POBEDA ZA OPSTANAK!

Written by: Veljko Dragosavljević


Pred oko 6.000 gledalaca, košarkaši Partizana su dočekali ekipu Zadra i slavili rezultatom 87:76. U 23. kolo ABA j.t.d lige, Crno-beli su odneli veoma tešku ali i važnu pobedu. 


Od dolaska Aleksandra Džikića Partizan igra odlično. Na momente dolazi do pada koncentracije ali to se dešava kada vodite mladu ekipu koja se bori za opstanak. Četiri pobede u poslednjih pet kola dovoljno pokazuju da je sa Džikićem na klupi od početka sezone, Partizan možda mogao i više da uradi.


Domaći navijači su prepoznali važnost ove utakmice pa su se potrudili da posećenost bude odlična. Crno-beli su agresivnom odbranom otvorili utakmicu. Presing po celom terenu ih je koštao ispunjenog bonusa već posle 2 minuta igre. Kouzi je nakon toga vezao dve trojke i Zadar je otišao na 4:6. Ipak agresivna odbrana je urodila plodom. Domaći su ukrali par lopti, i nakon dve pogođene trojke Murića, otišli na +10, 16:6. Nakon tajm-auta gostiju, puleni Ante Nazora su malo regulisali prenos lopte, a crno-beli su kroz celu četvrtinu držali sigurnih desetak razlike. U jednom trenutku su čak imali i +12. Najraspoloženiji za igru u domaćoj ekipi je bio Edo Murić koji je postigo 9 poena, uz to je imao dve pogođene trojke.


Drugu četvrtinu su domaći ponovo otvorili agresivnom odbranom ali su ponovo ceh platili sa tri brza faula u roku od jednog minuta. Gosti su se konsolidovali, uzeli su par skokova u napadu, i nakon nekoliko pogođenih šuteva, prišli na -4, nakon tri minuta igre. Igra domaćih je odjednom prestala da liči na onu iz prvog perioda. Na parketu se onda pojavio, posle nekoliko utakmica provedenih na klupi, Andrija Milutinović. Upravo je on postigao brzih 6 poena. To nije bilo dovoljno, gosti su nastavili da pogađaju. U ovoj četvrtini su pogodili 4 trojke, i na 1:30 pre kraja drugog perioda prešli u vođstvo, 39:41. 40 sekundi pre kraja četvrtine, nastao je pravi haos na terenu. Cvetković je prvo ukrao pa potom i izgubio loptu nakon koje je Kouzi dobio blokadu od Murića, ali niko od domaćih nije pokupio loptu, pa je Ramljak skupio “otpadak“ i postigao dva poena za konačnih 41:45 na poluvremenu. Glen Kouzi je sa 14 postignutih poena bio najefikasniji nakon dve četvrtine.


Problemi Partizana se nastavljaju i u trećoj četvrtini. Gosti povećavaju svoju prednost a domaći tek nakon 4 minuta, Marinković sa penala, postižu svoje prve poene u drugom poluvremenu. Dva minuta kasnije, Zadrani polako počinju da greše, a nakon krađe Cvetkovića, domaći prave seriju 10-0 i prelaze u vođstvo, 51:49. Nedugo zatim, trojkom Cvetkovića Partizan ide na +6, 57:51. Za samo 3 minuta, crno-beli prave seriju 16:2 i ponovo preokreću utakmicu u svoju korist. Gosti su u ovom period sa linije 6,75 šutirali katastrofalnih 0/9. Pored sjajne odbrane domaćih, to je jedini uzrok zašto su crno-beli preokrenuli rezultat i treći period priveli kraju, 64:58.


U poslednjem periodu, domaći su ponovo vratili dvocifrenu prednost. Darel Vilijams je vezao šest poena i u 35. minutu odveo Partizan na najvećih +12, 74:62. Nedugo zatim, gosti nastavljaju da maše a trojkama Vilsona i Cvetkovića, Partizan ide na +16, 82:66. Dva minuta pre kraja, Zadrani napokon postižu trojku, Delaš je bio precizan. Ovo je bila prva trojka nakon 12 promašaja u drugom poluvremenu. U narednom napadu Murić vraća trojku i rešava sve dileme oko toga ko je pobednik.


Domaći su ovom pobedom obezbedili opstanak i u naredna tri kola mogu igrati za svoju dušu. Serijom dobrih rezultata, crno-beli su se popeli na deobu petog mesta sa skorom 10/13. Najefikasniji na ovom meču je bio raspoloženi Edo Murić sa postignutih 20 poena i 7 skokova. Pratili su ga Kevin Džons sa 17 poena i 7 skokova, kao i Aleksandar Cvetković sa 15 poena. Odličnu partiju je zabeležio i Andreja Milutinović koji je za 12 minuta provedenih na parketu, postigao 8 poena i uz to imao 5 skokova. Na drugoj strani, najbolji je bio Glen Kouzi sa 19 poena (14 postigao u prvom poluvremenu) i Boris Barać sa 15 poena i 7 skokova. 
U narednom kolu Partizan gostuje u Celju ekipi Tajfuna, dok će Zadar ugostiti trenutno najbolju ekipu lige, Budućnost iz Podgorice. 



Partizan NIS - Zadar 87:76 (25:18, 16:27, 23:13, 23:18)
Dvorana: “Pionisr”; Gledalaca: 6.000; Sudije: Javor, Petek, Krejić
Parizan NIS: Cvetković 15, Aranitović, Džons 17 (7sk), Murić 20 (7sk), Marinković 4 (6sk), Vitkovac, Đumić 8 (5sk), Magdevski, Milutinović 8 (5sk), Vilijams 6, Vrabac 4, Vilson 5. Trener: Aleksandar Džikić
Zadar: Bašić 5 (5as), Kouzi 19, Kraljević 6 (5sk), Šango, Delaš 8, Špaleta, M.Ramljak 9, Bošnjak 7, Marinković 7 (6sk), Barać 15 (7sk), I.Ramljak (5sk). Trener: Ante Nazor




                                                                                                                                                                                                                                                                                      Photo by: Emilija Jovanović



Коментари