MUSLIN STARTOVAO POBEDOM: ORLOVI SAVLADALI KIPAR - 2:1 (2:1)

Written by: Nikola Krunić



Selektorski debi Slavoljuba Muslina završen je pobedom reprezentacije Srbije. Pred oko 7. 000 gledalaca na stadionu u Užicu, domaćin je potpuno zasluženo slavio, zahvaljujući golovima Mitrovića i Tadića. Naši reprezentativci su tokom cele utakmice kontrolisali igru i delovali dominantnije i sigurnije a jedina zamerka je loša realizacija. Muslin je na teren izveo dosad neviđenu formaciju naše reprezentacije sa pet igrača u defanzivnoj liniji. Uprkos formaciji nekarakterističnoj za napadački fudbal, naši su reprezentativci konstantno kidisali na gol rivala i na kraju potpuno zasluženo slavili. Takođe, treba istaći da su na današnjoj utakmici debitantski nastup imala četiri igrača (Milunović, Sedlar, Grujić, Pavlović).


Utakmica nije mogla bolje da počne za domaćina. Već u 2. minutu Mitrović je načeo mrežu Kiprana: Tadić je posle simultanke u šesnaestercu uputio pas između dvojice igrača ka napadaču Njukasla, koji je umirio loptu, a zatim je uputio u sam ugao gola. Mladom centarforu je to bio treći pogodak u 20. utakmici u dresu reprezentacije. Isti igrač je dva minuta kasnije imao kolosalnu priliku da duplira prednost, ali je njegov udarac glavom nakon idealnog centaršuta Kostića, Georgalides skinuo sa gol linije. Žestoka ofanziva Orlova se isplatila u 10. minutu kada je Tadić povećao prednost: Vezista Sautemptona je cik - cak driblingom izbacio iz ravnoteže defanzivce Kipra, uputio snažan udarac, a lopta je na putu ka golu zakačila jednog od igrača Kipra i prevarila golmana Georgalidesa. Uprkos ubedljivoj prednosti već u uvodnim minutima, napadi Srbije nisu jenjavali. Najbolje prilike do kraja poluvremena imali su Mladenović i Rukavina, ali su stativa i prečka sačuvali Kiprane od totalnog potopa. Bekovski tandem je bio znatno angažovaniji u napadačkim zadacima, nego u defanzivi, o kojoj je brigu vodio štoperski trio. Vezni red je funkcionisao besprekorno, sa sredine terena su često prosleđivani dugi pasovi, a svi konci igre naše reprezentacije bili su u rukama kapitena Matića. Posle prvih pola sata igre, Orlovi su "povukli ručnu" i "stali na loptu". A onda je u 32. minutu Maksimović častio goste: Štoper Torina je bez gledanja poslao prejaku povratnu loptu za Kahrimana, koji nije uspeo da stigne loptu i spreči autogol saigrača. Poslednje uzbuđenje u prvom poluvremenu viđeno je u 40. minutu kada je Mitrović prebacio Georgalidesa ali je lopta završila pored gola. 


Strateg Orlova je sa pet izmena u drugom poluvremenu renovirao postavu na terenu. Kapitensku traku preuzeo je Kolarov a na teren je istrčala i "omladinska brigada" sa Novog Zelanda, Grujić i Živković. U prvih petnaestak minuta drugog dela igre, odnos snaga na terenu se nije značajno menjao. Srbija je napadala, doduše slabijim intenzitetom nego u prvom poluvremenu, dok se Kipar branio. Reprezentativci Srbije su treći gol tražili  u šutevima sa distance ali je Ljajiću i Maksimoviću nedostajalo preciznosti. Najbolja prilika u drugom poluvremenu je viđena u 73. minutu kada su naši reprezentativci imali situaciju tri na jedan, ali se Živković, Ljajić i Pavlović nisu snašli. Krilo Partizana se, umesto povratne lopte za usamljenog Pavlovića, odlučilo za Ljajića, ali su defanzivci Kipra, presekli pas i pokvarili akciju. Do kraja utakmice, težište igre prebačeno je na levu stranu, ali Kolarovu i Ljajiću je nedostajalo kreativnosti. U sudijskoj nadoknadi gosti su doslovno ni iz čega došli u stopostotnu šansu kada je Kahriman lobovan, ali na sreću lopta nije završila u golu. Uprkos rutinskoj pobedi, treba ostati na zemlji, jer Kipar nije merodavna ekipa za testiranje kvaliteta našeg nacionalnog tima. Naredna provera sledi 31. maja kada u Novi Sad dolazi Izrael...



   SRBIJA - KIPAR (2:1)
Strelci: Mitrović 2. Tadić 10. - Maksimović (ag) 32. minut
Sudija: Pavle Radovanović (Crna Gora).
Stadion: Gradski stadion u Užicu


SRBIJA (5 - 4 - 1): Kahriman - Rukavina (od 75. Sedlar), Rajković, Ni. Maksimović, Milunović, Mladenović (od 46. Kolarov) - Matić (od 46. Grujić), Ne. Maksimović, Tadić (od 46. Ljajić), Kostić (od 46. Živković) - Mitrović (od 46. Pavlović).



KIPAR (4 - 5 - 1): Georgalides - Stilijanu, Merkis, Lajfis, Haralambus - Laban, Artimatas, Kirjaku, Haralambides, Aleksandru - Sotiriju


Photo by: Zvanični sajt Fudbalskog saveza Srbije

Коментари