"Petarda" za početak: Srbija upisala ubedljivu pobedu!

Written by: Uroš Petrović

Prva utakmica Evropskog šampionata u futsalu suprotstavila je domaću selekciju Srbije sa Slovenačkom reprezentacijom. "Orlovi", su pred rekordnih 11 000 gledalaca u Kombank areni prvobitno imali zaostatak od jednog gola, zatim su izjednačili pred kraj prvog dela igre i u nastavku totalno porazili Slovence rezultatom 5:1.




Neposredno uoči početka meča održana je kratka ceremonija otvaranja jubilarnog desetog UEFA Futsal Euro takmičenja, gde su gledaoci imali prilike da uživaju u plesu, igri, dobrim numerama i sjajnog koreografiji. Organizatori su se potrudili da spektakularno otpočnu ovaj događaj i nesumnjivo je Srbija, posle vaterpola, još jednom poslala veoma lepu sliku u Evropu i svet.



Pošto se zakotrljala lopta na parketu Kombank arene, bilo je jasno da Slovenija ne želi ništa drugo osim pobede. "Zmaječki" su u prvih pet minuta apsolutno kontrolisali tempo igre i zadavali velike muke domaćem timu, koji nije mogao ni da iznese loptu van svoje polovine. Nakon dobro organizovane akcije usledio je i još bolji gol Igora Osredkara u 17. minutu, zahvaljujući kome su Slovenci došli do vođstva i neprijatno iznenadili beogradsku publiku. Ipak, u narednih desetak minuta srpski tim počeo je da se budi i postaje znatno sigurniji u napadima.



Konačno, u šestom minutu Slobodan Janjić iz penala postiže prvi pogodak za Srbiju na ovom prvenstvu i vraća je u život. Mogao se steći utisak da su od tog pogotka stvari postale znatno drugačije na terenu, o čemu su mogle svedočiti čak dve stopostotne promašene šanse za Srbiju, među kojima se izdvojila prečka Perića. Ekipe su otišle na odmor, a semafor je pokazivao izjednačen rezultat 1:1.



Drugo poluvreme donelo je suprotnu sliku od onog iz prvog. Ovaj put je Srbija bila dominantnija, pokazivajući veću želju za ključnom pobedom za prolazak u narednu fazu. Posle tridesetak sekundi Mladen Kocić doneo je radost publici i svojoj klupi, postigavši gol za prednost. On je odlično iskoristio pas kapitena Marka Perića i uputio šut između nogu do tada uglavnom sigurnog golmana Slovenije Alena Mordeja. Prednost Srba duplirala se koji minut kasnije, pogotkom Slobodana Rajčevića, čiji se šut odbio o dva igrača protivničkog tima ali je ipak našao put u mrežu. Na taj način, rezultatska neizvesnost je skoro pa nestala.



Ipak, pokušavali su Slovenci da se vrate u igru, a prilike za to su itekako imali. Dve odlične akcije viđene su između 13. i 11. minuta, ali je golman domaćih Miodrag Aksentijević potvrdio klasu i sačuvao gol sjajnim intervencijama. Kaznu za ove promašaje "Zmaječki" su dobili drugim pogotkom Kocića, koji je prelepim potezima iz kontre malterisao Mordeja i osigurao vođstvo od tri razlike. Slovenci su još jednom kažnjeni šest minuta pred kraj, ali ovaj put zbog njihove rizične taktite. Oni su, naime, u napadu menjali golmana za petog igrača na terenu i time, sa praznim golom, pokušavali uz pas igru da nađu rupu u odbrani Srba i time postinu makar utešni gol. Jedan trenutak nepažnje bio je koban i u njemu je Marko Pršić uspeo da preseče pas i sa pola terena postigne peti pogodak. 



Rezultat je do kraja ostao nepromenjen i "Orlovi" su zabeležili veoma važnu pobedu za nastavak takmičenja. Slovenci će četvrtog februara morati da pobede jednu od najboljih evropskih selekcija, Portugal, za plasman dalje. Reprezentacija Srbije se sa istom selekcijom sastaje za četiri dana.




U drugoj utakmici prvog dana Evropskog prvenstva Španija je, i pored brojnih povreda koje joj zadaju glavobolje, uspela da pobedi reprezentaciju Mađarske. "Crvena furija" je bila sigurna i golovima Bebea i Migelina ulepšala ostatak večeri Beograđanima.



Trećeg februara će se u Kombank areni sastati Rusija i Kazakstan, a od 21:00 prvak Evrope Italija započinje odbranu titule  utakmicom protiv Azerbejdžana. Selekcija Srbije igra u subotu (06.02) meč protiv Portugala.




Photo by: Emilija Jovanović








Коментари