Ragbi proleće otpočinje, a sa njim dolaze nova uzbuđenja!

Written by: Uroš Petrović

Sve ljubitelje sporta kojima je ragbi u srcu obradovaće vest da se, kao i svake godine u ovo vreme, otvara nova sezona Prvenstva Srbije. Već prvi duel obećavaće dosta toga, s obzirom na to da je subota rezervisana za stare rivale, Partizan i Crvenu Zvezdu (05.03. u 14:00h) a uzbuđenja neće manjkati ni sledeći dan, kada će slavni Rad Mozzart pokušati da pokvari debi ambicioznoj ekipi Vojvodine (06.03. u 15:00h).



Računajući od 2006. godine kada je Srbija postala samostalna država, ovo će biti deseta edicija nacionalnog ragbi prvenstva. To je svakako podatak za ponos, ali posebnu pažnju treba obratiti i na to kako je ragbi izgledao u nekadašnjoj SFRJ, pa i generalno na ovim prostorima. Naime, još 11. aprila 1918. godine grupa srpskih mladića, poslata u Škotsku na oporavak od Velikog rata i školovanje, nastupila je pod nazivom "Srbija" u utakmici protiv Britanskih studenata. Ovi hrabri mladići pokazali su izuzetnu privrženost sportu pod nazivom "ragbi", a njihova upornost dovela ih je i do prava nastupa. Tog aprilskog dana oni su iznenadili sve prisutne u Edinburgu i zabeležili rezultat koji će u istorijskim knjigama ostati zapisan kao prva internacionalna pobeda Srbije u ragbiju - 8:3.



Ipak, veći razvitak ovog sporta u samoj domovini morao je da sačeka neko bolje vreme. Tek su pedesetih godina 20. veka osnovani prvi profesionalni timovi u Beogradu, poput RK Partizan, RK Crvena Zvezda i RK Nikola Tesla. Tako je 1957. započeta prva edicija Jugoslovenske lige, a zvanje prvaka tada je dobilo Jedinstvo iz Pančeva (sada poznatije kao Dinamo Pančevo).


Dok je ubedljivo najtrofejniji klub na prostorima "bivše Juge" Nada iz Splita sa 11 titula, isto toliko osvojio je Partizan posle 1992. godine i ustanovljenja Savezne Republike Jugoslavije. U periodu od 14 godina "Parni valjak" bio je neprikosnoveni šampion države, dok su RK Pobednik i KBRK (Kraljevski Beogradski Ragbi Klub) svega dvaput, odnosno jednom uspeli da preotmu titulu klubu iz Humske 1.



Kada je pre deset godina započeto Prvenstvo Srbije, njen prvi osvajač bio je RK Pobednik, danas poznatiji kao Rad Mozzart. "Radovci" su titule osvajali sedam puta uzastupno, sve dok ih pre dve godine nije zaustavila RK Crvena Zvezda i po prvi put u svojoj istoriji se nazvala prvakom države. Ovo zvanje zadržala je i u sledećoj sezoni, a pohod na treću uzastupnu titulu započinje na veoma težak način.



Spoj mladosti i iskustva jeste ono što će krasiti Partizan ove sezone. "Parni valjak" je napravio veliko iznenađenje u Kupu prošle godine savladavši Crvenu Zvezdu, a sličan scenario možda bude viđen i u ovoj utakmici. Ipak, šampionska ekipa iz Ljutice Bogdana ne sme se potceniti, kako zbog želje za revanšom, tako i zbog osveženog sastava željnog dokazivanja. Tako će "večiti" derbi otvoriti sezonu u subotu, na terenu BRK Crvena Zvezda na Adi Ciganliji, sa početkom u 14 časova.



Dan kasnije, Rad Mozzart ima na umu samo jedno: da vrati pehar šampiona države tamo gde mu i pripada. Međutim, kao prva prepreka prema ovom putu naći će im se veoma ambiciozna ekipa Vojvodine. Novosađani su fenomenalnim partijama prošle sezone osigurali prolaz u elitnu grupu A srpskog ragbija, a sa takvim rezultatom dolaze i velika očekivanja. Sama činjenica da se Vojvodina veoma dobro pojačala pred početak prvenstva dovoljno govori o ambicijama koje ona ima kada je u pitanju zvanje prvaka Srbije. Ovaj zanimljiv duel zakazan je za nedelju, šestog marta na terenu FK Žarkovo, a otpočinje u 16 časova po lokalnom vremenu.


Sve u svemu, pred nama je sezona puna novih uzbuđenja za sve ljubitelje ovog popularnog sporta. Četiri kluba takmiče se u najjačoj grupi Srbije a nijednom ne manjka ambicioznost i spremnost na izazove. Nema sumnje da će svaki tim pružiti svoje najbolje partije već na početku i stoga se ove utakmice ne smeju propustiti.

Photo by: www.facebook.com/Serbias-national-rugby-team
                www.facebook.com/rugbypartizan
                www.facebook.com/ragbiklub.pobednik
                Ragbi savez Srbije
              

Коментари