Treće mesto za srpsku reprezentaciju u Prvoj Konferenciji

Written by: Uroš Petrović

Evropsko takmičenje u Andori za igrače mlađe od 18 godina Srbija može da pamti po dobrom. Naši "Orlići" su posle poraza od Danske ostvarili sjajan trijumf nad domaćom selekcijom sa komfornih 5:13. Tom pobedom oni su zakazali svojevrsno finale sa Hrvatskom, u kojem su mogli postati pobednici Konferencije. Međutim, komšije su se pokazale kao veoma težak rival i slavili sa 0:15. 


Nakon dve pobede i jednog poraza Srbija je morala da pomno prati i druge utakmice kako bi znala da li je ostala u konkurenciji za prvo mesto. Sledeća utakmica predstavljala je vrlo težak zadatak: trebalo je pobediti Andoru, domaćina koji iako nije pružao previše dobre partije, imao je konstantnu podršku publike.

Ipak, ragbisti Srbije bili su rešeni da ostanu u trci za prvo mesto, a već posle 15 minuta bili su na korak bliže tom cilju. Najpre je Stefanesku uspeo da postigne esej, a kasnije je Jerković uputio sjajnu loptu za pretvaranje. Kasniji esej domaćina učinio je rezultat tek malo neizvesnijim pred nastavak, a na odmor se otišlo sa prednošću Srbije od 5:7.

Andora nije uspela da dovoljno zapreti u drugom poluvremenu, a dva penala koja su svirana za "Orliće" donela su prednost od 5:13 i taj rezultat se održao sve do kraja utakmice.

Na drugom terenu odigravao se svojevrstan derbi kola između Hrvatske i Danske. Srbiji je savršeno odgovarala pobeda "kockastih" s obzirom na to da su oni bili jedini preostali rival. Hrvatska je upravo i uspela da savlada do tad neporažene Dance i zakaže finalni susret sa Srbijom, koji je praktično odlučivao pobednika.

Međutim, Hrvati su opravdali klasu i pokazali zašto zaslužuju plasman u dalji rang evropskih takmičenja. Posle petog minuta oni su se našli u prednosti, s obzirom na to da je Dino Božić uspešno šutirao sa penala. Esejom Arsenijevića i pretvaranjem Ćirića oni su došli do velikih deset poena prednosti. Srbi nisu ni u drugom delu igre uspeli da postignu bilo kakav poen, dok je još jedan esej Ćirića zaokružio rezultat na 0:15.

Tako se Srbija našla na trećem mestu, iza Danske i Hrvatske, jedine dve zemlje koje su savladale našu selekciju. Iako pomalo bolan, ovaj rezultat ne treba da razočara: "Orlići" su igrali jedan veoma kvalitetan ragbi u Andori, na svakoj utakmici su davali srce na teren, a sama činjenica da ih je jedna utakmica delila od završnog prvog mesta dovoljno govori.



Stoga ovaj fenomenalni plasman mora biti podloga za dalji rad i progres, a rezultati će sami doći. Celokupna tabela izgleda ovako:


       Zemlja                     Poeni
1. Hrvatska          14
2. Danska            13
3. Srbija              11
4. Andora           10
5. Mađarska        7
6. Moldavija       5


Još jednom, čestitke "Orlićima" na sjajnom plasmanu!

Photo by: www.facebook.com/Serbias-national-rugby-team
                   Ragbi Savez Srbije
                   www.facebook.com/rugbyeurope

Коментари