"IKS" NADE U RAZGRADU

Written by: Nikola Krunić


Preživela je crveno - bela ekspedicija safari u "ludu šumu". Izuzetnim naporima obezbeđen je mir u kući pred revanš koji se igra u Beogradu za nedelju dana. Uprkos naivnim greškama, utisak je da su zakrpljene su rupe u zadnjoj liniji što deluje itekako ohrabrujuće pred nastavak sezone. Defanzivci su uspešno izašli na kraj sa Ludogorecovom legijom stranaca, čiji su igrači delovali kao da im je prikačena boca sa kiseonikom i nitro. Što se srpskog šampiona tiče, Kanga je pokazao da je prefinjeni fudbalski umetnik, a Katai je zaslužio nadimak "Aleksandar Veliki". 




Crveno - beli su počeli meč sa neuobičajenom postavom, u kojoj je Katai činio "lažnu devetku", menjajući Vijeiru. Gosti su započeli meč dosta defanzivno, što su Ludogorecovi legionari nastojali da iskoriste od početka utakmice. Do 12. minuta nije viđena nijedna ozbiljnija akcija. A onda je Lukas Saša centrirao na peterac, ali je Marselinjo šutirao suviše slabo i neprecizno. Malo je falilo da u sledećem napadu Zvezda odgovori, ali je Moci u poslednjem trenutku sklonio loptu ispred Kange, koji bi se nesumnjivo našao u stopostotnoj šansi. Jedini šut u okvir gola, Zvezda je uputila u 17. minutu, kada je Katai šutirao iskosa, ali pravo u Stojanova. Božovićevi izabranici su utihnuli u napadu, dok je domaćin konstantno pojačavao pritisak, ali je zvezdina odbrana bez problema otklanjala sve opasnosti po gol Kahrimana. Kanga i Mouče su pokušavali da prodrmaju ostatak ekipe, ali su defanzivci Ludogoreca bez problema rešavali duele jedan na jedan u svoju korist.

Brazilski trio Marselinjo, Kafu i Vanderson nastavio da pritiska dotad nepogrešivog Fibela i Rendulića i ofanziva domaćina se isplatila u finišu prvog poluvremena: Kafu je u 42. minutu majstorskim solo prodorom promešao zvezdinu odbranu, zaobišao skamenjenog Fibela i Kahrimana, smestivši loptu u mrežu. Nepogrešiva i skladna igra zvezdine zadnje linije do tog trenutka, pala je u vodu. Kad se sve sabere, bugarski šampion je zasluženo otišao na odmor s golom prednosti. U napadu su delovali konkretnije i opasnije, za razliku od Zvezde koja za prvih 45 minuta nije uspevala konkretnije da pripreti golu Stojanova.

Šok terapija s kraja poluvremena imala je pozitivan efekat na zvezdinu igru u nastavku. "Lenja srbobranska bitanga" Katai, utišala je "Ludogorec arenu" već na startu drugog dela igre: Kapiten crveno - belih je nakon dodavanja Cvetkovića furiozno prošao po desnoj strani, lažnjakom "poslao po burek" dvojicu igrača i efektno smestio loptu u dalji ugao bugarskog tima. Bravura Kataia ubrizgala je in jekciju samopouzdanja Božovićevoj četi, čija igra je od tog momenta, delovala znatno organizovanije. Napad je postao konkretniji i efikasniji što je pokazala stopostotna šansa u kojoj se našao Mouče, kada je nakon oštrog centaršuta Srnića promašio loptu ispred praznog gola. Ludogorecovi igrači su sve karte stavili u napad, ali je uprkos nekoliko izglednih akcija zvezdina odbrana sačuvala prisebnost. Korekcija u svim segmentima igre Božovićevog tima, urodila je plodom u 66. minutu: Le Talek je odlično reagovao na sredini terena, lopta dolazi do Kange, koji se namešta i parabolom sa 25 metara preokreće rezultat u korist svoje ekipe.

Isti igrač kreirao je izuzetno opasnu kontru Zvezde tri na dva, ali je njegov pas za Kataia presečen. Ludogorec je ipak pokazao da se radi o ekipi koja ne prašta promašaje i neopreznost. U 77. minutu odbrana crveno - belih zaspala je u trenutku izvođenja slobodnog udarca, Kešeru se prikrao i sa desetak metara matirao naivnu odbranu Zvezde. Izjednačujući pogodak naneo je dosta problema crveno - belima u nastavku susreta, te je najveći teret bio na leđima defanzivne linije, koja se grčevito branila pred nasrtajima brzonogih Brazilaca, uz eventualne pokušaje iz kontranapada, za koje srpski šampion nije imao snage do kraja utakmice. Suma sumarum, u Razgradu je ostvaren povoljan rezultat pred revanš na stadionu "Rajko Mitić" 2. avgusta... 


Ludogorec - Crvena zvezda 2:2 (1:0)

Strelci: Kafu 42, Kešeru 77. - Katai 48, Kanga 66. 

Stadion: "Ludogorec arena"

Sudija: Strombergson (Švedska)


LUDOGOREC: Stojanov - Natanel, Moci, Plastun, Minev - Vanderson, Đakov - Lukoki (od 67. Kešeru), Marselinjo, Lukas Saša (od 75. Kešeru) - Kafu.
CRVENA ZVEZDA: Kahriman - Cvetković, Fibel, Rendulić, Ibanjez - Donald, Le Talek - Katai (od 88. Sikimić), Kanga,  Srnić - Mouče (od 67. Ruiz).

Photo by: Zvanični portal FK Crvena zvezda

Коментари