Scenario iz snova: Simić u zadnjoj sekundi doneo Srbiji pobedu!

Written by Uroš Petrović

U prvoj četvrtfinalnoj utakmici UEFA Futsal Evopskog šampionata Srbija je teškom borbenošću do samog kraja uspela da porazi Ukrajinu i plasira se u polufinale! "Orlovi" su rano došli do vođstva i zatim igrali dosta defanzivnije u odnosu na ranije utakmice, što su Ukrajinci znali da iskoriste u drugom poluvremenu i izjednače. Od tada je meč mogao da ode na bilo koju stranu, a u neverovatno napetoj atmosferi Miloš Simić je smogao snage da u zadnjoj sekundi postigne pobedonosni gol za 2:1.



Nakon utakmice sa Portugalijom dosta ljudi je donelo zaključak da će Ukrajina predstavljati lak zadatak za domaću selekciju i da je polufinale zagarantovano. Međutim, Ukrajinci su šutom u prvoj sekundi meča jasno stavili do znanja svima da su došli u Beograd po medalju. Ipak, jedan trenutak nepažnje bio je koban već u drugom minutu utakmice, kada je Slobodan Janjić prevario golmana Ivanjaka i, umesto da šutne, poslao pas prema slobodnom Mladenu Kociću, koji je samo uputio loptu ka praznom golu.



Ovakav ofanzivni ritam nije dugo potrajao. U narednih deset minuta Ukrajinci su imali ubedljivo veći posed lopte, dok se srpski tim povukao i branio svoj gol što je bolje mogao. Domaća selekcija je napravila nekoliko bespotrebnih faulova, čime je ugrožavala svoj gol, ali je golman Aksentijević imao odgovore na sve napade suprotnog tima. Rajčević i Kocić su oprobali nekoliko šuteva iz daljine, ali bez većih nevolja po golmana Ukrajine. Vođstvo Srbije od jednog gola zadržalo se do kraja poluvremena.



Gotovo sve što može okarakterisati uzbudljivu utakmicu u ovom sportu, bilo da je to mala ili velika varijanta, videlo se u drugom delu igre. Vidno uzbuđeni Ukrajinci vratili su se u igru u petom minutu, kada je Gritcina uputio precizan šut u gol na asistenciju iz kornera i izjednačio rezultat. Brzo posle ovog gola Ukrajina je stvorila dve veoma dobre šanse, ali je obe uspeo da odbrani golman domaćih Aksentijević. Sličan scenario viđen je i na drugom kraju terena koji sekund kasnije, kada je dva lepa šuta na gol zaustavio Ivanjak bez većih problema. Bilo je jasno da će oba tima morati da daju sve od sebe kako bi pobedila u ovoj utakmici.



Zadnjih deset minuta ovog susreta obeležilo je, pre svega, diskutabilno suđenje Bogdana Sereskua i njegovih pomoćnika. Oni su doprineli da tenzija sa tribina siđe među igrače, pa je tako posle faula u blizini šesnaesterca Srbije viđena rasprava između srpskih i ukrajinskih reprezentativaca. Žute kartone dobili su Aksentijević, Žurba i Sorokin, zbog žaljenja na suđenje. Kasniji oštri startovi Ukrajinaca nad domaćim igračima nisu sankcionisani, pa je tako čitava Kombank arena zviždala jače nego ikad. 


Motivisani podrškom domaće publike, "Orlovi" su započeli nešto ofanzivniju igru i stvarali fenomenalne šanse; Živanović je pogodio prečku, Perić šutirao u ukrajinskog igrača a Kocić izborio korner. Pet minuta pre kraja smenjivali su se tajm - autovi obe ekipe, kao i šutevi iz daljine. Ukrajinci su nastojali da se što bolje odbrane, a nekoliko dobrih kontri uspevao je da zaustavi tek Aksentijević. Sve je navodilo na to da će se igrati produžeci i da tek predstoji neizvesna borba za pobedu.



A onda je usledio momenat kakav se najčešće viđa u filmovima i koji, kada postane stvarnost, on uđe u večnost. Deset sekundi pre kraja kapiten Marko Perić dočekao je loptu na polovini Ukrajine, približio se golu, a onda uputio pas prema Milošu Simiću. On je iskoristio trenutak nepažnje ukrajinske odbrane i preciznim šutom poslao loptu u mrežu Jevgena Ivanjaka. Svega tri desetinke pre kraja on je uspeo da uputi pobedonosan šut i time doneo celoj Beogradskoj areni neizmerljivu radost. Ukrajinci su se hvatali za glave u neverici dok je semafor pokazivao tri desetinke do kraja, a bilo je jasno da su srpski reprezentativci, na svojevrstan način, ostvarili do sada najveći uspeh u evropskim takmičenjima.



U drugoj utakmici Španija je odnela ubedljivu pobedu nad Portugalijom i sa šest golova ukazala da je jedan od glavnih favorita za osvajanje prvenstva. Magični Rikardinjo imao je i sada fenomenalne momente, postigao čak dva pogotka, ali njegova reprezentacija je naletela na jačeg protivnika i ranije završava takmičenje.

Srbija i Španija su prve izborile plasman među četiri najbolje reprezentacije Evrope, a sutra (09.02) će biti odlučeno da li će im protivnici biti Azerbejdžan ili Rusija, odnosno Kazahstan ili Italija.








Photo by: Emilija Jovanović

Коментари