ODLAZAK LEGENDE: PREMINUO FUDBALSKI MAĐIONIČAR JOHAN KROJF

Written by: Nikola Krunić



"Mama, od sada će te izdržavati sin, najskuplji fudbaler na svetu!"
Ovo su reči Johana Krojfa, kada je kao 17 - ogodišnjak potpisao profesionalni ugovor sa Ajaksom, davne 1964. U to vreme, javnost nije ni znala da je na fudbalsku pozornicu upravo stupio čovek koji će ostati upamćen kao najbolji holandski fudbaler ikada. Obdaren izuzetnim osećajem za igru i gol, kao i elegantnom tehnikom, jedini je igrač po kojem je jedan fudbalski potez dobio ime - Krojfov okret i tako stupio u društvo odabranih. Danas su iz Barselone stigle tužne vesti: Veliki Krojf nas je napustio u 68. godini i pridružio se velikanima poput Jašina, Garinče i Euzebija.


Legendarni napadač je rođen u Amsterdamu 1947. godine. Prvi profesionalni ugovor potpisao je sa Ajaksom 1964. godine. Nagli uspon njegove karijere počinje 1965. godine kada komandnu palicu "Kopljanika" preuzima legendarni Rinus Mihels, Krojfov "fudbalski otac" i utemeljivač fudbalske filozofije nazvane "totalni fudbal", čiji se koncept sastojao od igrača koji su menjali pozicije i uloge unutar tima neverovatnom brzinom (filozofija po kojoj je bila prepoznatljiva reprezentacija Holandije 70 - ih godina). Sa Mihelsom na klupi, Ajaks je u narednih šest sezona čak četiri puta osvajao šampionat Holandije, kao i Kup Evrope 1971. Najistaknutiji i najzaslužniji je bio upravo Krojf, koji je svojim golovima i potezima ispisivao stranice istorije kluba iz Amsterdama, za koji je postigao 190 golova na 240 nastupa. Iste godine, Mihels preuzeo je Barselonu a Krojf je i bez svog "bosa" uspeo još dva puta zaredom da osvoji titulu prvaka Evrope (1972, 1973.).

Njihovi putevi se ponovo ukrštaju 1973. kada Krojf prelazi u Barselonu za 920. 000 funti što ga je tada činilo najskupljim fudbalerom na planeti. U Barseloni je proveo pet sezona i za to vreme je osvojio titulu prvaka Španije i Kup Kralja, posigavši 48 golova na 143 utakmice. Ipak, Krojf će ostati upamćen kao ključna tačka holandske fudbalske revolucije koja je došla uvođenjem "totalnog fudbala" u holandski nacionalni tim. "Lale" su predvođene Krojfom, Neskenskom i Krolom stigle do finala Svetskog prvenstva u Zapadnoj Nemačkoj 1974. godine kada su poražene od domaćina rezultatom 2:1. I pored poraza, svet je ostao zadivljen igrom holandske reprezentacije i konceptom totalnog fudbala koji su mogli da primene samo umetnici sa loptom kakvi su bili tadašnji reprezentativci na čelu sa velikim Johanom. Za nacionalni tim, Krojf je odigrao 48 utakmica i postigao 33 gola. Nema sumnje da bi taj skor bio veći da nije odbio da igra na Svetskom prvenstvu u Argentini 1978. kada je njegova reprezentacija ponovila uspeh iz 1974.

 Okačio je kopačke o klin 1984. kao igrač Fejnorda a u trenerske vode ušao je godinu dana kasnije, preuzevši svoj Ajaks. Kao trener, sa Kopljancima je dva puta osvajao Kup Holandije i jednom Kup UEFA 1987. Naredne sezone postaje trener Barselone, s kojom je četiri puta osvojio Primeru, a prvu titulu prvaka Evrope, "Katalonci" su osvojili upravo pod njegovom palicom (1992.). Kada je reč o individualnim nagradama, Krojf je trostruki osvajač Zlatne lopte (1971, 1973, 1974.) i sportista godine u Holandiji (1973, 1974.). Takođe, FIFA ga je 2013. godine uvrstila među najvećih jedanaest svih vremena, čime je ostavio neizbrisiv trag u svetskom fudbalu i čije će ime zlatnim slovima ostati ispisano u njegovoj istoriji.

Počivaj u miru fudbalski umetniče!

Photo by: Facebook stranica Football Daily   



Коментари