"Orlovi" na krilima Kombank arene nezaustavljivo u četvrtfinale!

Written by: Uroš Petrovič

U magičnom susretu dve najbolje ekipe grupe A domaća reprezentacija Srbije obradovala je svoju publiku fenomenalnom igrom protiv favorizovane Portugalije. Iako su gosti odigrali sjajnu partiju, vođeni možda najboljim igračem na svetu, to nije bilo dovoljno da se zaustavi pobednički mentalitet izabranika Ace Kovačevića. Posle drame u finišu meča slomljena je reprezentacija Portugalije sa rezultatom 3:1



Pre ovog duela, koplja su ukrstile najbolje ekipe iz Grupe B, a ishod oba dva meča je trebalo da odluči parove u četvrtfinalu. Ukrajina i Španija odigrale su utakmicu koja nije imala previše lepih šansi i golova. U prvih petnaest minuta viđena je skoro izjednačena igra obe ekipe, a publiku je razbudio tek pokušaj Bondara pred ukrajinskim golom dva minuta pre kraja. Konačno, u poslednjim sekundama meča Aleks je postigao verovatno ključan pogodak za Španiju i doneo svojoj reprezentaciji rasterećenje pred pauzu. "Furija" je tako na psihološkom planu imala znatno lakši zadatak, a u nastavku meča je to i iskoristila, postigavši tri gola. Pogodak Gritsine tri minuta pre kraja samo je ublažio ubedljivu pobedu Španije od 4:1.



Par sekundi pre nego što su igrači Portugalije i Srbije izašli na teren moglo se primetiti da u Areni nije postojalo nijedno prazno sedište. Nošeni fenomenalnom atmosferom pune Kombank arene, "Orlovi" su jakom ofanzivom započeli utakmicu, ne dozvoljavajući gostima da stvore prostor za napad. Portugalci jesu nastojali da svaki svoj nalet prema srpskom golu iskoriste što bolje, ali ih je Aksentijević sjajnim odbranama omeo u nameri da povedu. 



Konačno, Mladen Kocić je bio taj koji je domaćoj publici doneo neizmernu radost. Dvanaest minuta pre kraja prvog poluvremena on je uputio sjajan projektil izvan šestanesterca Portugalije, neodbranjiv za golmana Viktora Ugoa. Ipak, euforija nije smela nikako da potraje, s obizom na to da je opasnost od preokreta prisutna u svakoj sekundi.



A malo je falilo da do tog preokreta i dođe. Posle nekoliko neuspešnih napada Portugalije stvari u svoje ruke preuzeo je najbolji igrač futsala na planeti, Rikardinjo. Napadajući sa leve strane on je najpre podigao loptu fintom sa zemlje, izdriblao dovoljno blizu gola i poslao je u mrežu Aksentijevića. Iako ga je Pršić dobro markirao, pored još dva igrača koja su ga čekala pored gola, Rikardinjo je potvrdio klasu i postigao pogodak kakav se retko može videti i u video - igri. Publika koja je negativno bila nastrojena Portugalcima mogla je samo da pozdravi ovaj fenomenalni potez.



Do kraja poluvremena nisu viđene posebne šanse, ali je zato na početku drugog dela igre postojala bojazan da Srbija može doživeti sličnu sudbinu kao Slovenija u prvoj utakmici šampionata; vođstvo na početku, zatim izjednačenje i na kraju totalni debakl. Povreda Kocića i prečka Rajčevića samo su uneli dodatnu nervozu u srpski tim, dok je samopouzdanje Portugalaca bilo na vrhuncu. To se moglo primetiti i posle sjajnih makazica Rikardinja u osmom minutu, posle kojih je lopta završila pored gola. 



Nešto kasnije je Stefan Rakić uputio dobar šut ka golu igrača u crvenim dresovima, ali je on zaustavljen rukom portugalskog reprezentativca. Očigledan penal nije sviran u korist srpske ekipe, ali to nije značilo da će uslediti i manjak samopouzdanja pred kraj utakmice.



Teško je rečima opisati kako je svih 11 000 ljudi u Kombank areni ustalo posle pogotka Slobodana Rajčevića za Srbiju. Kapiten Marko Perić sjajno je započeo kontru posle napada Portugalije i pasom po zemlji pronašao Rajčevića koji je zatim uputio precizan šut u mrežu Viktora Ugoa. Već uzavrela atmosfera postala je još vrelija, pošto je sad trebalo odbraniti jake napade Portugalije. Pokušavali su izabranici Horhea Braza da nađu rupu u srpskoj odbrani ne bi li stigli do izjednačujućeg pogotka, međutim tri minuta im očigledno nisu bila dovoljna da naprave podvig. Njihove promašaje kaznio je Simić golom u zadnjem minutu meča, koji je iskoristio neorganizovanost portugalske odbrane i rešio pitanje pobednika.


                                        

Ovom pobedom "Orlovi" su dokazali da zaslužuju dalju borbu za medalje, kao i bezrezervnu podršku svakog pojedinca. Sve četiri reprezentacije nastavljaju svoj pohod na krov Evrope u ponedeljak; Srbija će morati da pobedi vrlo dobru Ukrajinu, a u kasnijim časovima predstoji pravi derbi između Španije i Portugalije (08.02).


                   

Poslednje utakmice grupne faze UEFA Futsal Evropskog prvenstva odigraće se sutra (07.02). Hrvatska i Češka moraju pobediti Rusiju, odnosno Italiju - najneugodnije protivnike, ako žele da se plasiraju u dalju fazu takmičenja.


Photo by: Nikša Malić Katanić




Коментари