"Romantičari" pobedili Partizan u derbiju Beograda!

Written by: Uroš Petrović

Svoj debi na trenerskoj klupi Partizana Ivan Tomić sigurno neće pamtiti po dobrom. Umesto da njegovi izabranici otvore prolećni deo prvenstva boljom igrom u odnosu na jesenje partije, bili su u potpunosti savladani od strane raspoloženije ekipe OFK Beograda. Iako je "Parni valjak" poveo u 23. minutu golom Brašanca, daleko bolju partiju prikazali su igrači u plavim dresovima, koji su u drugom poluvremenu uspeli da preokrenu rezultat golovima Jovovića i Pavlovskog (2:1).



Posle jeseni za zaborav, čelnici Partizana su pokušali da otpočnu novu stranu knjige dovođenjem perspektivnog Ivana Tomića za trenera i osveženjem igračkog kadra, skoro u potpunosti. I zaista, sastav koji se na Vračaru mogao videti sadržao je mnogo novih imena (Miladin Stevanović, Nemanja Mihajlović itd.) ali i nekih starih znanaca (Beko Fofana, Saša Ilić posle dosta vremena...). Sa druge strane "Romantičari" su sa oprobanim sastavom očekivali ovu utakmicu i ispostaviće se da im se to itekako isplatilo.



Veoma gruba igra viđena je već nekoliko minuta pošto je otpočela utakmica. Ivan Petrović je dobio u trećem minutu žuti karton za neoprezan start nad Vukobratovićem, a u nastavku ni "Romantičari" nisu odstupali od opasnih faulova. I jedni i drugi smenjivali su se u šansama, ali je OFK uspevao da donekle nametne svoj dominantni ritam igre. 

Konačno, prvi gol na ovoj utakmici postigao je Darko Brašanac u 23. minutu utakmice. On je najpre iz auta dočekao loptu Veljka Birmančevića, da bi se solo prodorom približio golu a zatim uputio ubojit šut koji je završio u mreži Čupića - "Parni valjak" je došao do vođstva iako je imao neubedljivu igru.

U narednih pet minuta viđen je žuti karton Martinovića za neoprezni start, sjajna prilika za Partizan zaustavljena besmislenim faulom Marka Jovanovića nad golmanom OFK Beograda, ali i oko tridesetak faulova sveukupno sviranih. Činilo se kao da je Tomić svoju ekipu povukao u što veću defanzivu nakon postignutog gola, i igrači "Parnog valjka" pored jedne šanse nisu mnogo pretili golu domaćih do kraja poluvremena.



Već u prvom delu utakmice viđen je veliki broj faulova i žutih kartona, a takav trend bio je praćen i u nastavku. Ipak, činilo se da OFK Beograd više želi izjednačenje nego što Partizan želi pobedu, a to je i pokazivao većim posedom lopte i agresivnošću. Ofanzivna igra domaće ekipe konačno se isplatila u 55. minutu, kada je rezultat izjednačio Vladimir Jovović. Pozajmljeni igrač Crvene Zvezde iskoristio je sjajan pas u prostor Andrića da "pobegne" defanzivcima crno - belih i nađe se oči u oči sa golmanom gostiju Kljajićem. U takvoj situaciji postizanje gola bio je lak zadatak.



Nakon ovog pogotka "Romantičari" su znali kako da preokrenu rezultat u potpunosti u svoju korist. Posle svega šest minuta Miladin Stevanović izbija loptu glavom iz šestanestera pravo u noge Marka Pavlovskog. On je sa same ivice šesnaesterca postigao prelep pogodak, koji nijedan golman na svetu ne bi odbranio. Tako je tim sa Karaburme došao do vođstva.

Igrači "Parnog valjka" nisu imali odgovor na ovakvu igru domaće ekipe i, kada bi lopta bila u njihovom posedu, bezidejno su se dobacivali sa svojim golmanom. Nešto kasnije Partizan postaje ofanzivniji i približava se šestanestercu protivnika, ali ne uspeva da realizuje svoje šanse.

Ako će postojati ijedan igrač Partizana koji će ovu utakmicu pamtiti po dobrom, to je onda Dušan Vlahović. Star svega 16 godina i mesec dana, on je ušao u igru u 69. minutu i time postao ne samo najmlađi igrač u istoriji Partizana, već i u istoriji Srpske Superlige. Rekord pre njega držao je Marinković 2004. godine, kada je u dresu Čukaričkog nastupio sa svega 16 godina i šest meseci.




Priliku da poveća vođstvo "Romantičara" imao je Danijel Avramovski u 71. minutu, kada je bez problema prošao celu odbranu Partizana, slično kao i kod ostalih golova OFK Beograda. Međutim, na putu između lopte i gola našla se stativa u gornjem desnom uglu. Zaista neverovatan promašaj namamio je uzdahe svih prisutnih na stadionu Obilića. Nedugo zatim, Nemanja Mihajlović se fenomenalnim driblingom našao u situaciji 1 na 1 sa golmanom domaćih, ali je šutirao preko gola. 

Interesantne scene mogle su se videti u zadnjim minutima utakmice. Željan makar izjednačenja, Partizan je ofanzivnije igrao i držao inicijativu, međutim nikako nije mogao da napravi pravu priliku za gol. Nade "Grobara" gotovo su nestale kada su faulovi počeli da se ređaju u korist domaće ekipe.

A onda je usledio crveni karton za Planića, koji je zbog nedozvoljenog šutiranja lopte u aut ostavio svoju ekipu na cedilu i u opasnosti da prokockaju vođstvo. Međutim, ni četiri minuta u nadoknadi vremena nisu bila dovoljna da "Parnom valjku" poboljšaju rezultat. Lukić je šutirao preko gola,Mihajlović takođe... sve ovo je bilo nedovoljno za remi.

Domaći igrači su bez sumnje pokazali bolju igru i, bez obzira na užasne uslove za igru, priredili su dobru partiju svojim navijačima. U pojedinim trenucima oni jesu igrali previše agresivno, ali njihov sveobuhvatni trud se na kraju isplatio. Sa druge strane, trener Partizana Ivan Tomić nema puno razloga za zadovoljstvo posle ovog susreta. Njegova ekipa nije pokazala mnogo borbenosti i želje za boljom realizacijom, a uzvici sa tribina "Uprava napolje" i "Žile, majstore" verovatno će još više uneti nervozu u ovaj tim. 



Ovaj poraz ekipa Partizana mora što pre da zaboravi ako misli da u "večitom derbiju" sledećeg vikenda napravi bolji učinak (27.02). Pristalice tima sa Karaburme imaju razloga za slavlje zato što su njihovi ljubimci pružili sjajnu partiju, a taj optimizam valjalo bi preneti i u utakmici sa Jagodinom u sledećem kolu (27.02).




Photo by: Emilija Jovanović

Коментари