Mihailo Ristić: Na kraju, svi ćemo se vratiti ovde gde smo i počeli, na Marakanu!

Written by: Zorica Ristić


Srpski šampion nastavlja da niže pobede i obara nove rekorde, a nakon teškog perioda, poslednje Zvezdino dete zlatne klase, Mihailo Ristić, radom, trudom i zalaganjem pokazao je da njegov klub ozbiljno može da računa na njega, te da je tu da se potpuno posveti Zvezdi, a za inostrane angažmane ima vremena!




I dok je pod palicom Nenada Lalatovića neretko zauzimao startnu poziciju i briljirao na zelenim terenima, mladi Ristić nije dobijao veću šansu kod novog šefa struke, Miodraga Božovića, ali u poslednjoj odigranoj utakmici na Marakani, fenomenalno iskoristivši nešto više od 25 minuta na terenu, izvrsnom asistencijom za Uga Vieiru, kao i odličnom prilikom za gol, talentovani Zvezdin dečak, pokazao je spremnost da napreduje u novom timu Grofa Božovića.



"Posle dužeg vremena, dobio sam više minuta na terenu protiv Jagodine i iako nije loše imati dobru asistenciju za tako kratak period, mislim da sam mogao da postignem pogodak i da uradim mnogo više. Ipak, relativno sam zadovoljan učinkom, najvažnija je još jedna pobeda u nizu i očekujem da nastavimo kao do sada i da dobijemo sve utakmice do kraja", kao i uvek, skroman je Ristić.




U sledećih nekoliko kola, Zvezdu očekuju teški izazovi, čeka je svestan i Ristić koji se, ipak, uzda u kvalitet ekipe i motivaciju koja, kako kaže, nikad ne nedostaje šampionskom timu.

"Imamo nezgodan raspored utakmica. U Novom Pazaru je tradicionalno teško gostovanje, dolazi nam Spartak koji se bori za opstanak, a čeka nas i Vojvodina koja je uvek u top tri ekipe u našoj ligi. Biće teško, ali treba da pokažemo šampionski karakter i da nastavimo sa ovim nizom pobeda, što i očekujem od ekipe generalno".




Nakon što je došlo do pomeranja rasporeda i odlaganja utakmice protiv Novog Pazara za 22. mart zbog loših vremenskih uslova, ekipa se ozbiljno sprema za jedno od najtežih gostovanja u ligi, a Ristić je svestan teških uslova koji očekuju Božovićeve izabranike u duelu protiv Novog Pazara.

"Odsustvo naših navijača u Novom Pazaru svakako je hendikep za nas, jer oni su zaista naš dvanaesti igrač, naša dodatna snaga i motivacija, ali pored toga, problem je i teren i uslovi za igru. Ipak, to ne treba da nam bude opravdanje i alibi, treba da ostvarimo tu pobedu bez obzira na sve. Oni imaju par dobrih pojedinaca, poput Matosa koji je bio kod nas i koji je odličan igrač, tako da od njega možda vreba i najveća opasnost, jer će imati dodatni motiv da se pokaže protiv nas, ali na nama je da damo sve od sebe za još jednu recku", veruje Ristić u pobedu osvrćući se na ličnu spremnost za ovaj duel, kao i na spremnost cele ekipe.



"Tačno je da neće svi igrači biti spremni za Spartak i Novi Pazar, ali ekipa nije ostala na cedilu. Spremni smo za adekvatnu zamenu. Protiv Novog Pazara sam igrao samo sa omladincima, nisam igrao sa prvim timom, ali nisam od onih koji strepe od toga šta će biti u Pazaru, od te publike i atmosfere. Naprotiv, jedva čekam tu utakmicu i spreman sam i fizički i psihički, ali sigurno da uvek nedostaju minuti i utakmice. Nadam se da ću i u Pazaru dobiti neke minute kako bih uhvatio kontinuitet utakmica i da to sve krene svojim tokom", kaže Ristić koji svakom utakmicom zaslužuje sve veće poverenje trenera Božovića.

Poslednjih dana, vest o "poslednjem Zvezdinom Mohikancu" preplavila je sportske medije u Srbiji. Četa od pet Zvezdinih zlatnih klinaca, koji su najavljivani kao najveća nada kluba iz Ljutice Bogdana koja će izvući Zvezdu iz teške finansijske krize i proširiti crveno-belu strast širom sveta, polako je počela da se raspada. Nakon osvojene titule na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu, potražnja za svetskim šampionima Predragom Rajkovićem, Markom Grujićem i Vukašinom Jovanovićem, naglo je buknula, a na Marakanu su pristizale ponude svetskih velikana od čijih se cifara čelnicima crveno-belog kluba vrtelo u glavi. Videvši jedini spas u prodaji Zvezdine dece, još pre početka nove sezone, mesto je nađeno najboljem mladom golmanu sveta u Makabijvom Tel Avivu. Spasio je Predrag Rajković klub od potonuća svojim transfrerom od tri milijona, ali blažena situacija trajala je samo do januara, kada je buknuo jedan od najvećih transfera u poslednih deset godina u srpskom fudbalu. Oduševljen evrogolovima u prvomdelu sezone, veliki Liverpul kupio je za neverovatnih 6 miliona Zvezdinog vezistu  i šampiona sveta, Marka Grujića koji ostaje do kraja sezona na pozajmici u Zvezdi. Iako se očekivalo da je tu kraj rasprodaje Zvezdine dece, bar za sada, još su dva dečaka napustila matični klub. Nakon ozbiljnih pregovora, Vukašin Jovanović se preseliou Zenit, dok je Zvezdin vunderkind, Luka Jović, ostao veran crveno-belim bojama, ali ovaj put u dresu veličanstvene Benfike. Iako se pričalo o interesovanju bundesligaša, kao i Engleza za drugog dečaka iz predela Semberije, Mihailo Ristić je poslednji iz svoje klase ostao u matičnom klubu.



"Trudim se da ne razmišljam o tome. Ne mogu reći da prijatno zvuči, ali generalno gledano, ne propuštam ništa i ne žurim nigde. Ima još vremena za inostranu karijeru, nije još kasno. Pre svega, ne razmišljam o tome, već da dajem svoj maksimum na treningu i na terenu, a veliki će klubovi onda već doći sami. Videćemo šta će biti na leto, ali i da ostanem u Zvezdi, ne bi mi bilo žao i smatram da ništa ne bih propustio niti bi to bilo neko stagniranje u mojoj karijeri", smatra Ristić, a zatim objašnjava ljubav Zvezdinih klinaca prema klubu koji ih je izrodio. 


"Svako od nas bi voleo da ostane u Zvezdi, bez obzira na to koji ga klub traži. Zvezda je naš klub, naša druga kuća i svako bi voleo tu da ostane, ali postoje i mnogi drugi faktori. Svi ćemo mi da odemo kako bismo sebi obezbedili egzistenciju, ali verujem da ćemo na kraju da se vratimo ovde gde smo svi počeli", kaže Ristić koji tvrdi da nije ni znao za ponude o kojima se pisalo prošle sezone, te da je njegovo da nastavi da radi i trudi se, a transfer će vremenom doći.

"Nisam ni znao za ta interesovanja, što je možda čak i bolje jer uopšte neću razmišljati o tome, moje je da se dokažem na terenu, a za prelazak u inostranstvo će biti prilika", veruje Ristić.



Zbog ogromne prednosti na tabeli, predstavnici medija već stavljaju tutulu šampiona Srbije u Zvezdin džep, a sve veća fama se prodiže oko kvalifikacija na evropskoj sceni koje očekuju posadu Miosraga Božovića.

"Dug je put do Evrope. Ekipa ima još da se uigrava i da se sprema, kako bismo ozbiljno ušli u te kvalifikacije i ostvarimo zacrtani cilj.Kad i matematički bude rešeno pitanje šampiona, moći ćemo da se opustimo i razmišljamo o kvalifikacijama, a sada je titula u fokusu", kaže Ristić koji je zadovoljan rekordima, ali tvrdi da ekipa ne razmišlja toliko o tome koliko se piše po medijima. 



"Ekipa uopšte nije opterećena pričom o rekoridima. Možda mi i ne shvatamo koliko je to velika stvar, ali mislim da je i bolje što se timene opterećujemo, jer ulazimo rasterećenije u mečeve i redamo te pobede. Već smo uradili veliku stvar, jer ovo što smo do sada postigli je zaista izvanredno, ali svaka naredna pobeda, svaki oboreni rekord je samo plus za nas", kaže Zvezdin vezista.



Pored fenomenalnih rezultata koji će sigurno biti upisani u istoriju crveno-belog kluba, ali i srpskog fudbala, atmosferi u svlačionici na Marakani mogu pozavideti i mnogo veći svetski klubovi.

"Više faktora utiče na fenomenalnu atmosferu u svlačionici, prvo je do nas igrača, a drugo do šefa struke. Trener Božović nas je ujedinio, tako da velike zasluge idu na njegov račun, kako za igre i rezultate, tako i za atmosferu u svlačionici. Ima nas par klinaca, ali i par starijih igrača koji su u duši veća deca nego mi mlađi. Ovakva atmosfera se zaista retko postiže i imamo to nešto što ne može da se kupi novcem, a sve se to vidi na terenu", kaže Ristić koji veruje daće u svakoj narednoj utakmici, ekipa pružati mnogo lepšu igru.

"Igramo lepši fudbal nego ranije. Dajemo više golova i lakše ulazimo u šanse, ali to je i do opuštene atmosfere u ekipi. Mislim da ekipa ima i svežinu i održavamo naš način rada što se i vidi po rezultatima. Mislim da smo ove tri utakmice odigrali slabije, nismo imali dobar pristup, ali mislim da će naša forma da se podiže iz utakmice u utakmicu i da ćemo biti sve bolji i kvalitetniji", entuzijastično je završio mladić iz Zvezdine zlatne generacije.


Imajući profil igrača koji može da igra na nekoliko pozicija, Mihailo Ristić postaje Božovićev kec u rukavu za svaku priliku. Ipak, nesumnjivo je da će sve bolje igre u srpskom šampionatu, ali i reprezentaciji, preporučiti dečka iz Bijeljine i Evropskim klubovima. Leto se polako bliži, a ostaje da se vidi hoće li Zvezda uspeti da sačuva svoje poslednje zlatno dete za još jednu sezonu i s njime zabeleži uspehe na svetskoj i evropskoj sceni ili će i Mihailo Ristić, poput svojih klasića, uskoro poneti dres nekih drugih boja.



Photo by: Zvanična prezentacija FK Crvena zvezda
Zvanična facebook stranica Mihaila Ristića
Moja Crvena Zvezda sajt







Коментари