SNAJPERISTA IZ PRIBOJA SRUŠIO PARTIZAN U POSLEDNJOJ SEKUNDI! 86:87!

Written by: Nikola Krunić



Zvezda je posle velikog preokreta napravila dvokorak ka šampionskoj tituli! Uprkos deficitu od 20 poena crveno - beli su nakon očajnog prvog poluvremena preokrenuli rezultat, a junak derbija je momak iz Priboja - Marko Gudurić!

 
Domaćin je u uvodnim minutima odigrao prilično čvrsto u odbrani, uz brojne faulove, ne dozvoljavajući lake poene crveno - belih. Takođe, crno - beli su u potpunosti kontrolisali defanzivni skok i odlično branili ranziciju, tako da su zvezdini visoki igrači bili potpuno neupotrebljivi. Izabranici Dejana Radonjića su put do koša tražili isključivo preko reketa a gotovo sve lopte išle su na Cirbesa, koji je većinu svojih poena u prvoj četvrtini postigao sa linije penala. Crno - bele su u životu održavali Vilijams i Džons za koje zvezdina odbrana nije imala rešenje. Tamnoputi dvojac je ofanzivnim skokovima zadavao glavobolju Cirbesu i Mitrovića a imali su podršku Eda Murića koji je bio izuzetno aktivan, kako u odbrani, tako i u napadu. S druge strane, igra gostiju bila je prilično konfuzna u napadu. Protok lopte bio je prespor, tako da nisu uspevali da izgrade čiste pozicije za šut sa linije 6, 75. Izabranici Aleksandra Džikića vešto su koristili anomalije u zvezdinoj igri i polako, ali sigurno su se odlepljivali. Aranitović se pobrinuo da se domaćin odlepi na +8 nakon što je poentirao uz faul Milera, a Partizan je prvi put poveo dvocifrenom razlikom nakon kontre i zakucavanja Murića (23:13). U završnici prve četvrtine, Zvezda se razbudila i trojkama Micića i Milera uspela je da smanji prednost Partizana na pristojnu razliku pred početak drugog kvartala.



U drugoj četvrtini gosti su na samom početku uspeli da se konsoliduju i da u potpunosti uhvate rezultatski priključak. Ipak, kada je delovalo da će crveno - beli uspeti da poravnaju rezultat, na scenu je stupio Veličković koji se poenima sa polu - distance i iz reketa pobrinuo da Partizan sredinom druge četvrtine ponovo pobegne na dvocifrenu razliku (39:29). Kola su krenula nizbrdo za aktuelnog šampiona kada je bivši prvotimac Reala u tandemu sa nezaustavljivim Vilsonom odveo Partizan na +20 (50:30). Zvezdine akcije tekle su presporo, praćene brojnim izgubljenim loptama, promašivani su otvoreni šutevi, tako da su svi segmenti igre išli na vodenicu Partizana tokom druge četvrtine.  Dezorijentisanost u redovima Radonjićeve ekipe nije jenjavala do kraja poluvremena, tako da je domaćin na odmor otišao sa obilnom zalihom poena (54:37). Da je timska igra krasila Partizan u prvom delu igre, najbolje pokazuje podatak da je klupa crno - belih postigla čak 25 poena!


Crveno - beli su protrljali oči početkom drugog poluvremena, i serijom 8:0 smanjili prednost domaćina na jednocifrenu razliku. Zvezda je stegla obruč u odbrani tako da su crno - beli do polovine treće četvrtine postigli svega pet poena. Ipak zvezdina inicijativa bila je kratkog daha, tako da je Partizan i bez udarne igle, Vilsona, održavao dvocifrenu prednost. Bez prvog pleja, napad crno - belih delovao je za nijansu sporije, što gosti nisu uspevali da iskoriste, te su nastavili po starom: Šupljina u reketu, nerezonski šutevi, "telefoniranja" i loša kretnja bez lopte pratili su zvezdinu igru od druge polovine trećeg kvartala. Niska šuterska produktivnost  Crvene zvezde i prodori Vilijamsa i Veličkovića doprineli su dvocifrenoj prednosti crno - belih pred start poslednje četvrtine.


U četvrtoj četvrtini viđena je prava rovovska borba za svaki posed. Zvezda je stavila katanac na obruč dozvolivši Partizanu da postigne svega tri poena za pet minuta. Proradio je šut sa spoljnih pozicija, tako da su gosti konstantno nagrizali kapitalnu prednost domaćih, kojima je ušla voda u uši. Na 4:56 do kraja, Zvezda prilazi na -5 (75:70). Cirbes je poenima iz reketa dva minuta pre kraja doveo prvi put svoju ekipu u vođstvo, ali je Marinković već u sledećem napadu trojkom vratio prednost Partizanu. Sve je nagoveštavalo da će se utakmica rešavati na jednu loptu. Nakon Cirbesovog polovičnog učinka sa linije penala i poravnanja rezultata, Veličković je trojkom 45 sekundi pre kraja odveo svoj tim na + 3 (83:80).  Na 11 sekundi pre kraja, Partizan je zahvaljujući Vilsonu vodio 86:84, ali je Gudurić trojkom uz zvuk sirene ugasio nade crno - belih za pobedom.  



Partizan - Crvena zvezda (25:21, 29:16, 18:25, 14:25) 

Dvorana: "Aleksandar Nikolić"

Sudije: Vojinović, Nikolić, Belošević


KK Partizan NIS: Cvetković, Aranitović 9, Džons 10 (7 sk), Murić 9, Marinković 6, Veličković 17, Vitkovac 4, Đumić, Milutinović, Vilijams 13, Vrabac, Vilson 18.



KK Crvena zvezda Telekom: Kinzi 13, Rebić, Dangubić 3, Mitrović 8 (6 sk), Lazić 8, Micić 10, Simonović, Gudurić 11, Jović 13 (7 as), Miler 6, Cirbes 13, Štimac 2. 



Photo by: KK Crvena zvezda - zvanični sajt / Emilija Jovanović

Коментари