Crveno - beli pobedom protiv Partizana otvorili prvenstvo!

Written by: Uroš Petrović


Veliki broj derbija ove sezone u svim sportovima pripao je Crvenoj Zvezdi, a drugačije nije bilo ni na startu desetog Prvenstva Srbije u ragbiju. Iako je "Parni valjak" bio skoro pa egal sa gostima u prvom poluvremenu, u drugom su znatno iskusniji crveno - beli sigurnom igrom uspeli da spreče iznenađenje, te su zabeležili ubedljivu pobedu od 3:16 (3:3).




Pred solidno popunjenim tribinama stadiona BRK Crvena Zvezda otpočelo je prolećno prvenstvo u ragbiju. Sunčano i prijatno vreme najavljivali su uzbudljiv meč koji će itekako moći da zabavi. Partizan, kao formalni domaćin, otpočeo je svoj napad i agresivno organizovao napade na protivničkoj polovini terena.



Ipak, dvostrukim braniocima titule trebalo je svega pet minuta da donesu radost svojim pristalicama. Prilikom jednog napada sviran je udarac sa zemlje za Crvenu Zvezdu, a otvarač ekipe iskoristio je ovu činjenicu da uputi prvi pogodak. Na ovaj način Zvezda je došla od prednosti od tri poena.


"Parni valjak" nije pao duhom i znao je da odgovori na dobar način. Nekoliko skramova svirano je u korist crno - belih, iako se publika žalila na mnoge odluke sudije. Isključenjem Nenada Idrizovića iz igre zbog žutog kartona Zvezda se našla u nebranom grožđu, s obzirom na to da je imala igrača manje. Krajnji rezultat bilo je izjednačenje Partizana, preciznim šutom sa polovine terena. Domaća selekcija je uspela da izjednači i da se vrati u igru.



Igrači u crveno - belim dresovima ozbiljnije su krenuli da prete posle ovog pogotka, šutirajući lopte daleko na protivničku polovinu. Pripadnici skrama su pokušavali da probiju odbranu Partizana, ali falila im je neorganizovanost u ofanzivi. Žuti karton za Nikolu Arsića napravio je Zvezdašima samo još veći problem, ali sa druge strane "Parni valjak" nije mogao da više pripreti na protivničkoj polovini.

Tek oko tridesetog minuta je Partizan uspeo ozbiljnije da pripreti i da naleti na polovinu gostujućih igrača, ali nije imao rešenje kako da dođe do eseja. Suprotno od toga, Crvena Zvezda se nekoliko puta u toku prvog poluvremena itekako približila eseju crno - belih, ali su domaćini u zadnjim sekundama uspevali da se izvuku. Sveopšti utisak bio je da Partizan ima nešto jače igrače u fizičkom smislu, s obzirom na to da su crno - beli u svakom skramu i autu bili nerešiva enigma protivniku. 



Činilo se da će drugo poluvreme biti još neizvesnije u odnosu na prvo i da će pobednik teško biti odlučen. Međutim, desilo se skoro pa suprotno - sveopšte "buđenje" igrača Crvene Zvezde rezultovalo je opasnijim naletima, preciznijim loptama i taktički odlično osmišljenim dobacivanjima. Već u trećem minutu Nikola Arsić je uspeo da pobegne linijašima Partizana i da sjajnim šprintom dođe do eseja crno - belih. Kasniji pogodak među stative značio je da je Zvezda došla do zlata vrednih sedam bodova i da može da odahne. 



I dok su se crveno - beli uspešno vratili u igru, realizujući šanse koje u prvom poluvremenu nikako nisu mogli, "Parni valjak" je totalno stagnirao i više nije mogao da parira znatno nadmoćnijem gostu. Ni pesme veoma glasnih "Grobara" nisu pomogle da se organizuje ozbiljniji i bolji napad koji bi ugrozio protivnika. Prednost Crvene Zvezde povećala se u desetom minutu za tri poena i već tada je bilo jasno da je pobednik odlučen. Šut iz daljine u zadnjem napadu za 3:16 samo je potvrdio ono što je odavno svima bilo jasno.


Pobeda u "večitom" derbiju sigurno će dosta značiti igračima Crvene Zvezde, s obizom na to da je savladan težak protivnik. Sa druge strane, mlada ekipa Partizana ima još dosta da uči, ali na ovaj poraz treba da gleda samo kao na lekciju. U narednom kolu branilac titule ide u Novi Sad na gostovanje Vojvodini, dok Partizan gostuje Radu Mozzart (26. i 27. mart).



Photo by: FMK Sport

Коментари