MAĐIONIČAR KATAI ULEPŠAO PROSLAVU - 2:0 (0:0)

Written by: Nikola Krunić




Crveno - beli karavan stigao je do finalne destinacije - šampionske titule i tako overio sjajnu sezonu. Na večerašnjoj "svečanoj" utakmici šou je pripao zvezdinoj "desetki" na čijem repertoaru su se nalazili lažnjaci, "štiklice" i "biciklice" koje su od prvog do poslednjeg minuta ostavljale brojnu publiku bez daha. Momak iz Srbobrana je 21. golom prestigao saigrača Vijeiru, postavši tako najbolji strelac Superlige.Raspoloženi Katai imao je podršku agilnog Ibanjeza i borbenog Donalda, koji su svojim partijama izneli veliki teret i doprineli trijumfu nad Nišlijama i 27. tituli Crvene zvezde. Takođe, utakmicom protiv Radničkog, najbolji igrač crveno - belih, Grujić oprostio se od kluba iz Ljutice Bogdana. Perspektivni vezista ispunio je san i krenuće put "Enfilda" sa titulom u džepu. 



Ekipa Miodraga Božovića obezbedila je titulu mnogo ranije, tako da je utakmica sa Radničkim bila čista formalnost. Uprkos tome, na teren je istrčao najjači sastav crveno - belih nakon svečane dodele titule pola sata pre početka utakmice. Gosti su doslovno prespavali prvo poluvreme, tako da se ništa drugo sem zvezdine opšte ofanzive nije moglo očekivati. Imao je domaćin priliku da povede u 11. minutu kada je Bulatović nepropisno zaustavio Vijeiru u šesnaestercu Radničkog, što je rezultiralo penalom za Zvezdu. Odgovornost je, neočekivano preuzeo Petković i lansirao loptu u stilu PVO, visoko preko gola. Malerozni bek se povredio pet minuta pre kraja poluvremena, tako da ga je zamenio Cvetković. Crveno - beli su nakon Petkovićevog ćorka sa bele tačke postali agilniji u napadu, najviše zahvaljujući Kataiu koji je izuzetnim driblinzima bacao na zemlju defanzivce Radničkog i koji je u pojedinim trenucima delovao da je brži sa loptom, nego bez nje. Pratio ga je odlični Donald koji je hirurški preciznim pasovima hranio ostatak ekipe. Le Talek je sigurnom igrom u defanzivi kompenzovao lošu i standardno nesigurnu partiju kapitena Lukovića, koji iz meča u meč pokazuje brojne oscilacije u odbrani. Ređale su se šanse za domaćina kao na traci, preko Srnića i Vijeire a najbolja prilika viđena je u finišu prvog poluvremena kada je Katai raspalio loptu sa 30 metara, ali je stativa spaslia golmana Jovanovića. Uprkos silovitim naletima domaćina i brojnim šansama fenomenalnog Kataia, publika je u prvom delu igre bila uskraćena za golove. Nišlije su imale više sreće nego pameti.



Početak drugog poluvremena najavio je još efikasniji fudbal u nastavku. Već u 46. minutu zvezdina timska akcija podigla je publiku na noge, ali je gol Kataia poništen zbog ofsajda u kom se našao njegov asistent, Srnić. Valcer sa loptom Aleksandra Kataia nastavljen je i u drugom delu igre, tako da zvezdina igra nije gubila na kreativnosti, kao što je bio slučaj u poslednja dva susreta na Marakani. Vetar u leđa zvezdinoj igri dao je ulazak Plavšića i Orlandića u igru. Omaleni vezista je pomalo neočekivano zamenio Rendulića, tako da je Le Talek prekomandovan na poziciju štopera. Novopridošli dvojac se pokazao kao osveženje za ekipu a Orlandiću je trebalo svega sedam minuta da matira Nišlije: Crnogorski napadač je iskoristio savršen centaršut Ibanjeza u 74. minutu i načeo goste. Gorostasni napadač se tako upisao u strelce četvrti put na poslednje četiri utakmice. Izabranici Milana Rastavca imali su dve kolosalne prilike da poravnaju rezultat, ali je Apostolovićev udarac zaustavio Kahriman, dok je šut Marjanovića iz kontre završio na stativi zvezdinog gola. Zvezda je u 83. minutu uzvratila, kaznivši lošu realizaciju gostujuće ekipe: Katai je uštopovao pas Kahrimana a zatim je Bulatovića "poslao po burek" i levicom smestio loptu u dalji ugao Jovanovića, čime je arhivirao niškog rivala, kao i sjajnu sezonu. Nakon zvižduka sudije Vujovića, sa severne tribine započela je kanonada vatrometa i pirotehnike, kao znak za početak crveno - bele žurke i završetak jedne uspešne sezone. Miodrag Božović je osvajanjem Superlige položio kolokvijum pred vrlo važan ispit koji predstoji u julskom roku, a taj ispit se zove Evropa... 


  CRVENA ZVEZDA - RADNIČKI (N) 2:0 (0:0)
(Orlandić 74, Katai 82)

Stadion: "Rajko Mitić"
Gledalaca: 42. 000
Sudija: Majo Vujović

CRVENA ZVEZDA (4 - 2 - 3 - 1): Kahriman - Petković, (od 40. Cvetković), Rendulić (od 51. Plavšić), Luković, Ibanjez - Le Talek, Donald - Srnić, Grujić, Katai - Vijeira (od 67. Orlandić.

RADNIČKI NIŠ (4 - 2 - 3 - 1): A. Jovanović - Petrović, R. Bulatović, Lakić - Pešić, D. Bulatović - Tomić, Đuričković - M. Jovanović, Apostolović (od 75. Todorović), Marjanović, Mrkić.


Photo by: Zvanični portal FK Crvena zvezda

Коментари