ZVEZDIN ŠAMPIONSKI HET - TRIK! 49:61!

Written by: Nikola Krunić



Šampionski prsten neće menjati vlasnika. Crveno - beli su u ovoj finalnoj seriji opravdali ulogu favorita i zasluženo drugi put osvojili regionalnu ligu. Uprkos brojnim oscilacijama u igri, četa Dejana Radonjića uspela je da slomi otpor desetkovane Mege, i donese još jedan trofej na mali Kalemegdan. Večerašnja utakmica bila je prilično tvrda sa malim brojem poena i bezbroj izgubljenih lopti na obe strane. Ipak, crveno - bela krckalica uspela je da slomi prilično tvrd orah iz Sremske Mitrovice. Mozak zvezdine ekipe, Stefan Jović proglašen je za najkorisnijeg igrača u plej - of seriji ABA lige.


Megina uobičajena "small ball" postava otvorila je utakmicu visoko postavljenom odbranom, praćenom udvajanjem zvezdinih bekova, koji su u uvodnim minutima delovali pogubljeno. Jovićeva kreativnost nije došla do izražaja u prvom poluvremenu, tako da su uvodni poeni crveno - belih postizani "na vrat na nos". Ponovo su crveno - beli loše otvorili utakmicu sa šuterskog aspekta, tako da nisu uspevali da se odlepe na pristojniju razliku u uvodnim minutima meča. Domaćin se s druge strane u odsustvu nekolicine ključnih igrača oslanjao isključivo na raskošni talenat Zagorca i šuterske sposobnosti Ivanovića. Megine akcije pratile su brojne izgubljene lopte, tako da je bila prisutna obostrana pometnja. Centar Nikolić bio je potpuno odsečen od ostatka ekipe, te njegov prepoznatljiv šut nije došao do izražaja kao što je to bio slučaj u prethodnoj utakmici. Sve megine poene u prvoj četvrtini postigli su Janković, Zagorac i Ivanović. Ulaskom Milera, zvezdinoj igri je korigovan procenat šuta, a raspoloženi Amerikanac je prvu četvrtinu završio sa 10 poena uz stopostotan učinak. Beograđani su zahvaljujući nepogrešivom Mileru prvu četvrtinu završili sa +8 (16:24).




Tim Dejana Milojevića je u drugoj četvrtini  stegao obruč u odbrani i izolovao zvezdine centre. Zagorac je energičnim prodorima vratio svoju ekipu na kolosek, dok je crveno - belima ušla voda u uši. Pokušavao je Radonjić brojnim rotacijama da osveži ekipu, međutim njegov tim nikako nije uspevao da se poveže u prvoj polovini druge četvrtine. Mileru je zakazao šut što je Ivanović vešto koristio, tako da je tri minuta do kraja poluvremena domaćin prvi put poveo (32:31). Gosti su mini - serijom 6:0 uspeli da sačuvaju vođstvo pred odlazak na odmor.



U trećoj četvrtini viđeno je više izgubljenih lopti nego poena. Delovalo je kao da su na teren izašle druge ekipe. U špaliru prodatih lopti, faulova i opšte opstrukcije igre, najbolje se snašla gostujuća ekipa koja je koliko - toliko održavala prednost, najviše zahvaljujući Mileru, koji je svojim poenima prekinuo post dug puna četiri minuta. Ivanovićevo oružje je utihnulo tako da je sav teret pao na leđa Zagorca. Perspektivni bek je leteo po terenu, demonstrirajući ubojitim prodorima svoj raskošni talenat. Početničke greške Micića otklonjene su Jovićevim ulaskom u igru, koji je makar malo svojim asistencijama "živnuo" svoj tim. Radonjićva ekipa ulazi u poslednji period igre sa +9 (40:49).


Uprkos očajnom startu, cveno - beli u poslednjoj četvrtini uspevaju da dokusure osvajača "Žućkove levice". Gosti su suzili reket, tako da je centar Nikolić bio potpuno neupotrebljiv. Igra praćena nebrojenim izgubljenim loptama ne prolazi protiv ekipe evroligaškog kalibra. Ekipa sa malog Kalemegdana je to pokazala večeras, tako što je u poslednjem kvartalu koristila poklone Milojevićevih pulena i poenima iz tranzicije polako privodila posao kraju. U jednom trenutku, izgledalo je kao da Milojevićevi igrači hvataju vruć krompir umesto "basketare". Prepoznatljiva čvrsta odbrana dovela je Zvezdu prvi put do dvocifrene prednosti tri minuta pre kraja (47:57), tako da se već tada moglo naslutiti da će crveno - beli biti ti koji će glancati šampiopnsko prstenje. Tačku na "i" stavio je Miler, čijom trojkom gosti beže na nedostižnih +14 (47:61). Utešne poene postigao je Pecarski, najmlađi akter meča a posle njegovih slobodnih bacanja slavlje Radonjićeve armije je moglo da počne...




    
Mega Leks - Crvena zvezda 49:61 (16:24, 18:13, 6:9, 9:15)
Dvorana: Hala Pinki, Sremska Mitrovica
Sudije: Juras, Dožai, Pukl

Mega Leks: Simić, Aranitović, Đoković 4 (5 sk), Jaramaz, Veljković4 (7 sk), Musić, Ivanović 10 (6 as), Pavlović, Luvavu, Kaba, Zubac, Zagorac 21 (6 sk), Simeunović 2 (5 sk), Nikolić, Janković 6 (8sk), Pecarski 2.

Trener: Dejan Milojević

Crvena zvezda: Kinzi 4, Rebić, Dangubić 2, Mitrović 6 (5 sk), Lazić 2, Micić 5 (4 sk), Simonović 9, Gudurić 2, Jović 3 (6 as), Miler 18 (8 sk), Cirbes 9, Štimac 1.


Trener: Dejan Radonjić

Photo by: ABA j. t. d. liga







Коментари