Srpska ragbi ekspedicija hrabro se bori u Andori!

Written by: Uroš Petrović

Odigrane su prve tri utakmice Prve konferencije evropskog prvenstva za mlade, a naša reprezentacija je u njima izborila dve pobede i jedan poraz. Nakon hrabro izvojevanih bitaka protiv Moldavije i Mađarske, "Orliće" je tek Danska uspela da savlada. I pored tog poraza, oni i dalje imaju velike šanse da se plasiraju u viši rang takmičenja. 



Već prva utakmica donela je radost srpskim navijačima u Andori. 
Tada je protivnik naših reprezentativaca bila ekipa Moldavije, željna pobede na šampionatu isto koliko i mi. Prvih 40 minuta naprosto nije bilo dovoljno da neki od dva tima napravi prevagu, pa je tada viđena rovovska borba, bez realizovanih šansi.

Igrao se 22. minut drugog poluvremena kada je igrač Moldavije dobio žuti karton i isključenje. Samim tim, Srbima se otvorila šansa koju su morali da iskoriste. Najzad, vođstvo našem timu donosi Dušan Višnjić koji minut kasnije, uspešno dotrčavši do eseja protivničke ekipe. Tako je ostvarena prednost od 0:5 za "Orliće" koja je zadržana do kraja utakmice.

Euforija se nije smela zadržati, pošto je naredni protivnik bila Mađarska. S obzirom na to da su severni susedi redovni rivali u regionalnim takmičenjima, zna se da je to uvek neugodan i žestok protivnik. Izuzetak nije bila ni ova utakmica, za koju se u jednom trenutku činilo da je potpuno izgubljena. Već posle prvih pet minuta rezultat je bio 0:6 za Mađare, koji su uspešno iskoristili dva penala da šutiraju na gol. Esej Uroša Slavića povratio je Srbe na jedan bod razlike, ali je protivnik kasnije povećao prednost na 5:11.

Takav rezultat ostao je do pauze, na kojoj je srpska ekipa uspela da skupi neophodnu snagu za totalni preokret. U 28. minutu okupljenim navijačima srpske reprezentacije sreću donosi Luka Nikolić. On je hrabro utrčao i spustio loptu u esej Mađara, smanjivši drastično njihovu prednost. Veliki je pritisak bio na Davidu Čiriću da konvertuje pretvaranje, međutim on je bez problema uputio loptu u gol, donevši Srbiji prednost po prvi put na ovom meču. Mađari su zabeležili veliki psihički pad posle ovakvog spleta događaja i nisu uspeli da se vrate u meč, a naši reprezentativci tako su ostvarili drugu uzastopnu pobedu od 12:11.

Ipak, najteži test tek je bio pred Srbijom: dotada takođe neporažena Danska želela je da učvrsti sebe na prvoj poziciji. Za naše mlade momke ovo je bio već poprilično težak zadatak. Danci su poveli već u 17. minutu esejom Fumeksa, prednost su dodatno povećali u drugom poluvremenu, a tek su Svraka i Jerković uspeli da esejem i pretvaranjem ublaže poraz, koji je iznosio 13:7.

Posle ovog poraza Srbija više nije neporažena u Prvoj Konferenciji, pa joj je glavni zadatak stoga poprilično otežan pred nastavak prvenstva. Na programu su još dve utakmice: Srbija u narednoj igra protiv domaće selekcije Andore već sutra (04.01). Danska i Hrvatska sada su jedini neporaženi timovi u grupi, a upravo protiv "modrih" će naši reprezentativci odigrati zadnji, možda i krucijalni meč za plasman dalje. 

Sudeći po svemu viđenom, nema sumnje da će naše mlade nade dati sve od sebe da nas učine ponosnim i stoga im treba pružiti što veću moguću podršku!

Photo by: www.facebook.com/rugbyeurope
                 Ragbi Savez Srbije


Коментари