"Orlovi" posle dva preokreta savladali Dance!

Written by: Uroš Petrović

Veoma neizvesna partija ragbija viđena je na stadionu "Makiš" kraj Ade Ciganlije. Veoma motivisane reprezentacije Srbije i Danske ukrstile su koplja i odigrale utakmicu u kojoj se pobednik nije nadzirao do samog kraja. Gosti su poveli zahvaljujući agresivnoj igri i većoj snazi u skramu, ali su "Orlovi" sa dva pretvaranja i jednim esejem preuzeli vođstvo. Danci se nisu dali lako obuzdati, pa su tako u drugom poluvremenu povratili vođstvo, da bi se u zadnjem minutu zapečatila pobeda domaćih od 23:20 (13:5).


Svoje prve napade Danci su itekako koristili, trudeći se da se probiju što više do eseja. Kasnije su izgubili loptu, a onda su pokušavali da se što bolje odbrane. To im je išlo itekako od koristi: igrači Srbije nisu uspevali da se izvuku sa svoje polovine, ali je posle dvadeset minuta viđen bolji nalet domaće ekipe.

Posed lopte je u tim minutima bio ubedljivo na strani "Orlova" ali jedan trenutak nepažnje mogao je da ih košta. U 20. minutu prilikom šuta srpskoj odbrani "pobegla" je lopta, koju je zatim uhvatio jedan od igrača u crvenim dresovima. On se praktično našao par metara pred esejem, pa su srpski defanzivci morali da naprave faul da bi ga oborili. Tako su Danci došli u situaciju da pretvaranjem dođu do vođstva, međutim šut Niklasa Tela bio je neprecizan.


Ipak, minut kasnije gosti su došli do vođstva. Opet, greškom srpskih defanzivaca lopta se našla u rukama Andreasa Robertsona, koji je veoma brzo stigao do eseja i spustio loptu za 0:5. 

Ovaj pogodak dodatno je razbudio igrače Mišela Milovića, koji su i do tog trenutka pokazali dobru igru. Marko Gvozdenović pretvaranjem iz igre smanjio je prednost Danske na svega dva poena. "Orlovi" su sada krenuli znatno agresivnije i raspoloženije, stalno preteći danskom eseju. Pritom su gosti pokazali veliku snagu prilikom izvođenja skramova, pa su se itekako dobro branili.


Pet minuta konstantnog pritiska urodilo je plodom kada je Igor Dejanović u velikoj gužvi uspeo da prebaci loptu preko linije. Kasnije pretvaranje Martića donelo je Srbiji vođstvo, a pred kraj prvog poluvremena ono je dodatno povećano pretvaranjem Aleksandra Đorđevića za rezultat 13:5.

Drugih 40 minuta obeležila je najpre ponovna dominacija Srbije u posedu lopte, zatim velika snaga Danske u skoro svakom skramu, a opšti utisak bio je da su se i jedni i drugi veoma srčano borili na sredini terena. Prevagu su odneli gosti i to u 62. minutu, kada je Melgard uspeo sa saigračima da se probije kroz odbranu i postigne esej. Kasnije pretvaranje nije iskorišćeno, ali prednost domaćih bila je itekako uzdrmana.


Danska je tako otpočela svoj preokret: pretvaranje iz igre konvertovao je Holm, brzonogi Hondou par minuta kasnije postigao esej, a pretvaranjem posle toga Danci su došli do vođstva od 13:20. Srbija se našla u nezavidnoj poziciji i pet minuta pre kraja jurila je rezultat. 

U toj jurnjavi je i uspela. Izjednačenje su joj doneli Đorđević esejem, a Martić pretvaranjem. Nakon nekoliko dobro organizovanih napada, gosti su napravili koban faul u zadnjem minutu, a konvertovanje pretvaranja za vođstvo tada nije predstavljalo problem. Rezultat 23:20 održan je do kraja i označio je pobedu Srbije!

To je drugi uzastopni trijumf "Orlova" nakon sjajne partije protiv Austrije u Beču, pa su oni tako dodatno osigurali treću poziciju na tabeli. Ovo je ujedno bila i zadnja utakmica Srbije u grupi 2C Evropskog Kupa Nacija, nakon koje izabranici Mišela Milovića imaju četiri pobede i isto toliko poraza. Tri meča pred kraj takmičenja tabela izgleda ovako:


         Zemlja                                         Bodovi
1. Luksemburg        24
2. Slovenija             20
3. Srbija                  16
4. Austrija                8
5. Danska                 0


Photo by: FMK Sport

Коментари