Srbija bez medalje, ali sa ponosom u srcima završila prvenstvo!

Written by: Uroš Petrović

U utešnoj utakmici za treće mesto i bronzanu medalju na Evropskom futsal prvenstvu 2016 Kazahstan je uspeo da savlada domaću selekciju Srbije (5:2). Umor se mogao primetiti i u jednom i u drugom timu, pa je debitantska ekipa uspela da porazi "Orlove" tek kasnije u meču, kada je uspela da nametne svoj ritam i dobije veću toleranciju od sudija. Na kraju, Kazahstan je zauzeo mesto na pobedničkom postolju, ali izabranici Ace Kovačevića nemaju za čim da žale.


Veliko pojačanje Kazahstana u odnosu na polufinalnu utakmicu protiv Španje bio je povratak golmana Higite među stative. Igrač Kairata je bio suspendovan zbog crvenog kartona i moglo se primetiti koliko čitavoj ekipi znači njegovo prisustvo. Prilikom ofanzivne igre on ima ulogu centarfora, a to je igrao i u prvih deset minuta ovog meča. Kazahstan je jako otpočeo, imao već u prvom minutu realnu šansu za pogodak, a slične prilike malo kasnije stvarala je i Srbija. Sve ovo je najavljivalo više nego uzbudljivu utakmicu.



Ipak, oko sedmog minuta Kazahstanci su izgubili sigurnost kakvu su imali. Više nisu imali efikasne pasove kao ranije, a "Orlovi" su to itekako znali da iskoriste. Semafor je pokazivao 11:48 kada je Marko Pršić uputio prelep lob prema golu Kazahstanaca, ali nažalost do pogotka nije došlo. Zatim su krenule da se smenjuju prilike; Leo je pogodio prečku prilikom jednog veoma preciznog šuta, dok je Kocić uveselio publiku svojim sjajnim driblinzima, iako je imao rizik od povrede. 



Pet minuta pre kraja prvog dela uglavnom se igralo na polovini Srbije. Kazahstanci su odlučnije krenuli prema golu, rešeni da na odmor odu sa vođstvom. Njihove nalete uglavnom je dobro zaustavljala srpska odbrana sa Aksentijevićem na čelu, makar do zadnjeg minuta. Sedamnaest sekundi pre kraja Daglas postiže prvi gol u ovoj utakmici i donosi prednost svojoj zemlji. On je uputio na prvi pogled veoma slabašan šut, međutim lopta se nesrećno odbila od ruku Miodraga Aksentijevića i završila u njegovoj mreži. Srbija je primila krajnje jeftin gol, dok su debitanti sebi obezbedili veliku psihološku prednost.



Činilo se kao da su izabranici Ace Kovačevića "umorniji" nego rival i da nisu znali kako da odgovore na njegove napade. Već u prvom minutu drugog poluvremena prednost Kazahstana uvećala se golom Zamankulova. U pitanju je bio još jedan veoma jeftin gol, prilikom kojeg odbrana Srbije nije mogla na dobar način da odreaguje.



Pokušavali su "Orlovi" da u nastavku meča makar priđu Kazahstancima i vrate se u igru, međutim sreća, ali i umor, odigrali su ulogu. Najpre je Kocić pogodio preču i podigao čitavu arenu na noge, a sličan promašaj koji sekund kasnije imao je i Aleksandar Živanović. Nakon ta dva promašaja, kao i dva žuta kartona za Perića i Lazića, činilo se da je došlo do naglog pada koncentracije u redovima srpske reprezentacije. U desetom minutu Daglas je postigao ukupno treći, a svoj drugi gol za Kazahstan iz veoma brzog kontranapada, kakav se nije mogao zaustaviti.



Odmah nakon ovog gola selektor Kovačević zatražio je tajmaut, i u nastavku igrao sa pet igrača bez golmana, ali pobednik je maltene već bio odlučen. Higita je iz deganža uspeo da zatrese praznu mrežu Srbije, a kasnije je Daglas postigao peti gol, u veoma sličnoj kontri kao i za treći gol. 



U ovakvoj situaciji pitanje pobednika nije se ni postavljalo, već je glavni cilj bio da Srbija postigne makar neki gol i izbegne debakl. Upravo se Stefan Rakić u osamnaestom minutu upisao u strelce na prvenstvu, uputivši loptu pravo kroz noge Higiti. Konačno, dve sekunde pre kraja Slobodan Rajčević umanjio je poraz Srbije makar na razliku od tri gola.


Oba tima su dala sve od sebe da se nađu u finalu i stoga se umor mogao itekako videti. Međutim, Kazahstan je, pored duge klupe, imao specifičan način igre na koji Srbi nisu imali odgovor. Na kraju, debitant je postigao veliki uspeh i izborio se za treće mesto, ali ne treba umanjivati ni podvig Srbije na ovom prvenstvu, koja je plasmanom u polufinale ostvarila najveći uspeh u svojoj istoriji na Evropskim prvenstvima.




Novi šampion Starog kontinenta jeste Španija, koja je u duelu sa Rusijom bila ubedljivo bolja i zasluženo se popela na krov Evrope.

Photo by: Emilija Jovanović

Коментари