POSLE VELIKE DRAME, TITULA OSTAJE NA MALOM KALEMEGDANU!

Written by: Nikola Krunić




Neće ona niđe! Izabranici Dejana Radonjića su nakon izuzetno tesne utakmice savladali Partizan sa 70:65 i urezali zvezdino ime sedamnaesti put na pehar šampiona Srbije, najviše zahvaljujući fenomenalnom Kinziju, Simonoviću i Cirbesu koji su ubacili po 15 poena. Crnogorskom stručnjaku je ovo šesti osvojeni trofej otkad je na klupi crveno - belih.



Utakmica je počela prilično tvrdo, sa odbranom na ivici faula. Partizan je put do koša tražio isključivo preko reketa, dok su na drugoj strani, lopte uglavnom išle na Milera. Još jedanput se ispostavilo da je pik en rol igra Jovića i Cirbesa odavno pročitana knjiga. Ponovo je bila primetna malaksalost u zvezdinoj napadačkoj igri, na šta je domaćin odgovorio visokim presingom i poenima iz tranzicije, zahvaljujući kojima crno - beli polovinom prve četvrtine beže na +8 (14:6). Seriju Džikićeve ekipe, inicirao je munjevitim prodorima Džamar Vilson. Nakon što je Radonjić zatražio minut odmora, ekipa sa malog Kalemegdana se presabrala i serijom 7:0 uhvatila rezultatski priključak. Ipak Džons je sa šest vezanih poena vratio prednost svom timu, imajući pritom odličnu saradnju sa ostatkom ekipe u defanzivi. Tačku na prvu četvrtinu stavio je Milutinović pogotkom iz trka uz zvuk sirene.



Drugu četvrtinu obeležio je revolveraški obračun Veličkovića i Kinzija, uz izuzetno oskudan procenat šuta za tri poena na obe strane. Zvezda prvi put dolazi u vođstvo na samom početku drugog kvartala, mini - serijom 5:0. U redove crveno - belih se potom uvukla panika i nesigurnost, nakon što su za relativno kratko vreme ušli u problem sa ličnim greškama, imajući ozbiljne komplikacije pri čuvanju Novice Veličkovića koji je na kratko podsetio na stare dane u crno - belom dresu. Bivši reprezentativac je bio centralna figura u svojoj ekipi, delujući istovremeno i kao plej i kao krilo. I kada je delovalo da gost ponovo može da ugrozi prednost Partizana, Veličković im se ponovo isprečio na putu, postigavši 10 poena u ovoj četvrtini. Što je Novica bio Partizanu, to je Kinzi bio Zvezdi. Američki internacionalac je vadio prosek zvezdinom napadu, ubojitim prodorima i šutevima sa distance, uz samo jedan promašaj iz igre. Bivša "dvojka" brojnih evroligaških klubova je potvrdila da ima izuzetan prvi korak, neuhvatljiv za partizanove bekove, tako da se druga četvrtina završila minimalnom prednošću aktuelnog šampiona.


Drugo poluvreme nastavljeno je ujednačenim tempom, koš za košem. Obe ekipe igrale su na mali broj poena, tako da sve do četiri minuta pre kraja četvrtine nijedna ekipa nije uspela da postigne dvocifren broj poena. Najviše poena su izabranici Radonjića ubacili sa linije slobodnih bacanja, što potvrđuje izuzetno tvrdu utakmicu. Kako je vreme odmicalo gosti su polako stezali obruč u odbrani i počeli da dodaju gas u napadu tako da je u poslednjem minutu trećeg kvartala Zvezda prvi put povela dvocifrenom razlikom i stekla kapitalnu prednost pred poslednji period igre.


Zvezda je u poslednjoj četvrtini granitnom odbranom kao i poenima Micića i izvanrednog Kinzija održavala prednost punih pet minuta, ne ostavljajući Džikićevim izabranicima manevarski prostor za ugrožavanje vođstva. Tenzije su dostigle vrhunac kada je  tri minuta pre kraja došlo do koškanja između Micića i Vilsona. Partizanov plej je posle čarke, trojkom iz ćoška doveo prednost gostiju u pitanje i približio svoj tim na -4 (61:65). Ređali su se obostrani promašaji do poslednjeg minuta, kada je Murić poenima sa linije penala prekinuo post i u potpunosti doveo crno - bele Zvezdi za vrat. Utakmica je ušla u krajnje neizvesnu završnicu a Cirbesova mirna ruka se pobrinula da rezultatska klackalica ne prevagne na Partizanovu stranu i da titula ostane u crveno - beloj vitrini. Slavlje na Kalemegdanu može da počne...



Partizan - Crvena zvezda 65:70 ( 22:18, 17:23, 9:15, 17:14) 

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Sudije: Belošević, Vojinović, Maričić


Partizan NIS: Cvetković, Aranitović 3, Džons 12, Murić 4, Marinković, Veličković 19, Vitkovac 4, Đumić, Milutinović 4, Vilijams, Vrabac 1, Vilson 13.


Crvena zvezda Telekom: Kinzi 15, Rebić, Dangubić 2, Mitrović 10, Lazić, Micić 5, Simonović 15, Gudurić, Jović 3, Miler 4, Cirbes 15, Štimac.

Photo by: Moja Crvena zvezda / Emilija Jovanović

Коментари