EVERTON SKINUO KRUNU SIKIMIĆU: PODELA BODOVA NA "MARAKANI" - 1:1 (0:0)

Written by: Nikola Krunić



Večerašnji okršaj večitih rivala obeležila je završnica za infarkt, brojne čarke na terenu i neredi na tribinama. Konačni epilog ove turbulentne utakmice je podela bodova na ravne časti. Pred više od 37. 000 gledalaca akteri večitog derbija vodili su rovovsku borbu propraćenu brojnim oštrim faulovima i kartonima. Golman crno - belih, Šaranov je uz Evertona svakako najzaslužniji za izbegavanje trećeg ovosezonskog poraza od večitog rivala. S druge strane, Sikimiću je malo falilo da od marginalca postane heroj, međutim njegove planove je pokvario brazilski vezista golom u poslednjem minutu. Na kraju krajeva kad se sve sabere, utisak je da je na 151. derbiju prikazana pristojna utakmica.


Domaćin je započeo utakmicu sa promenjenom zadnjom linijom u odnosu na prethodne mečeve. Na poziciji desnog beka našao se Cvetković, dok je Da Silvu na poziciji štopera zamenio Rendulić. Bivši defanzivac Čukaričkog bio je najistaknutiji pojedinac u zvezdinoj odbrani: Iskusni štoper je konstantno kvario igru gostiju, "čitajući" dodavanja njihovih vezista, pritom neutrališući sve pretnje po gol Kahrimana. Treba istaći da su crveno - beli mnogo bolje otvorili meč. Visokim presingom uneli su pometnju u redove gostiju, čija je igra u prvih pola sata bila konfuzna i bezidejna. Gubili su brojne duele na sredini terena i po bokovima, ne uputivši pritom nijedan šut na gol domaćina u prvih 45 minuta. Među najnesigurnijima prednjačio je Gogua, koji je večeras delovao kao potpuno druga osoba u odnosu na prethodni derbi. Zvezda je bila agilnija u napadu, imala je inicijativu tokom prvog dela igre, međutim sebičnost Vjeire i smirenost Šaranova uticali su na to da rezultat ostane nepromenjen. Božovićevi izabranici nisu materijalizovali nijedan od Ibanjezovih izuzetno oštrih i preciznih centaršuteva a najbolja prilika propuštena je u 12. minutu kada su Grujić i Donald na petercu crno - belih promašili "kiflicu" upućenu od strane omalenog Argentinca. Tomićevi izabranici su tražili priliku iz kontre, međutim svakom izglednijem napadu nedostajao je završni potez, pas ili šut kako bi se šansa realizovala. Pet minuta pre odlaska na odmor Katai je nakon solo prodora šutirao sa ivice šesnaesterca, međutim Šaranov je bio na visini zadatka. Kraj prvog poluvremena obeležili su incidenti, najpre na istočnoj a zatim na severnoj tribinu.


Početkom drugog poluvremena strasti na tribinama su se smirile i utakmica je nastavljena. Crveno - beli su smanjili gas dok je Partizan živnuo. Nakon propuštene prilike Ibanjeza u 47. minutu domaćin je narednu priliku čekao više od pola sata. Zvezdin napad je od tog trenutka bio na "stendbaju", dok je blagu inicijativu preuzeo gostujući tim. Ponovo su crno - beli bili nedorečeni u napadu a u periodu do 80. minuta jedino su bile vredne pomena šanse Mihajlovića iz 54. i 73. minuta. Sredinu drugog poluvremena obeležila je žestoka borba za posed na sredini terena u kojoj se posebno istakao Le Talek, koji se pokazao kao "motor" zvezdinog veznog reda. Monotoniju je razbio Le Talek, proigravši Kataia, koji se našao u stopostotnoj prilici u 80. minutu, međutim Šaranov je ostao imun na njegov udarac. A onda je u 85. minutu Sikimić, koji je zamenio Vijeiru, doveo crveno - bele u vođstvo: Le Talek je posle Cvetkovićevog centaršuta spustio loptu za iskusnog rezervistu, koji je uputio neodbranjiv šut levicom u same rašlje. 


Taman kada je izgledalo da će bodovi ostati u Ljutice Bogdana, usledio je hladan tuš: Nakon isključenja Rendulića i odbijene lopte, Everton je natrčao i uputio snažan šut sa više od 30 metara a Kahrimanove šuplje ruke kumovale su njegovom prvencu u dresu Partizana i remiju. Brazilac je po postizanju pogotka isključen, jer je neprimerenom proslavom gola i provociranjem zvezdinih navijača zaradio drugi žuti karton. Izabranici Miodraga Božovića nisu iskoristili prvu "meč loptu" za overu titule, tako da će slavljenički šampanjac ostati na hlađenju. S druge strane igrači Partizana sprečili su crnogorskog trenera da upiše het - trik u ovosezonskim susretima sa najvećim rivalom.


Photo by: Emilija Jovanović

Коментари