Zvezda uz pomoć Popravke nazad u finalnoj seriji!

Written by: Uroš Petrović

Neizvesnost je bila na meniju i u drugoj utakmici finalne serije Prvenstva Srbije u hokeju na ledu. Crvena Zvezda izborila je veoma važnu pobedu za opstanak u borbi za trofej, pre svega zahvaljujući raspoloženom Pavelu Popravki. On je sa četiri gola velikim delom doprineo ovoj pobedi, i iako su crno - beli jedno vreme imali stvar pod kontrolom, nisu mogli da spreče fenomenalnu ofanzivnu taktiku Crvene Zvezde i pobedu od 5:3 (1:2, 3:1, 1:0).


Trebalo je da prođe neko vreme da oba rivala snametnu svoj ritam igre, ali Partizan je već u 18. minutu ozbiljnije pripretio. Posle toga usledilo je još nekoliko šuteva, ali oni nisu bili dovoljno precizni pa samim tim nisu predstavljali posebnu opasnost za golmana formalnih domaćina Hrčine. Od isteka 15. minuta stvari su se malo preokrenule u korist crveno - belih.


Nešto organizovanije napade imala je od tad Zvezda, žestoko testirajući Alekseja Trifonova. Srećom po "Grobare" on je stvarno bio na visini zadatka, odbranivši u jednom trenutku čak dva uzastopna šuta rivalskih hokejaša. U jednom trenutku njemu je pak praktično prošao kroz noge, ali je on brzim refleksima sačuvao svoju mrežu. Ipak, treba imati u vidu izuzetno dobre napade Zvezde, posle kojih se činilo da je samo pitanje vremena kada će uslediti gol.

Ipak, prava snaga crveno - belih bila je vidljiva šest minuta pre kraja prve trećine. Tada je Čuković kažnjen na dva minuta zbog oštrih startova u blizini gola Zvezde. Partizan je sa igračem manje bio poprilično ranjiv, a to je Zvezda znala da iskoristi.Nekoliko sigurnih šansi propustili su miljenici "Delija" zato što je na sve njih imao odgovor Trifonov. Njegove intervencije mamile su uzdahe svih u ledenoj hali Pionir.


U jednom trenutku on je, ipak, kapitulirao. Iako se crno - belima u četvrtom minutu vraća Čuković, oni istog momenta primaju gol, nakon što je Trifonov neoprezno dočekao pak i umesto da ga pošalje što dalje, on ga je praktično "poklonio" Pavelu Popravki. Jedan od najboljih strelaca ove sezone imao je lak zadatak posle toga.

"Parni valjak" je, doduše, znao da odgovori. U drugom minutu Dimitrije Filipović iskorišćava nepažnju Zvezdine odbrane i šalje pak pravo u mrežu Hrčine. Ovaj gol definitivno je dao psihološku snagu crno - belima, pa su oni pred sam kraj prvog dela igre uspeli da naprave potpun preokret. Precizan šut Marka Brkušanina doneo je Partizanu vođstvo, a crveno - belima žal za prokockanom prilikom da odu na odmor sa prednošću.


Na neki način, ovom sportu dolikuje da gledaocima neprestano priređuje preokrete: nijedno vođstvo u hokeju nije sigurno, a tako je bilo i u ovoj utakmici. I jedan i drugi tim već su po izlasku iz svlačionice zabeležili po šansu, time staveći do znanja kako će se boriti. Zapanjujuću priliku da svoje vođstvo uveća imao je Partizan u 17. minutu. Dva igrača u crno - belim dresovima praktično su se našla sami pred golmanon Peterom Hrčinom. Međutim, sve što su mogli da pogode bila je - prečka, a kazna za promašaj brzo je usledila.

U 13. minutu Popavka donosi izjednačenje za ekipu Zvezde, poslavši pak pravo u gol "Parnog valjka" Doduše, tek iz drugog pokušaja uspeo je da prevari golmana formalnih gostiju Trifonova, Od tog pogotka Zvezda je krenula da se polako "budi" a sa njom i njeni navijači, dotada potpuno nečujni. Iako posebnih prilika nije bilo, posed paka je bilo ubedljivo na strani crveno - belih, koji su i pored velikog "koškanja" sa rivalom ostali fokusirani.


Sav taj trud konačno se isplatio u desetom minutu, kada Zvezda dolazi do vođstva. Lukaš Klima lepo je organizovao napad i postigao lep pogodak za drugi preokret na ovoj utakmici. Sve uspavaniji Partizan nije mogao adekvatno da napadne i da se vrati u utakmicu par minuta, ali se konačno vratio u igru u šestom minutu.

Anton Žukov iskoristio je šut iz daljine svog saigrača da dočeka pak blizu gola crveno - belih. S obzirom na to da Hrčina nije obratio pažnju, mreža je ostala nezaštićena i samim tim je napadač Partizana imao lak zadatak. Ipak, odgovor Zvezdinih hokejaša vrlo brzo je došao. Raspoloženi Popravka dao je svoj treći gol na asistenciju Davida Sefiča i vratio svoj tim u vođstvo. To je bio čak četvrti gol u ovoj trećini, a scenario veoma sličan kao onaj iz prošle utakmice; Partizan dobio prvu, Zvezda drugu trećinu, a narednih dvadeset minuta trebalo je doneti konačnog pobednika.


U suštini, treći deo utakmice najviše su obeležile neostvarene šanse Zvezde i loša ofanziva Partizana. Delovalo je kao da crveno - beli žele više ovu pobedu i da su svesni njene važnosti. O tome svedoče brojne prilike i šutevi na gol, ali i mnogo sigurniji Hrčina, koji je znao kako da odreaguje na retke Partizanove prilike.

Tačku na rezultatsku neizvesnost stavio je Pavel Popavka u 11. minutu. Posle nekoliko njegovih neuspešnih šuteva, jedan je konačno završio u mreži Partizana. 

Tim pogotkom Zvezda je uspela da u potpunosti reši meč u svoju korist i najavi još uzbudljiviji nastavak serije. Naredna utakmica igra se u petak (25. 03) kada će Partizan po prvi put biti formalni domaćin u ovom finalu.

Photo by: Milica Lazarov
                 FMK Sport



Коментари