 (21:22, 20:9, 28:20, 18:30) 

Dvorana: "Kombank Arena"

Sudije: Bisang (Francuska), Ierezuelo (Španija), Vajland (Kanada)

SRBIJA: Teodosić 9 (6 as), Simonović 4, Dangubić, Bogdanović 12 (7 sk, 5 as), Marković 2, Kalinić 12 4 sk, 4 uk), Nedović 14, Birčević 12, Raduljica 2, Jokić 12 (8 sk), Štimac 8, Jović.
Selektor: Aleksandar Đorđević

PORTORIKO: Klemente 5, G. Dijaz, Barea 10, Arojo 7, Sančez 8, Balkmen, H. Dijaz 2, Galindo 3, Uertas 5, Ramos 10, Holand 21, Vasalo 10.
Selektor: Edi Kasijano 


Photo by: Košarkaški savez Srbije

Коментари