Posle Humske, crno - beli pobedili Radnički i u gostima!

Written by: Uroš Petrović

Nakon dva bolna poraza protiv OFK Beograda i Crvene Zvezde, novopečeni trener Ivan Tomić najzad je zabeležio prvu pobedu u Superligi Srbije na klupi Partizana. Pred solidno popunjenim tribinama niškog "Čaira" opet je bilo sumnjivih odluka sudije, velikih šansi i oštrih startova, a jedini gol pripao je ljubimcu "Grobara" - Saši Iliću (0:1).


Ova dva tima već su se sastala nekoliko dana pre ovog susreta i to u četvrtfinalu Kupa Srbije. Tada su Nišlije poklekle pred "Parnim valjkom" a u ovoj utakmici, pred svojim navijačima, imali su dosta motiva da se revanširaju. To je bilo jasno već na samom početku, kada je Radnički preciznim dodavanjima i dalekim pasovima pokušavao što više da se približi golu gostiju. Odbrana Partizana bila je uglavnom neorganizovana u ovim trenucima i da nije bilo sjajnog novajlije Sederika Gogue, koji se trudio da drži situaciju pod kontrolom, domaći bi poveli već u prvih deset minuta.


Zlatnu priliku da dovede Radnički u vođstvo propustio je Andrej Apostolović u tridesetom minutu utakmice. Njemu je Đuričković dodao loptu na levoj strani šestanesterca, uvidevši grešku defanzivaca Partizana koji su se trudili da naprave presing. Apostolović se tako našao neometen, jedan na jedan sa golmanom, na dva metra od gol - linije. Međutim, on je uputio krajnje neprecizan šut koji je Šaranov uspeo da odbrani, a defanzivci crno - belih kasnije su sprečili bilo kakvu opasnost po svoj gol.


Sedam minuta pre kraja prvog poluvremena sudija Aleksandar Vasić doneo je veoma čudnu odluku, koja je možda oštetila Partizan za gol šansu. Naime, prilikom napada gostiju Darko Brašanac je uputio centaršut prema Alenu Stevanoviću, koji je uspeo da pobegne defanzivcima Radničkog. On se sa desne strane praktično našao na nekoliko metara od gola, međutim sudija Vasić je, umesto da dozvoli dalju akciju crno - belih, prekinuo igru da bi uručio žuti karton Radošu Bulatoviću. Igrač Radničkog je oborio Brašanca nakon poslatog pasa i faul jeste postojao, ali vrlo dobra akcija je bila u toku i sudija prosto nije smeo da je prekida samo da bi uručio žuti karton. Praksa nalaže da se u ovakvim situacijama dozvoli prednost pa onda uruči karton, ali Vasić je situaciju video drugačije.


Drugo poluvreme obeležila je veoma agresivna igra oba tima, ali i dalje bez opasnijih šansi. Niko nije želeo da uputi šut u gol protivnika, već se čekala greška defanzivaca da se napravi ozbiljnija šansa, kao i u prvih 45 minuta. Bilo je tu i povreda koje su oslovile rane izmene; Everton Luiz je zbog jakog udarca u koleno morao biti zamenjen, te je umesto njega u igru ušao Marko Jevtović.



Dugo očekivani gol konačno je usledio i to posle sat vremena pune igre. Nemanja Mihajlović našao se u komplikovanoj situaciji blizu gola, gde su ga dva igrača domaćeg tima dobro markirala. On je stoga prepustio loptu Saši Iliću, koji je naletao sa desne strane. Sve što je kapiten Partizana potom trebalo da uradi jeste da uputi precizan šut i to mu je uspelo za rukom. Golman Jovanović nije imao nikakve šanse, a južna tribina niškog stadiona bila je oduševljena ovim pogotkom.



Radnički, očekivano, nije klonuo duhom posle primljenog gola. Nišlije su nastojale da makar izjednače rezultat i time upriliče neizvesnu završnicu, a to su pokušavali na sve moguće načine. Redom su Šaranova pokušavali da "cementiraju" Đuričković i Bulatović, ali je golman crno - belih potvrdio svoju klasu u 84. minutu kada je neverovatnom intervencijom skinuo zicer Saše Marjanovića. Neiskusniji branioci mreže ne bi mogli sačuvati ovako lep šut iz voleja, ali je Bojan Šaranov pokazao na koje sve načine može spasiti klub za koji igra.

Zahvaljujući ovoj pobedi Partizan je uspeo da zauzme četvrto mesto, pobegavši upravo Radničkom, koji je pao na peto. Međutim, "Parni valjak" nema razloga za predah, s obizorm na to da u sledećem kolu na svom stadionu dočekuje veoma raspoloženu ekipu Voždovca, koja svojom formom najavljuje borbu za evropska takmičenja. Radnički, sa druge strane, ide u Jagodinu, gde će domaća selekcija gledati da se uzdigne od poraza protiv Crvene Zvezde.




Photo by: www.facebook.com/FKPartizanBG


Коментари