Rikardinjo i Portugal sa šest golova poslali Slovence kući

Written by: Uroš Petrović

Evropsko prvenstvo u futsalu juče (04.02) je završeno za reprezentacije Slovenije i Mađarske. U utakmicama drugog kola Portugal je uspeo da ubedljivo osvoji tri boda uz šest pogodaka (2:6), a Ukrajina je sa sličnim rezultatom izbila na prvo mesto grupe B (3:6), ispred Španije, zahvaljujući boljoj gol razlici.


Ni najveći optimisti nisu verovali da će se "Zmaječki" posle poraza od Srbije uzdići dovoljno visoko da bi porazili jednog od najvećih favorita za osvajanje turnira. Doduše, ono što je bilo dobro kod duela sa domaćinom bio je način na koji su Slovenci otvorili utakmicu, a tako su otpočeli i ovaj meč. Posle osamnaestog minuta Kristjan Čujec doneo je prednost svom timu, koja, na žalost Slovenaca, nije dugo trajala. Fabio Sesiljo je izjednačio u šestanestom, a Rikardinjo preokrenuo rezultat u petom minutu meča. U narednim minutima Slovenija je promašila penal, ali se posle nekoliko sekundi vratila u igru golom Vrhoveca, pa je rezultat na kraju prvog poluvremena bio nerešen - 2:2.

Odnos snaga u drugom delu igre bio je ubedljivo u korist Portugala, pre svega zahvaljujući sjajnom Rikardinju. Čovek kojeg mnogi stručnjaci smatraju najvećim futsal majstorom na svetu trenutno, postigao je dva pogotka i time ostvario prvi het trik na šampionatu. Pedrov gol i crveni karton Vrhoveca dodatno su zapečatili sudbinu Slovenaca, koji su pružili pristojan otpor ali nedovoljno dobar da ostvare bolji rezultat.


I dok je Slovenija imala sreće da makar rezultatski priđe suprotnoj ekipi, Mađarima to nije pošlo za rukom. U duelu sa Ukrajinom, oni nisu imali nikakvo rešenje za raspoloženog Dimitrija Bondara, koji je možda bio i ključan igrač u redovima igrača sa žutim dresovima. Rezultat na poluvremenu (1:2) najavljivao je uzbudljiv nastavak meča, ali su Ukrajinci bili konkretniji i sa četiri gola obezbedili plasman u dalju fazu takmičenja. Oni nisu dozvolili da im samopouzdanje naruše navijači Mađarske reprezentacije, kojih definitivno nije bilo u malom broju.


Srbija i Portugal, odnosno Španija i Ukrajina, dve su reprezentacije koje su u svojim grupama izborile plasman u četvrtfinale prvenstva. Preostaje da se vidi ko će od njih biti prvi, a ko drugi na tabeli, što će biti odlučeno u međusobnim duelima. Danas (05.02) reprezentacija Azerbejdžana mora da savlada Češku, a imperativ pobede ima i Kazahstan protiv uvek neugodne Hrvatske.

Photo by: Emilija Jovanović

Коментари