Siti na korak do plasmana dalje, PSV i Atletiko bez golova!

Written by: Uroš Petrović

Posle dve godine mučenja sa Barselonom, Mančester Siti je iskoristio nešto bolji žreb i u sred predstonice Ukrajine savladao Dinamo. "Građani" nisu imali nimalo lak zadatak i iako su bili poprilično uporni u prvom poluvremenu, tek su u drugom uspeli da potpuno slome domaću ekipu (1:3). U Ajndhovenu se odigrala utakmica koja je dokaz da i bez golova može biti dosta uzbuđenja i neizvesnosti. PSV može biti zadovoljan činjenicom da nije primio gol, ali će sa druge strane Atletiko sigurno dati i više od maksimuma u Madridu (0:0)



Prvih petnaest minuta skoro pa da i nije bilo šansi vrednih pomena u Kijevu. Dinamo je imao priliku da makar malo zapreti golu Džoa Harta, međutim Teodorčuk je uputio šut preko gola. I jednima i drugima je trebalo vremena da se uigraju i usklade svoj ritam protivniku, ali kada je Aguero postigao pogodak za "Građane" na terenu se mogla videti svojevrsna dominacija Mančestera.

Argentinski napadač je iskoristio dobar pas glavom Jaje Turea, kome je dodao loptu David Silva iz kornera. On nije uspeo najbolje da izvede taj korner, ali je reprezentativac Obale Slonovače imao bolje rešenje od šuta i samo je "spustio" loptu Agueru. Za popularnog "Kuna" nije bio problem da samo uputi loptu u mrežu Šovkovskog.



Ovim golom Siti je uspeo da nametne svoj ritam igre i do kraja poluvremena nije davao Dinamu ni da pređe svoju polovinu. Odbrana ukrajinskog tima imala je dosta posla, a nije im pomogla ni konstanta kiša koja je svakog momenta pretila da preraste u sneg. S obzirom na to koliko je sjajna ofanziva "Građana" usledila, bilo je samo pitanje vremena kada će pasti i drugi gol. Pet minuta pre odlaska na odmor Aguero i Rahim Sterling odigrali su kombinaciju u šestanestercu domaće ekipe, a krajnji ishod je bio pas Engleza za Davida Silvu, koji je postigao drugi pogodak za Mančester Siti. Posle ovog gola Kijevljani kao da su jedva čekali da sudija svira kraj prvog poluvremena kako bi odahnuli.

Ukrajinci su u drugih 45 minuta ušli sa namerom da se makar malo osveste i ne obrukaju na svom stadionu. Sergej Rebrov je napravio jednu izmenu i time pokušao da uvede svežinu u svoju ekipu. Petnaestak minuta trebalo je Dinamu da postigne pogodak, zahvaljujući odličnom šutu Vitalija Bujalskog. Iako je Sitijeva odbrana radila dobar posao izbijajući lopte iz svog šesnaesterca, Bujalski je uputio šut koji se odbio o Kompanija i našao put u mrežu engleskog tima. 

Do tada uspavani Siti je pokušavao da se probudi i da stvori povoljnije vođstvo, ali tu zamisao je bilo veoma teško realizovati. Jaja Ture je imao zastrašujuć promašaj nekoliko minuta pre kraja meča, kada je dobio od strane Sterlinga sjajnu loptu iz vazduha, ali nije uspeo da je glavom "dodirne". Ipak, reprezentativac Obale Slonovače iskupio se za ovaj promašaj nešto kasnije, kada je u kombinaciji sa Fernandinjom uputio neverovatno precizan šut prema golu Dinama. Lopta je pala kao "kap" u mrežu domaćih i time je Siti došao do velike prednosti u ovom dvomeču.



Nešto zapadnije u Holandiji, tačnije u Ajndhovenu, PSV je dočekao Atletiko Madrid, a utakmica koju su odigrali držala je neizvesnost do samog kraja. Vijeta, Savić i Grizman pokušavali su u prvih pola sata da "cementiraju" golmana domaćih Zuta, ali je on na sve njihove napade imao adekvatan odgovor. Malo kasnije ni golman gostujuće ekipe, Slovenac Jan Oblak, nije imao manjka posla. On je uspešno zaustavljao inicijative Lokardije i Propera, pa tako ni PSV nije mogao da dođe do gola za vođstvo.



Slične scene viđene su i na početku drugog poluvremena, ali možda ključan trenutak desio se u 68. minutu, kada je Gaston Pereiro prejako ušao u duel sa Godinom i time zaradio drugi žuti karton, odnosno automatski crveni. U pitanju je velika boljka za PSV, koja će pratiti ekipu i u odlasku na revanš u Madridu.

I pored svega ovoga, PSV je uspeo da sačuva svoju mrežu do kraja utakmice, iako je bukvalno bio zasipan šansama gostujuće ekipe. Naravno, isto važi i za Atletiko, koji se po ko zna koji put fenomenalno odbranio i u revanšu će sigurno imati lakši zadatak pred svojim navijačima.

Ovim utakmicama završena je prva faza osmine finala Lige Šampiona. Neki timovi su ostvarili veliku prednost pred revanš, ali ovo je takmičenje u kojem se čuda svake godine dešavaju i zato tek predstoji žestoka borba za ulazak u osam najboljih ekipa Evrope.

Photo by: www.facebook.com/uefachampionsleague

Коментари