ODBOJKA: Zvezda ubedljiva protiv ''večitog'' rivala

Written by: Ana Tomić


Odbojkaši Crvene Zvezde savladali su svog ‘’večitog'' rivala u derbiju 16. kola Lige. ‘’Crveno-beli’’ su, posle 103 minuta igre, slavili sa 3:1 (25:13, 25:20, 23:25, 25:19) i još jednom opravdali lidersku poziciju u ovom šampionatu. 



Zvezda je jedini poraz ove sezone pretrpela od Spartaka iz Ljiga, dok je gotovo sve preostale mečeve rešila u svoju korist maksimalnim rezultatom. Crno-beli su, nakon ovog derbija, uz novosadsku Vojvodinu, postali jedina ekipa koja je aktuelnom šampionu uspela da oduzme set i tako ublaži poraz. Partizan se u ovom meču odlučio za podmlađenu prvu postavu, dok se Zvezda opredelila za iskusnu i proverenu prvu šestorku.

Crveno-beli su furiozno ušli u prvi set i već na startu poveli sa 6:1. Raspoloženi Blagojević i kapiten Buculjević, koji je pred početak meča proglašen za najboljeg odbojkaša meseca februara, predvodili su ekipu do nove ubedljive pobede. Tim Vladimira Vasovića, sa druge strane mreže, nije imao adekvatan odgovor na sjajnu igru domaćina. Brojne greške u polju crno-belih umnogome su uticale na veliku rezultatsku razliku. Zvezda je u završnici prvog seta napravila seriju od 13:2, da bi na pauzu otišla nakon ubedljivih 25:13.


Domaćin je na startu drugog seta ponovo došao do velikog vođstva (8:3), ali je Partizan serijom od 5:0 poravnao rezultat na 8:8. Boljitak u igri gostujućeg tima bio je primetan u ovom setu, jer je do tada nezaustavljivi Blagojević prvi put izblokiran. Međutim, rezultatska neizvesnost nije dugo potrajala. Crveno-beli su uzvratili novom serijom uspešnih napada i na tehnički tajm-aut otišli sa 4 poena ''viška''. Zvezda je u nastavku potpuno opravdala ulogu favorita i završnicu drugog seta rešila u svoju korist (25:20). 


Publika je tek u trećem setu dočekala željeni odbojkaški spektakl. Odbojkaši Partizana su se napokon probudili i pokazali da imaju tim za budućnost. Serijom dobrih servisa Popovića crno-beli su došli do prvog osetnijeg vođstva (12:14), a stečenu prednost sačuvali su do same završnice trećeg dela igre. Zvezda je uspela da izjednači na 22:22, ali ne i da napravi preokret. Gosti su prvi došli do set lopte i iskoristili je nakon greške Blagojevića (23:25). 


Neizvesnost se nastavila u četvrtom setu, a najduži poen na meču pripao je crno-belima. Nakon serije odbrana u polju sa obe strane mreže, srednji bloker Partizana Dušan Lopar presudio je u korist svog tima. Ovaj poen vratio je gostima psihološku prednost, ali i doneo novo izjednačenje (3:3). 
Tim iz Humske ipak nije uspeo da napravi veće iznenađenje. Sreća je u ovom periodu igre bila na strani domaćina, koji je ključnu prednost stekao sredinom seta. Nakon bloka, a potom i dva dobra servisa Blagojevića, Zvezda je povela sa 19:16. Usledila je nova serija grešaka igrača u crno-belim dresovima, pa domaćin nije morao da se pomuči da dođe do prve meč lopte. Nakon otpucanog smeča u aut Buše slavlje crveno-belih je moglo da počne (25:19).

O lošoj partiji crno-belih najbolje govore statistički podaci. Partizan je u ovom meču čak 37 poena  greškama poklonio protivniku, od toga čak 12 iz servisa. 



Najzaslužniji za pobedu aktuelnog šampiona države bio je Aleksandar Blagojević sa postignuta 24 poena, a njemu su se po efikasnosti pridružili Nemanja Jakovljević sa 12 i Dušan Stojsavljević sa 11 poena. U crno-belom taboru su se najviše istakli Boris Buša i Dimitrije Pantić sa po 15 poena.

CRVENA ZVEZDA: Milutinović 9, Jakovljević 12, Stojsavljević 11, Munćan 7, Blagojević 24, Buculjević 3, Jvtić (libero), Okolić, Škrbić, Gmitrović, Stavlić, Veljović.
Trener: Dragan Kobiljski.

PARTIZAN: Buša 15, Pantić 15, Lopar 5, Kostić 2, Veličković 5, Polomac 7, Rajković (libero), Nedeljković, Jokanović, Popović 3, Žugić, Perišić.
Trener: Vladimir Vasović.


Photo by: Miodora Bozar

Коментари