Crno - belima pripala pobeda u prvoj utakmici finala!

Written by: Uroš Petrović

Pravi hokejaški spektakl, pun neizvesnosti i interesantnih poteza, odigran je danas u ledenoj hali Pionir. Ljuti rivali Partizan i Crvena Zvezda igrali su onako kako dolikuje pravom finalu: "Parni valjak" je prvu trećinu dobio sa 0:2, ali je Zvezda preokrenula u potpunosti sa tri gola u narednih dvadeset minuta. Tek u trećem delu meča odlučen je pobednik, u kojoj je Partizan sa tri gola osigurao vrlo važnu prvu pobedu (4:5).


Poprilično solidno popunjena hala Pionir očekivala je da otpočne finalna serija Prvenstva Srbije u hokeju. Usred finansijski teške situacije, odlučeno je da se polufinalni dueli ne igraju, već da se za treće mesto bore NS Stars i Tisla Volan Segedin. Sa druge strane, prvoplasirana Crvena Zvezda u ovom finalu imaće veoma nezahvalan zadatak: da zaustavi dominaciju crno - belih u domaćem takmičenju i njihov niz od deset titula zaredom. 


Već od starta oba tima krenula su jako, međutim svima je bilo jasno da "Parni valjak" i pored dva poraza u regularnom delu sezone može itekako da parira rivalu. Do prvog gola nije trebalo puno, pa je tako u 17. minutu Igor Zubov zatresao mrežu crveno - belih veoma dobrom akcijom.


Imala je Crvena Zvezda svoje šanse za golove, međutim u jednoj stvari ona je totalno podbacila, makar u ovom delu igre - borbenost je kod formalnog domaćina bila najslabija tačka. I dok su se igrači u crno - belim dresovima praktično "ubijali" za loptu, prvoplasirani tim regularnog dela takmičenja imao je nekoliko nepreciznih pasova i generalno je delovao veoma neorganizovano.


Zvezda je za neopreznu igru kažnjena još jednom u prvoj trećini, golom Ogrizovića. On je iskoristio nepažnju odbrane protivničkog kluba i uputio pak pravo u mrežu domaćina. 


Naravno, ova prednost koju je Partizan ostvario bila je i dalje dostižna, pogotovo zato što je trebalo da se odigra još čitavih 40 minuta. Igrači Crvene Zvezde uspeli su da se trgnu i, ojačani igračem više u odnosu na rivala, postigli su pogodak za smanjenje razlike. Pavel Popravka sjajnom fintom je prevario četvoricu defanzivaca i postigao zavidno lep pogodak.


Trebalo je da prođe otprilike desetak minuta da bi Zvezda ponovo slomila stamenu odbranu "Parnog valjka", ali prava lepota usledila je pet minuta pre kraja. David Šefić iz kontre je pokrenuo ofanzivu svog tima, fintom uzmamio uzdahe svih u sali i doneo Zvezdi preko potrebno izjednačenje. Nakon ovog gola činilo se da neće biti više uzbuđenja do kraja trećine i da će ekipe otići na odmor sa nerešenim rezultatom. Međutim, u zadnjem minutu Dmitri Markelov zaokružio je fenomenalnu trećinu Crvene Zvezde i doneo joj vođstvo, po prvi put na ovom meču. 


Totalno drugačiji scenario viđen je u oba dva dela meča, a sve je nagoveštavalo da će uzbudljiva završnica tek doći u trećoj trećini. Već u prvih par minuta crno - beli su praktično imali izjednačenje "na tacni" zato što je Zvezda, usled kazni, imala samo tri igrača na ledu. Ipak, ovako veliku prednost Partizan nije uspeo da iskoristi i Zvezda je održala svoju prednost, bar dotad.


Veoma glasne "Grobare" u ledenoj hali usrećio je Nenad Raković, doduše posle sumnjive situacije ispred gola Crvene Zvezde. Naime, tamo se stvorila velika gužva prilikom jednog napada: nije se moglo ni videti gde je pak. Sticajem okolnosti, Raković je uspeo da "gurne" pak preko gol - linije i, iako su pristalice crveno - belih oštro negodovale, Partizan je izjednačio, vrativši se u igru.


Prošlo je svega nekoliko sekundi, a "Parni valjak" je priredio drugi preokret na ledu. Dimitrije Filipović je iz daljine preciznim šutom "malterisao" golmana Zvezde i praktično skočio od radosti, znajući da je svom timu doneo zlata vrednu prednost. Posle desetak minuta Lukaš Klima ponovo je izjednačio, kao da utakmica i ovako nije bila dovoljno rezultatski neizvesna.


Konačno, tri minuta pre kraja Nemanja Janković odneo je toliko dugo čekanu prevagu. On je neočekivano isprobao da pak iz daljine uputi u gol, a neoprezna odbrana Zvezde nije mogla da ga u tome spreči. Svim "Grobarima" bilo je jasno da se pobeda nadzire, i iako su crveno - beli bez golmana, tj. sa igračem više u ofanzivi, pokušali da se vrate u igru, krajnji rezultat bila je pobeda njihovih komšija.


U pitanju je bio meč pun tenzija i ljute borbe, koji je na kraju jedva pripao Partizanu. Kako će se odvijati ostatak serije ostaje da se vidi, a naredna utakmica na programu je sledećeg utorka (15.11) u isto vreme na istom mestu.

Photo by: Milica Lazarov

Коментари