SILNA ZVEZDA SLOMILA KRILA "GOLUBOVIMA" - 4:0 (1:0)!

Written by: Nikola Krunić




Crveno - bela mašinerija reprizirala je demonstraciju sile 23. put zaredom. Ovog puta se u ulozi žrtve našao subotički Spartak. Pred više od 12. 000 gledalaca Božovićevi izabranici su napunili do vrha mrežu "Golubova" i tako dodatno učvrstili status neprikosnovenog lidera Superlige. Vijeira je produžio golgetersku seriju, Ibanjez je realizovao dva jedanaesterca a Ristić je zamenivši Grujića, u potpunosti opravdao poverenje koje mu je ukazao Božović. Takođe, priliku da se predstavi zvezdaškoj javnosti dobio je devetnaestogodišnji štoper Miloš Stojanović.



Božovićeva odluka da Ristić započne utakmicu umesto Grujića, pokazala se kao "džekpot" za zvezdin napad, koji je zahvaljujući proigravanjima i prodorima mladog veziste bio tečniji, efikasniji i agilniji nego obično. U uvodnim minutima utakmice, gosti su dugim loptama pokušavali da iznenade visoko postavljenu odbranu Zvezde. Jedna takva uspela je da prođe pored uspavanog Da Silve i stigne do šesnaesterca crveno - belih u kom se našao Novaković, koji je šutirao pored gola. Zvezda je odgovorila slabašnim šutevima Srnića i Kataia, koji je sebičnim solo - prodorima upropastio nekolicinu izglednih akcija. U 24. minutu viđena je prva stopostotna šansa za domaćina: Ristić se probio kroz sredinu i uposlio Vijeiru, koji se spetljao ispred Janoševića, te je ova prilika propala.


 Mladi reprezentativac Srbije se u 36. minutu ponovo našao u centru pažnje kada je uputio izrazito silovit šut sa 25 metara koji je završio tik iznad prečke gostiju. Ipak neposredno pred odlazak na odmor, defanzivac gostiju Jočić, rukom zaustavlja šut Vijeire, što je sudija Đokić sankcionisao penalom. Uloga egzekutora, pripala je Ibanjezu, koji je neodbranjivim udarcem sa bele tačke načeo Subotičane. Poluvreme je završeno minimalnim vođstvom domaćina.



Drugo poluvreme predstavljalo je košmar za gostujuću ekipu. Zvezda se doslovno poigravala sa desetkovanim Subotičanima. Crveno - beli su u 47. minutu duplirali prednost: Nakon prelepe timske akcije u kojoj su učestvovali Luković, Donald i Vijeira, Katai je proigrao Ristića, koji je preciznim udarcem iskosa sa leve strane povećao vođstvo. To je međutim, bio samo početak crveno - belog "blickriga" koji se obrušio na Janoševićev gol. Ristić je nastavio s munjevitim prodorima po boku i bilo je samo pitanje vremena kada će se inicijativa domaćih ponovo isplatiti. To se dogodilo u 59. minutu: Donald je na sredini terena presekao akciju "Golubova" i spojio s golom Vijeiru, koji se našao sam ispred Janoševića i postigao svoj 18. prvenstveni pogodak.


 Pet minuta kasnije, Portugalca je u šesnaestercu Spartaka oborio Antonić, što je arbitar okarakterisao kao jedanaesterac. Uprkos zahtevu navijača da Vijeira izvede penal, odgovornost je ponovo preuzeo Argentinac, upisavši se u strelce drugi put "sa kreča". Do kraja utakmice priliku su dobili Sikimić Babunski i Stojanović a uprkos ubedljivoj prednosti, ofanziva Zvezde nije jenjavala. Iako je zvezdina igra obilovala šansama, koje su furioznim prodorima i pasevima inicirali Ristić i Ibanjez rezultat je do kraja ostao nepromenjen. Večerašnja utakmica, potvrda je da crveno - bela barka na čelu sa kormilarom Božovićem nezadrživo plovi ka 27. tituli.



Photo by: Zvanični portal FK Crvena zvezda

Коментари