"Orlovi" pali i pored hrabre borbe!

Written by: Uroš Petrović

Po treći put zaredom reprezentacija Rusije će igrati u finalu Evropskog futsal prvenstva. Prvo je to bilo u Hrvatskoj, zatim u Belgiji, a sada su finale izborili i u Srbiji, pobedom protiv domaće selekcije. Izabranici Ace Kovačevića herojski su se borili i pored slabijeg početka, međutim "Baćuške" su iskoristile svoje šanse bolje i odnele teško izborenu borbu (2:3)



Rusi su već na početku pokazali koliko žarko žele da se nađu u konkurenciji za zlato i odmah su zabeležili nekoliko šuteva na gol. Sa druge strane, "Orlovi" nisu imali dovoljno dobru koncentraciju da bolje otvore utakmicu i posed lopte prepuštali u potpunosti rivalu. Tek oko dvanaest minuta pre kraja srpski igrači krenuli su da se "bude" i stvaraju bolje šanse, a od tada su se prilike smenjivale na sve strane. Najrealnija je bila ona na isteku osmog minuta utakmice, kada su Rusi imali tri uzastupna šuta na gol Aksentijevića, ali nijednom lopta nije završila u njegovoj mreži. Ključni "šrafovi" u ruskoj ekipi bili su naturalizovani Brazilci Robinjo i Eder Lima, koji se izdvajao po svojoj gruboj igri i stalnom dobacivanju srpskim igračima.



Semafor je pokazivao 7:15 do kraja kada je viđen i prvi pogodak u korist "Baćuški". Marko Perić je nepotrebno rizikovao sa driblingom i izgubio loptu od strane Lime, koji je s lakoćom uputio precizan šut u gol Miodraga Aksentijevića. Srpski golman nije bio na visini zadatka u ovoj utakmici za razliku od prošlih, ali celokupan tim "Orlova" bio je kriv za ovako jeftino primljen pogodak. 



Imali su Srbi već u nastavku dobre šanse za izjednačenje, ali bez dobre realizacije. Tri odlična šuta na gol viđena su u finišu prvog poluvremena, međutim Gustavo je obavio odličan posao u branjenju. Prednost Rusa od jednog gola potrajala je i u prvih pet minuta drugog dela igre, u kojem su se mogle videti krajnje interesantne scene.




"Baćuške" nisu htele da mnogo rizikuju sa pokušajima za drugi gol i trudile su da se što više brane, a krajnji rezultat je bila veoma gruba igra aktuelnog vicešampiona Evrope. Posle četiri minuta desila je krajnje diskutabilna situacija, kada je igrač Srbije oboren od strane ruskog golmana na samoj liniji šesnaesterca. Kontakt je bio toliko jak da je golman Gustavo morao da izađe iz igre, žaleći se na bol u ruci, te je umesto njega ušao Sergej Vikulov. Ispostaviće se da on nije bio u stanju da zaustavi izjedačenje Srbije.






U petom minutu drugog poluvremena Mladen Kocić je konačno doneo radost Beogradskoj areni. On je veoma lepom solo akcijom prevario defanzivce Rusije i izjednačio rezultat. Ovaj pogodak dosta je uznemiro igrače u belim dresovima, pa je tako u narednih deset minuta viđena veoma agresivna igra Rusa. Gustavo, koji se vratio na gol, i Eder Lima dobili su žute kartone neposredno posle Kocićevog gola, a opasan faul sviran je u korist Srbije posle jedanaestog minuta, iako nije bilo gola posle njega.



Abramov je na isteku osmog minuta vratio prednost Rusiji tako što je sjajnim potezom "prošao" Kocića i uputio projektil u mrežu Srbije. I pored povraćenog vođstva, "Baćuške" nisu mogle da odahnu ni trenutak. Eder Lima je dobio drugi žuti karton posle neopreznog starta , pokušavajući da zaustavi kontru Srbije i time znatno oslabio svoju reprezentaciju. Kasnije su Rusi zabeležili peti faul i time ušli u opasnu zonu; još jedan prekršaj značio bi sviranje penala sa protivnički tim. Ovu tešku situaciju iskoristio je Miloš Simić da vrati Srbiju u igru i golom četiri minuta pre kraja stavi do znanja da se "Orlovi" neće predati bez žestoke borbe.






Ni jedan ni drugi tim nisu iskoristili par dobrih prilika pred kraj, pa je tako izjednačen rezultat značio samo jedno - igraće se produžeci od po pet minuta. U prvom delu produžetaka nisu viđene poslebne šanse sve dok semafor nije pokazao 1:28 do kraja. Tada je Romulo, heroj mnogih ruskih pobeda na ovom šanmpionatu, fenomelano iskoristio pas iz auta i "malterisao" Aksentijevića. Kasnije je malo falilo da jedan šut završi između nogu Gustava, međutim on je loptu uspeo na vreme da izvuče iz opasnosti.




Imali su Srbi ponovo šanse za izjednačenje u drugom produžetku, međutim previše energije je bilo izgubljeno da bi se opet došlo do nerešenog rezultata. I pored fenomenalne atmosfere u areni, koja se orila i zvukovima trubača, "Orlovi" su na kraju predali pobedu Rusima. Stiče se utisak kao da, i pored poraza, srpski navijači nisu imali za čime da žale - njihovi miljenici priredili su odličnu futsal predstavu, naišli na jačeg protivnika i poklekli, što apsolutno nije sramota.




Sjajan duel viđen je i u drugoj utakmici večeri, gde je Španija rezervisala karte za finale protiv Kazahstana. Debitantska ekipa povela je na početku utakmice golom Dovgana, međutim "Furija" je postigla tri gola u nastavku i održala vođstvo od 5:3 do kraja utakmice.


Iako su pretrpeli srcecepajuće poraze, Srbija i Kazahstan nemaju za čim da žale. Plasman u polufinale sjajan je uspeh, a on sa sobom donosi i borbu za treće mesto u utakmici koja je na programu prekosutra (13.02). Nešto kasnije sledi veliko finale, koje će konačno dati odgovor na pitanje: hoće li Rusiji biti "treća sreća" ili će Španci osvojiti "sedmicu"?


Photo by: Emilija Jovanović

Коментари