Rusija protiv domaće selekcije za finale, Kazahstan priredio iznenađenje!

Written by: Uroš Petrović


Stari kontinent će ove godine dobiti novog šampiona, s obzirom na to da je stari posle četvrtfinala primoran da "spakuje kofere"! Debitantska reprezentacija Kazahstana uspela je da savlada Italiju, koja u grupnoj fazi nije primila nijedan gol i time se izdvajala od ostalih selekcija (5:2) . Ovom duelu prethodila je ubedljiva pobeda favorizovane Rusije nad Azerbejdžanom. Posle nekoliko neubedljivih partija Rusi su konačno uspeli da pokažu svoju efikasnost u punom sjaju (6:2).


Vicešampion Evrope je teškom mukom uspeo da savlada uporne Azere, iako rezultat to možda ne sugeriše. Posle pet minuta igre Sergej Abramov uputio je precizan šut iz daljine i doneo prednost ruskoj reprezentaciji. Igrači u plavim dresovima znali su da odgovore, pa je tako koji minut kasnije Augusto doneo Azerbejdžanu izjednačenje. Teškom borbom su "baćuške" došle do ponovnog vođstva zahvaljujući Romulu, koji je glavom poslao loptu u gol Azera pet minuta pre kraja prvog poluvremena.

Tanko vođstvo na pauzi Rusi su uspeli da povećaju u drugom delu igre, pre svega zahvaljujući raspoloženom Ederom Limi. Naturalizovani Brazilac je veoma brzo postigao treći gol za svoju reprezentaciju, a u kasnijem delu igre sa još dva pogotka se upisao na het - trik listu. Uz njegovu majstoriju viđen je i drugi gol Abramova, dok je Augusto u desetom minutu samo ublažio poraz.

Nakon pobede jednog favorita, očekivalo se da će prolazak u polufinale zabeležiti i drugi, daleko veći favorit. Italijani su prvenstvo započeli veoma dobro i svako ko ih je posmatrao mogao je pretpostaviti da se oni neće tako lako oprostiti od titule evropskog šampiona. Sa druge strane, Kazahstan je pružio više nego dobre partije u grupnoj fazi, ali s obzirom na debitantski status znalo se ko je favorit. Međutim, na terenu je viđen totalno drugačiji scenario. Kazahstanci su gotovo bez greške započeli utakmicu; kontrolisali su ritam, imali veći posed lopte i realnije šanse. Dobru igru krunisali su sa dva gola pred kraj prvog dela igre, kada su Leo i Zamankulov iskoristili sjajne prilike koje Italijani nisu mogli da odbrane. 

Na početku drugog poluvremena gol Fortina razmrdao je branioce titule i vratio ih u igru, međutim u istom minutu Jesenamanov postiže pogodak za 3:1 i vraća igru u prvobitno stanje. Ipak, trenutak koji je definitivno dotukao Italijane bio je gol Nirgozina pet minuta pre kraja meča. Kazahstan je stvorio prednost koja nije bila dostižna, bez obzira na dobru ofanzivnu igru suprotne strane i napravio iznenađenje kojem se niko nije nadao.

Posle ova dva susreta konačno su bile poznate reprezentacije koje su zauzele mesta četiri najbolje ekipe na Starom kontinentu. U narednim danima one će se boriti za medalje, a prekosutra (10.02) polufinalne duele igraće Srbija i Rusija, odnosno Španija i Kazahstan.


Photo by: Nikša Malić Katanić

Коментари