Regionalna liga: ekipa iz Splita trijumfovala na Adi Ciganliji!


Written by: Uroš Petrović

U četvrtom kolu Regionalne ragbi lige Sporteks je ugostio najtrofejniji klub sa prostora stare Jugoslavije, Nadu Split. I pored očajnih uslova za igru na terenu Ade Ciganlije, viđena je veoma kvalitetna utakmica, puna neizvesnosti i interesantnih poteza. Dok je domaća ekipa povela na početku meča, Splićani su najpre izjednačili, a onda u drugom poluvremenu preokrenuli rezultat u svoju korist - 3:10 (3:3)



Za ovaj sport veoma često se koristi padež "prljav" kada pokušava da se opiše način igre i borba između dva tima. Međutim, ovog popodneva ta reč se mogla iskoristiti i u bukvalnom smislu. S obzirom na velike pljuskove koji su zadesili Beograd i Srbiju, teren na Adi bio je potpuno ispunjen blatom i muljem. Igrači oba tima bili su toliko blatnjavi da ih u jednom trenutku nije bilo moguće raspoznati. Ipak, to nije omelo kvalitetnu igru koja se mogla videti svih osamdeset minuta.



Beograđani su bili rešeni da pobedom otpočnu polusezonu i to se moglo videti već na samom početku. Veći posed lopte i agresivnija igra uslovili su da se Sporteks približi eseju na svega nekoliko metara. Posle desetak minuta, ipak, Nada je ofanzivnije krenula da igra, pokušavajući da loptu izbaci sa svoje polovine.

U petnaestom minutu agresivna igra i želja Beograđana konačno se isplatila. Mađarski sudija Priskin Šaba svirao je kaznu u korist Sporteksa u samoj blizini gola i time se otvorila prilika za prve poene u utakmici. Boris Martić bio je precizan sa linije i uputio loptu među stative, pa su tri poena otišla u korist domaće selekcije.



Opšti utisak je bio da su se Splićani dodatno dekoncentrisali posle ovog pogotka i generalno nisu znali da odgovore na pravi način. Nesigurno su igrali na svojoj polovini terena, gubili skram, ali su ipak znali da odbrane svoj esej. 



Eventualno je u korist gostujuće ekipe sviran prekršaj blizu eseja Beograđana, pa se tako stvorila slična situacija kao i kod prvog pogotka. Ovaj put Splićani su imali priliku za izjednačenje, a nju su i iskoristili u potpunosti. Tako su oba tima opet postala egal, a krajnji ishod je mogao biti bilo kakav.




Igrači Sporteksa nisu pali duhom i nastavili su da prete protivniku dugim šutevima usmerenim na protivničku polovinu, ali se sada hrvatska ekipa znatno bolje branila i vraćala na drugu stranu terena. U jednom napadu Nada je, dobacujući se čitavom linijom, opasno približila eseju rivala, ali je na vreme zaustavljena. Žuti karton za jednog igrača splitske ekipe krajem prvog poluvremena značio je da će domaći imati veliku prednost u nastavku utakmice. Ipak, činilo se da su igrači Nade postali svesni koliko bi im ova pobeda značila nakon poraza od Dalmacije i da se moraju "probuditi". Stoga su otpočeli drugo poluvreme veoma agresivno i rešeno, ne dozvoljavajući protivniku da diše. Skramovima su se Splićani približavali golu, ali je Sporteks znao da se odbrani.

                                                                                    

Beograđani su u petnaestom minutu uspeli da konačno otmu loptu i da udalje centar pažnje iz neposredne blizine svoga eseja. Ipak, posle pola sata efektivne igre Nada je pokrenula napad sa leve na desnu stranu i, zbunivši odbranu domaćih, stigla do eseja. Kasnije je pretvaranje doneo dodatne bodove, pa su tako Splićani potpuno preokrenuli rezultat u svoju korist - bilo je 3:10 u korist gostiju.



Okupljena publika na tribinama je očekivala jak odgovor Sporteksa, međutim srpska ekipa nije bila ni približno agresivna kao na početku. Nekoliko uzbudljivih naleta organizovali su igrači u crveno - plavim dresovima, ali su gosti odlično odbranili svoj esej do kraja utakmice.

Veoma važnu pobedu izvojevali su igrači Nade: položaj njihovog tima sada je značajno poboljšan. Sa druge strane, domaća ekipa itekako ima za čime da žali, s obzirom na to da je sada još dalje od vrha tabele Regionalne lige. Ipak, činjenica je da uzbudljiv prolećni deo sezone tek dolazi i da mnogo izazova čeka sve timove pre nego što pomisle na titulu. 


Photo by: FMK Sport

Коментари