"Otpisani" uzvratili udarac: Kazahstan u četvrtfinalu, Azeri pobednici drame!

Written by: Uroš Petrović

Veoma zanimljive scene mogle su se videti u zadnjim mečevima drugog kola grupne faze UEFA Evropskog prvenstva u futsalu. Ekipe koje su doživele poraz u svojim prvim utakmicama, Azerbejdžan i Kazahstan, pozitivno su iznenadile pobedama nad Češkom, odnosno Hrvatskom reprezentacijom(4:2). Najpre su debitanti odigrali sjajno prvo poluvreme i samo održavali rezultatsku prednost protiv "Modrih" dok je od 21:00 viđena neverovatna utakmica u kojoj je Azerbejdžan praktično osigurao sebi mesto u četvrtfinalu dramatičnom pobedom nad Češkom (6:5).



Reprezentativci Kazahstana imali su na umu da će večerašnji duel odlučiti ko nastavlja takmičenje, a ko ide kući. Kao debitanti, oni su na neki način bili oslobođeni pritiska, znajući da su samim plasmanom na finalni turnir uradili dosta toga. Sa druge strane, Hrvati su nestrpljivo čekali na ovaj meč, znajući da će u Beogradu biti njihovih navijača koji će očekivati maksimalnu istrajnost. Ovakva vrsta pritiska imala je svoj uticaj i to se itekako moglo primetiti. Posle petnaest minuta igre viđena su čak dva gola debitantske ekipe, koja je efikasno došla do zlata vrednog vođstva. Gol Matoševića nekoliko sekundi posle nije imao veliki značaj, s obzirom na to da se vođstvo od dva pogotka povećalo pred kraj poluvremena golom Zamankulova. Njemu je pripisan i jedan pogodak u drugom poluvremenu, a Josip Suton je kasnije samo potvrdio ono što su svi znali još odavno - prolazak Kahastana dalje.


Oni koji su ostali i na drugoj utakmici sigurno su bili dobro razbuđeni svim golovima koje su Azerbejdžan i Češka postigli. Čak sedam pogodaka viđeno je u prvom poluvremenu, u kojem su Azeri jedva uspeli da održe vođstvo od jednog pogotka. Raspoloženi Česi izjednačili su već u sedmom minutu drugog poluvremena, a Azeri su posle pogotka Avgusta za 5:4 imali samo par sekundi za predah pred ponovno izjednačenje. Do poslednjeg minuta trajala je neizvesnost oko toga da li će doći do podele bodova ili će jedna strana postići odlučujući gol. Na kraju, Rafael je bio taj koji je svojoj reprezentaciji doneo pobedu tačno četrdeset sekundi pred kraj utakmice. Drama koja se mogla poistovetiti i sa najboljim Šekspirovim delima privedena je kraju pobedom Azerbejdžana, čiji igrači nisu mogli da veruju u ono što se zbilo pred njihovim očima.


Pobedom nad Hrvatskom, Kazahstan je osigurao i prolaz u narednu fazu takmičenja, a "Modri" za drugo mesto moraju da pobede vicešampiona Starog kontinenta, Rusiju, što neće biti nimalo lak zadatak. Sa druge strane, Azerbejdžan će biti zadnji u grupi samo ako Češka ostvari još teži zadatak i pobedi Italiju, branioce titule.

Do odigravanja tih utakmica ljubitelji futsala moći će sutra (06.02) da vide duele za prva mesta u grupama A i B. Od 18:30 koplja će ukrstiti Ukrajina i Španija, a prava poslastica za domaću publiku sledi nešto kasnije, kada će srpski reprezentativci pokušati da odole Portugaliji.

Photo by: Emilija Jovanović

Коментари