DONALD SPASILAC: ZVEZDA MINIMALCEM DO BODOVA - 1:0 (0:0)

Written by: Nikola Krunić




Vratila se Crvena zvezda na pobednički kolosek, međutim večerašnje izdanje aktuelnog lidera bilo je daleko od šampionskog. Pogotkom Donalda, bodovi su ostali na "Marakani", ali večerašnji meč sa Radom potvrdio je da je zvezdina linija odbrane zrela za remont: Početničke greške Da Silve i Lukovića, kao i njihova bezvoljna igra mogli su da skupo koštaju domaćina. Pomenuti igrači svakako bi trebali da časte pićem Kaluđerovića i Veselinovića, koji nisu iskoristili njihove poklone i realizovali stopostotne prilike, čime su doprineli sprečavanju novog kiksa crveno - belih. Ipak, nije odbrana jedini segment koji je večeras bio disfunkcionalan: Vijeira je bio potpuno odsečen od zvezdinih vezista, Katai je petljao s loptom, ne prepuštajući je nikome, kao da je u njegovom privatnom vlasništvu, dok ostatak ekipe nije uspevao da iskoristi kreativnost Babunskog, koji se prvi put našao među starterima. Makedonac je za 60 minuta na terenu pokazao da će klub iz Ljutice Bogdana moći ozbiljno da računa na njega. Elegantnim driblinzima i preciznim pasovima bio je jedina svetla tačka u zvezdinom sivilu od igre.



Crveno - beli su ušli u meč sa izmenjenim veznim redom: Uloga kreatora igre pripala je Babunskom, dok se za ovu priliku na poziciji levog krila našao Ristić, umesto Srnića. Već u 4. minutu domaćin je zapretio kada se Katai probio pored Jovanovića, proigravši Petkovića, čiji šut je zaustavio Filipović. Devet minuta kasnije Babunski je posle povratne lopte Kataia šutirao, ali preko gola. Nešto kasnije, Babunski je uposlio Petkovića, čiji je udarac ponovo zaustavio Filipović, igrao se 17. minut. Usledile su zatim kolosalne prilike Građevinara, iznuđene greškama zvezdinih defanzivaca: Najpre Kaluđerovića u 18. minutu kada je pretrčao uspavanog Da Silvu, šutirajući pored gola, a zatim i Veselinovića, koji nije iskoristio Lukovićevo poigravanje na zvezdinom petercu. Gosti su u 27. minutu ponovo kreirali izglednu priliku kada je Kaluđerović nakon centaršuta Nenadovića šutirao glavom, međutim, Kahriman je uhvatio "živu loptu". Domaćin je odgovorio preko Ristića koji je na pas Babunskog reagovao lažnjakom, izbacivši dvojicu igrača Rada. Zvezdinom ofanzivcu nedostajala je bolja realizacija da dovede svoj tim u vođstvo. Na odmor se otišlo nerešenim rezultatom.



Slika na terenu se nije mnogo promenila kada je arbitar Filipović dao znak za početak drugog poluvremena. Gosti su grubom igrom sekli svaki pokušaj da se ugrozi njihov gol, dok je domaćin i dalje bio u potrazi za dobitnom kombinacijom. U 61. minutu teren su napustili indisponirani Vijeira i Babunski, koje su zamenili Sikimić i Plavšić. Ulazak "atomskog mrava" je koliko - toliko osvežio zvezdin vezni red, ali s obzirom na to da je napad bio potpuno amputiran, na gol se čekalo iz prekida. Donald je bio taj koji je vadio kestenje iz vatre: Holanđanin je u 72. minutu bio najspretniji nakon Ibanjezovog kornera i postigao gol zlata vredan za Božovićeve izabranike. Do kraja utakmice rezultat je ostao nepromenjen a ova tmurna utakmica je završena zvezdinom "pirovom pobedom". Iako je Donald obezbedio mir u kući, na površinu su isplivali novi problemi u vidu neefikasne defanzivne linije, koja u kontinuitetu ponavlja slične greške. Božoviću ne preostaje ništa drugo nego da obavi detaljan "tehnički pregled", detektuje kvarove na odbrani i otkloni ih. Gostovanjem u Čačku, Zvezda završava regularni deo sezone, dok Radu predstoji grčevita borba za opstanak protiv Niškog Radničkog.


Photo by: Zvanični portal FK Crvena zvezda

Коментари